reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

High-End i955X podruhé: Gigabyte GA-81955X Royal

1.9.2005, Karel Polívka, recenze
High-End i955X podruhé: Gigabyte GA-81955X Royal
Premiéru základní desky postavené na současném High-Endu Intelu i955X jsme si odbyli již minule. To nám ale nebrání podívat se na další kousek od jiného výrobce. Dnešním modelem se stane Gigabyte GA-81955X Royal (předem prozradím, že na výbavě se zde rozhodně nešetří a nebudou samozřejmě chybět firemní speciality v podobě Dual BIOSu a přídavného napájecího modulu U-Plus D.P.S.).
Dnes jsme se již podruhé podívali na základní desku založenou na současné High-Endové čipové sadě i955X, což tedy zaručuje podporu dvoujádrových procesorů Pentium D, FSB o frekvenci 266MHz (1066MHz efektivně) a paměti DDR2 na frekvenci 667MHz (dnes představená deska by však měla být schopná spolupracovat s pamětmi na ještě vyšší frekvenci). Jelikož se jedná o verzi mířenou do High-Endu, obsahuje na rozdíl od i945P/G optimalizaci paměťového subsystému MPT (Memory Pipeline Technology) a maximální kapacita použitelné operační paměti zde činí 8 GB (včetně podpory ECC modulů).

Stejně jako minule v případě Abitu AW8-MAX jsme se i zde setkali s řadou firemních "vychytávek", které u jiných výrobců nenalezneme. Jmenovitě se jedná tedy o Dual BIOS (čímž jsou základní desky značky Gigabyte proslulé), přídavný napájecí modul U-Plus DPS (který napomáhá ke stabilitě systému) a funkce mající na svědomí ladění výkonu od optimalizace paměťového subsystému vstříc ku některým vybraným paměťovým modulům (M.I.B. 2) až po automatické přetaktování na základě aktuálního vytížení systému (C.I.A. 2) a přetaktování sběrnice PCI Express 16x v podobě funkce RGB (Robust Graphics Booster).

Pokud jde o možnosti základní desky, tak deska obsahuje dvojici gigabitových LAN adaptérů od Broadcomu připojených přes PCIe, řadič rozhraní IEEE1394b (tři porty FireWire 800), přídavný diskový řadič rozhraní SATA 2 od Silicon Image přidávající další dva porty a přídavný diskový řadič rozhraní ATA133 od iTE přidávající další dva kanály (je zde tedy jeden kanál PATA100, dva kanály ATA133 s možností tvorby RAID polí a 6 portů SATA 2 taktéž s možností tvorby RAID polí). V případě integrovaného audia je zde zvukovým kodekem Realtek ALC882M, tedy samozřejmě High Definition Audio v konfiguraci 7.1 a s podporou Dolby Master Studio.


BIOS lze hodnotit jako lepší průměr (díky některým firemním vlastnostem ve stylu C.I.A.2, M.I.B.2 a s přihlédnutím k tomu, že se jedná o Dual BIOS a je tu tedy šance na úspěch v případě problému při updatování BIOSu, nebo jiných komplikací k BIOSu vztahovaných). Avšak v případě přetaktování zamrzí absence zobrazování aktuálních hodnot, takže je nutné si pamatovat konkrétní nastavení, provedené změny a dopočítávat si děličky. Také mi uniká smysl toho, že pro zpřístupnění některých nastavení je nutné po vstupu do BIOSu pokaždé stisknout kombinaci kláves Ctrl + F1, jelikož například v případě přetaktování jsou potencionálně nebezpečné položky ovlivňující nastavení napětí standardně volně přístupné, avšak například aktivace funkce S.M.A.R.T. pro pevné disky už nikoli. Pokud jde o rozsah nastavitelné frekvence FSB, tak se jedná o 100 až 600MHz, takže je tu jednak více než dostačující prostor pro přetaktování a také podpora pro procesory Celeron D, které mají pouze 533MHz FSB (přestože podle oficiálních specifikací Intelu by čipová sada i955X tyto procesory podporovat neměla - jelikož se jedná o rozdílný výkonnostní segment).

Co se týče přetaktování, tak v kombinaci s naším testovacím procesorem Pentium 4 EE 3.4 GHz (FSB 800MHz) byla dosažena poslední stabilní frekvence FSB na hodnotě 217MHz (ve finále 3699MHz). Avšak po snížení násobiče procesoru na hodnotu 12x (namísto 17x) jsme se dopracovali až k frekvenci FSB 308MHz (přičemž námi použitý procesor podporuje oficiálně jen 200MHz) a výsledná frekvence procesoru tak byla rázem 3700MHz, což je stejně jako v případě nezměněného násobiče a dokazuje to jen fakt, že se jedná o frekvenční strop našeho procesoru a tudíž by tato základní deska snesla ještě o něco více. Výsledek tedy výborný.

Otázce chlazení se Gigabyte k ničemu obzvláště nestandardnímu jako Abit u AW8-MAX neuchyloval (na NorthBridge a SouthBridge jsou pasivy, přičemž součástí příslušenství je přídavný neregulovatelný 40mm ventilátor na pasiv NorthBridge). Každopádně v této spojitosti je nutné zmínit přídavný napájecí modul U-Plus D.P.S. Ten by měl podle stanoviska firmy Gigabyte napomoci snížit generované teplo kolem procesoru - z hlediska PCB základní desky zřejmě ano, nicméně Heat-Pipe na tomto modulu obsažená má svůj konec se žebrováním hned vedle pasivu na NorthBridge (který se mimochodem poměrně dost hřeje i v případě osazení přibaleným ventilátorem) a chladiče procesoru (standardní boxované verze), takže ve špatně větrané skříni by mohl být efekt spíše takový, že by takto zakončená Heat-Pipe mohla mírně teplotu vzduchu kolem procesoru zvyšovat. Na druhou stranu je nutné si ale položit otázku, zda by si někdo do špatně větrané skříně nějakého toho vysoce taktovaného Prescotta vůbec pořizoval (stačí v zadní části mít odsávající ventilátor a mělo by být po případném problému).

Z hlediska výkonu podávala deska Gigabyte GA-81955X Royal obecně mírně lepší výsledky, než minule testovaný Abit AW8-MAX. Rozdíly jsou ale opravdu malé, takže bych se jimi při případném rozhodování mezi těmito dvěma modely neřídil. Kapitolu samu pro sebe tvoři nastavení Top Performance, což je už provoz mimo standardní parametry (to jasně naznačují i již zmíněné grafické artefakty při průběhu 3DMarku03). Ve finále lze hodnotit tuto desku jako kvalitní základ pro přetaktování (mělo by se jednat i o vhodného kandidáta pro přetaktování procesorů Pentium D), výkonu nelze nic vytknout a výbava je nadstandardní. Bohužel se zde díky tomu setkáváme s vyšší cenou.


Gigabyte GA-81955X Royal (i955X)
Klady
Zápory
Čipová sada i955X (SB ICH7R)
Nadstandardní výbava
High Definition Audio
Výkon
Přetaktování
Vyšší cena
Provedení přídavného ventilátoru
Cena: 5225 Kč bez DPH (Elap)


Základní desku Gigabyte GA-81955X Royal zapůjčila firma Elap, které tímto děkujeme
reklama