reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hiper Type-R 480W: tichý pracant

6.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
Hiper Type-R 480W: tichý pracant
Recenzí počítačových zdrojů je na českých serverech jako šafránu ve středu Brna. Proto jsem velmi rád, že se dnes můžeme podívat na zdroj firmy Hiper, který krom na dnešní dobu požadovaného výkonu 480W, slibuje i naprosto tichý chod a pěkný vzhled.
Kapitoly článku:
Konektory


Obr. 05 - Připojovací kabely

Celkem je pro připojení zařízení k dispozici 8 diskových molex konektorů, které jsou na dvou samostatných větvích. Dále je k dispozici jedna větev s dvojicí napájecích SATA konektorů. Na závěr pak samozřejmě napájecí konektory. Zde se ještě pozastavím, jelikož Hiper použil chytrý systém, kdy lze rychle udělat 20 pinový konektor z 24 pinového.


Obr. 06 - 24 pinový napájecí konektor

K vytvoření 20 pinového konektoru stačí odpojit čtyři přebývající piny. Pokud pak budete chtít opět udělat 24 pinový konektor, jednoduše jej zapojíte dohromady. Nevím, do jaké míry se jedná o užitečnou věc pro normálního uživatele, ale já, jako tester, jsem to náležitě ocenil při testování 28 základních desek, kdy polovina měla 20 pinový konektor na desce a druhá 24 pinový.


Obr. 07 - 20 pinový napájecí konektor


Pro ilustraci přidávám schéma zapojení systémového konektoru s 20 i 24 piny. Jak je pěkně vidět, do desky jsou vedena všechny tři napětí, tedy 12V, 5V a 3,3V.

Užitečné jsou rovněž konektory s názvem EZ-Grip. Nejedná se přímo o specialitu firmy Hiper, ovšem pokud znáte moment, kdy konektor nejde z pevného disku vytáhnout, případně z CD-ROM mechaniky, jistě mi dáte zapravdu, že EZ-Grip se hodí. Takto stačí pouze zmáčknout a diskový molex konektor se posune o první dva až tři milimetry, které činí největší odpor.


Obr. 08 - EZ-Grip

Vnitřní uspořádání
Vnitřku vévodí především dva velké hliníkové pasivy, které se starají o chlazení mosfetů, indukční cívky a nějaký ten kondenzátor. Co se týká pasivů, nedosahují největších rozměrů, ale vzhledem ke způsobu chlazení 12cm ventilátorem z horní strany to rozhodně není problém. Aspoň se vzduch rychle a bez překážek dostane k mosfetům a kondenzátorům (méně překážek, méně hluku).

Ventilátor pochází od firmy Dynaeon Industrial Co. Ltd. a nese označení DF1212SL. Jeho odběr činí 0,38A.


Obr. 09 - Vnitřek zdroje po vyjmutí PFC

Pravá strana, která na fotografii působí poměrně prázdným dojmem ve skutečnosti není tak prázdná. Akorát jsem pro focení vyjmul PFC modul, který pochází od firmy Andyson. Po krátkém hledání jsem našel informace, že stejné PFC se používají rovněž ve zdrojích firmy AOpen a ThermalTake.


Obr. 10 - Aktivní PFC od firmy Andyson

Jak si můžete na fotografii všimnout, Aktivní PFC modul je složený z obvodu a řídicích členů, jednoho velkého mosfetu a cívky.


Obr. 11 - Pohled na kondenzátory (a také PFC)

Předchozí fotce dominují především dva velké kondenzátory, které mají maximální teplotu definovanou na 105°C.

Zmínit musím i ventilátor. Ten má již zmiňovaných 12cm a je připojen pomocí trojice káblíků, tedy dva napájecí a jeden monitorovací. Bohužel ze zdroje nevede žádný výstup pro zapojení do desky, tedy není možné monitorovat otáčky. Nicméně uvnitř zdroje jsou konektory rozděleny a mají klasické koncovky, takže by neměl být problém monitorovací kabel vytáhnout dodatečně.

Manuál a příslušenství


Obr. 12 - Manuál a ventilátor

Jak jsem již zmiňoval, součástí je manuál a jeden ventilátor. Jedná se rovněž o tichý ventilátor, který v rozích obsahuje čtyři červené LEDky. Co se týká manuálu, je samozřejmě anglický a mnoho informací se z něj nedočtete.
reklama