reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP 2710m: dostupný obr

29.6.2011, Jakub Doležal, recenze
HP 2710m: dostupný obr
Proč se krčit u malého monitoru, když jsou na trhu modely s větší úhlopříčkou? Překážkou byla vždy cena, to už ale dnes neplatí. Do redakce totiž dorazilo HP s 27“ a rozlišením 1080p za 7500 Kč. Je tedy načase vyměnit váš současný monitor za větší?

Odchylka dE a barevný gamut


Při recenzi monitoru Samsung S23A550H jsem se v této kapitole pořádně zapotil, protože nám výrobce připravil velké množství nastavení. U HP se však nic takového nekoná, monitor zkrátka vybalíte, zapnete a barvy můžete upravit leda ručně v OSD menu.





V továrním nastavení (jas 90%, kontrast 80%) zobrazí monitor HP 2710m nepřesně prakticky celé spektrum barev. K tomu se negativně přidává také Gamma s hodnotou 2.6 a nevalně působí i silné podsvícení s prakticky 3násobnou hodnotou oproti ideálnímu stavu.





Pokud tento monitor „rozsvítíte“ naplno, tak se paradoxně podání barev o trochu vylepší, avšak celkově je to pořád špatné. Navíc se ještě zvýší intenzita podsvícení a koukat se z metru do "slunce" vydrží asi opravdu málokdo.


Kalibrace


Jako zjevení v tomto smyslu působí kalibrace, která z tohoto nekontrolovatelného obra udělala poslušného beránka. Všechny hodnoty jsou prakticky tam, kde mají být. Odchylka barev se také blíží svému ideálu, jen červená barva se rozhodla vzdorovat celému kalibračnímu procesu.





Profil máte k dispozici zde, avšak doporučuji spíše použití kalibrační sondy. Můžete totiž koupit stejný monitor s jiným panelem, například z důvodu nedostatku těch původních.


Nejméně a nejvíce podsvícené místo


Nově zavedená metodika částečně nachytala i monitor HP 2710m, i když nejedná se o nic zásadního. Tentokrát jsem bohužel nemohl změřit úplně nejméně podsvícené místo (limitace oknem měřícího programu), avšak i při vyšší hodnotě jasu je rozdíl stále patrný.



Nejméně podsvícené pixely



Nejvíce podsvícené pixely


Naměřené hodnoty jsou platné při nastavení jasu a kontrastu v OSD na 100%.


reklama