reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: HP 2710m: dostupný obr
29.6.2011, Jakub Doležal, recenze
Proč se krčit u malého monitoru, když jsou na trhu modely s větší úhlopříčkou? Překážkou byla vždy cena, to už ale dnes neplatí. Do redakce totiž dorazilo HP s 27“ a rozlišením 1080p za 7500 Kč. Je tedy načase vyměnit váš současný monitor za větší?
ttom | 3.11.201112:32
Já sem koupil LP2465 za bratru 15000 PVA­/MVA a mám ho už skoro 4 roky a jsem spokojený. Žádný vadný pixel, spotřeba taky dobrá. Neměnil bych ani za nic. Na stůl víc než 24­'­' nepatří.
Odpovědět0  0
zjs (83) | 3.8.201114:16
To není monitor k PC, to je prostě televize. Za tu cenu mám profi monitor zvládající AdobeRGB bez 3D.
Odpovědět0  0
neresim | 15.7.201112:25
recenze na prad.de

input lag ­- necele 2ms, tady recenzent nameril 30ms ....

http:­/­/www.prad.de­/new­/monitore­/test­/2010­/test­-hp­-2710m­-teil17.html

Odpovědět0  0
Marcelino (1) | 12.7.20110:00
No to je teda ­"pokrok­", už aj v tejto veľkosti napchajú mizerný TN panel a ešte naviac s choromyselnou lesklou povrchovou úpravou... za takúto kombináciu by som vraždil...
ešte tak zrušiť digitálne vstupy a ponechať len analógový D­-SUB a budú 3 najnezmyselnejšie veci na trhu LCD pohromade... hlavne že je to lacné...
bože kde sú tie časy, keď sa dal kúpiť ešte aj 17­" LCD s kvalitným PVA či S­-IPS matným panelom...
Odpovědět0  0
neresim | 15.7.201112:35
leskly povrch je skvela vec, ja ho naopak miluju, protoze barvy jsou pak o jednu uroven vyse nez na matnych TN monitorech

ale na notebooku bych ho nechtel, na LCD doma k PC ho naopak uprednosntuju, akorat nemuzu najit kombinaci LED + leskly TN v 27­" ­(HP 2711x se prodava jen v USA)
Odpovědět0  0
pidalin (1487) | 23.7.201113:10
Lesklej monitor má jasnější a pěknější barvy to je pravda, ale stačí aby slunko svítilo a neni tam vidět nic. :­-­) Možná do hladomorny bez oken bych to bral.
Odpovědět0  0
pidalin (1487) | 30.6.201111:59
To musí bejt fakt nádhera full HD na 27­", už na 24­" je to strašně rozpixelovaný. To jedině že bych na to koukal z 2 metrů.
Odpovědět0  0
debžone | 1.7.201110:44
Ja prehravam full HD na projektoreh s vyslednou uhloprickou okolo 80palcu a nic rozmazanyho neni.Asi si nikdy nemel opravdovy HD s datovym tokem pres 50mbit­/s.Pravy HD 1080P je BLURAY.Vse ostatni je akorat pseudo HD.
Odpovědět0  1
pidalin (1487) | 1.7.201113:13
Tady nejde o datovej tok ale o to že ty pixely jsou obrovský, já mam 22­" s rozlišenim 1680x1050 a táta má 24­" s Full HD a je to příšerně rozpixelovaný, ty pixely jsou tak velký, že je mužu klidně spočítat. Na ThinkPadu T60p je na 15­" 1680x1050 a to je luxusní obraz, to když se pak kouknu na ten muj velkej monitor tak se mi hce zvracet. A jestli to nevidíš, tak potřebuješ víc dioptrií na blízko. :­-­) Navíc to přirovnání s těma promítačkama je uplně mimo, u filmu je to jedno, v kině na to každej kouká nejmíň z 5 metrů a ňáký pixely tam fakt nepozná, i když v některejch kinech to poznat je. Hlavně tam kde maj obrovský plátno a místo 4k používaj obyčejný fullHD, tak to je obravdu potom humus.
Odpovědět0  0
pidalin (1487) | 1.7.201113:26
Havně já nemluvil o videu, já měl na mysli běžnou práci na pc, kde 1920x1080 rozodně neni jemný rozlišení, písmena jsou zubatý a rozpixelovaný. Full HD je ideální do uhlopříčky 22­". Například dnes nejrozšířenější 24­" s 1920x1080 má šířku pixelu 0,2767mm a to je hrozně moc, tenhle 27­" by měl dokonce 0,3113 mm. Na tom ThinkPadu T60p je velikost pixelu 0,1974mm a je to nádherně jemný.
Odpovědět0  0
Hadi (2) | 3.7.201119:43
No nevím. Já vlastním 22­" HP monitor s rozlišením 1680x1050 a žádné kostičky nepozoruji. A určitě bych nechtěl mít 22­" ve Full HD. Při zvětšení počtu pixelů bude na obrazovce možné zobrazit více informací, ale zmenší se jejich velikost, což může být zátěž pro oči. A to pozoruji u tchána proto jsem rád, že mám jen 1680x1050.
Odpovědět0  0
pidalin (1487) | 3.7.201120:36
Ale prd zátěž pro oči, to se řiká, naopak je to nádhera se koukat na písmenka který vypadaj jak napsaný na papíře.
Odpovědět0  0
pidalin (1487) | 3.7.201120:37
Se nad tim zamisly. Proč by jako měla bejt zátež pro oči to že je to poskládaný z více pixelů? Kdyby to mělo rozlišení 16000x9000 tak by to už ani nebylo poznat že je to z něčeho poskládaný tak jak by oku mohlo vadit že je to jemnější?
Odpovědět0  0
Hadi (2) | 3.7.201120:53
Tak si dejte vedle sebe 2 22­" monitory, jeden který má 1680x1050 a druhý s 1920x1080. Napište si text, a pak si ho přečtěte. Osobně se mi líp čte text na 1680x1050, protože nemusím tolik namáhat oči nad tak malými písmenky. Ale každému vyhovuje něco jiného. Já koukám na monitor z 80cm a tohle rozlišení mi vyhovuje­-.
Odpovědět0  0
koutnak (12) | 3.7.201122:12
Každý monitor má své ­"přirozené­/nativní­" rozlišení, které se dá změnit. Většinou jen směrem dolů, k menšímu rozlišení, a navíc to bývá na úkor kvality zobrazení. Ve všech těch údajích, co tady s nimi operujete, se dá orientovat jen s kalkulačkou v ruce. Ono totiž uváděné rozlišení jen uvádí, kolik se vám toho vejde na obrazovku. Kvalita zobrazení je dána velikostí pixelů, tj. rozměrem monitoru v mm­/rozlišení v pixelech. Pro mne je optimální velikost pixelu 0,273mm ­(v mém konkrétním případě tedy rozlišení 1900×1200 na 24­" monitoru, koukám na něj z 65cm­). Pro ty, kteří už nemají oči 100% bude asi lepší velikost 0,29mm. Ale těch 0,311mm u recenzovaného monitoru je už, alespoň na můj vkus, moc. Na takový monitor se už musí koukat z dálky. I těch výše zmiňovaných 80cm bude asi málo. Koukat na tomto monitoru na filmy nebude zřejmě problematické, ale na běžnou počítačovou práci bych ho nechtěl. Při mnou preferované velikosti bodu by musel mít rozlišení 2180×1230. To by se mi líbilo.
Odpovědět0  0
pidalin (1487) | 4.7.20111:19
No kdybich koukal z 80cm tak bych asi potřeboval dalekohled. :­-­) Písmenka se ve Win 7 daj docela dobře zvětšit, měl jsem měsíc pujčenej notebook s 1680x1050 na 15 palcích a tam to byl naprostej luxus na tom číst, smaozřejmě se to musí zvětšit, jinak je to malinký. Dnešní běžný notebooky maj 1366x768 na 15 palcích a to je rozlišení jak na starym CRT, tam to fakt vidět je a hlavně ta malá plocha to je děs.
Odpovědět0  0
radon (61) | 13.7.201111:24
tak třeba já mám 24­" na zdi, před ní je celý stůl a ještě vysunutá deska s klávesnicí a ... připadají mně ty písmenka už moc malá. Takže já bych šel do 26­-27­" úplně klidně.
Co mně vadilo na 26­" monitorech byl spíše větší jas. Ta podsvícená plocha je už fakt dost velká, snižování jasu nelze provádět pod určitou mez a ve tmavé místnosti jsem to už cítil na očích. Každopádně levné TNko nechci, takže tehle model mne stejně neoslovil.
Odpovědět0  0
Juras (59) | 13.7.201116:34
Bohužel, LCD má své limity. Proto taky používám stále CRT monitor. Tam je vše jemné od základu, příjemný obraz v jakémkoliv rozlišení, barvy, žádné viditelné body jako u LCD. Že je to obr a navíc hodně žere? No a co! Kvalita a příjemná práce u PC je pro mě základ.
Odpovědět0  0
pidalin (1487) | 23.7.201113:07
Pokud by někdo vyráběl CRT s uhlopříčkou kolem 22­" s rozlišenim 1920x1200 a s frekvencí aspoň 100 Hz a s přijatelnou hloubkou toho monitoru tak bych o něm docela uvažoval.
Odpovědět0  0
lunak (16) | 29.6.201111:10
Stejně velká televize Samsung váží jen 4,6 kg a má LED televize Sharp 82­" má zase spotřebu jako žárovka v koupelně ­(asi 50 W­). Z čeho to soudruzi z HP vyrobili? Z dvoumilimetrového plechu?
Odpovědět2  0
zjs (83) | 29.6.201110:58
Tak lidé, co při práci čumí do noťase a vyrábí si hrb, tak to je přesně produkt pro ně. :­-­) Místo malé nekvalitní obrazovky, budou mít obrovskou stejné kvality, která je pro práci a psání taky na houby a hrbit se mohou nadále. :­-­)
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 29.6.201111:35
Pro práci v kancelářských aplikacích to na houby rozhodně není a záda si budou kazit výrazněji méně něž u notebooku.
Odpovědět0  0
koutnak (12) | 29.6.201110:25
Od 27­" monitoru jsem tedy očekával poněkud vyšší rozlišení a taky poměr stran spíše 16:10. Takovou velkou potvoru by s radostí použili uživatelé CADů, ale při daném rozlišení to nemá smysl. Na tento monitor se vejde ještě menší obraz než u mého aktuálního 24­" monitoru s rozlišením 1920x1200.
Odpovědět3  0
eliw (4) | 29.6.201111:41
moje řeč ...
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 29.6.201111:50
Shodou okolností používám AutoCAD a hlavní problém u tohoto monitoru nebyl ani tak v rozlišení, jako v povrchové úpravě. Při černé rýsovací ploše z něj vzniklo zrcadlo.
Odpovědět0  0
koutnak (12) | 29.6.201112:19
No to je opravdu ještě větší problém než to rozlišení.
Odpovědět0  0
pidalin (1487) | 30.6.201112:03
Za chvíli se matný monitory už dělat nebudou, mužou za to ty buzeranti co si kupujou ty levný notebooky a kterejm se líbí že se to celý leskne. Dneska je všechno ošklivý, dřív byly monitory i notebooky takový pěkný a dneska je všechno lesklý a má to tvary jak tančící dům.
Odpovědět0  0
pre | 12.7.201113:46
Přesně LP2465 od HP asi budu mít ještě dlouho. 1920x1200 za 1920x1080 určitě vyměnit nechci. Sice byla vysoká cena okolo 14000, ale slouží už třetím rokem bez problémů a obraz jak víno, i když je to S­-PVA technologie. A 24­" úhlopříčka je podle mě ideál bez toho aby člověk musel hejbat hlavou. Vše z mé vzd. přehlídneš jen pohybem oka, což si myslim že je důležité.
Odpovědět0  0
JindraPce (8) | 29.6.20116:40
Hmmm hezký kousek, ale s tou spotřebou leda do ČEZu
Odpovědět0  0
NRX (170) | 29.6.20118:36
Tiež som čumel, že TN­-ko môže žrať toľko ...
Odpovědět0  0
tomasjerry (213) | 12.7.20119:42
A sme si sity, ze je to to LED monitor?? Skoda, ze ho recenzent nerozobral, podlamna by tam nasiel trubice :­) Inak si neviem vysvetlit tu nerovnomernost podsvietenia.
Odpovědět0  0
pidalin (1487) | 12.7.201113:37
Pozor LED nerovná se rovnoměrný podsvícení. Většina levnejch LED monitorů má jenom řadu diod na hoře a dole nebo na obou stranách, takže rovnoměrnost je stejná jako u běžnejch trubic.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.