reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP 510 – nejlevnější notebook?

20.3.2007, Josef Brož, recenze
HP 510 – nejlevnější notebook?
Výrobci hardware se předhánějí v uvádění nových modelů notebooků. Pokořují hranice výkonu, velikosti, trumfují se v luxusním zpracování. Společnost Hewlett Packard tentokráte vsadila na cenu a připravila nejlevnější notebook na trhu s cenou pod 12 000,- Kč.
Velké společnosti z oblasti telekomunikací, informačních technologií, ale i bankovnictví často vybavují své zaměstnance notebooky s logem HP. Obliba notebooků Hewlett Packard spočívá především ve spolehlivosti, dobré výbavě a perfektním dílenském zpracování. Na škodu není ani určitá konzervativnost HP produktů, která usnadňuje přechod mezi jednotlivými modely.


HP 510 RU960AA

Přestože jsou notebooky HP oblíbené především mezi firemní klientelou, společnost se věnuje i méně lukrativním částem trhu. V nabídce společnosti HP se proto stále častěji objevují i modely, které konkurují levné produkci společností Acer, Asus nebo MSI. Typickým zástupcem je model HP 510, který svou cenou nepřesahuje hranici 12 000,- Kč. V následujícím textu se pokusíme zjistit, zda-li nízké výrobní náklady příliš neovlivnily kvalitu produktu, jeho výbavu a v neposlední řadě i výkon.


HP 510 RU960AA

Přestože to nezní příliš lichotivě, modelová řada HP 510 patří k naprostému low-endu. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že pro běžnou práci dnes dostačuje počítač s CPU na 1 GHz, s 512 MB paměti a diskovou kapacitou kolem 40 GB. Popisovaný hardware vystačí nejen na kancelářskou práci, ale i pro multimédia - pohodlné přehrávání DVD, DivX atd. V zásadě nebudete omezeni ani při používání internetu a náročnějších technologií jako VoIP - Skype, videokonference apod. V podobném duchu kalkulovali rovněž návrháři společnosti HP. Proto hardwarová architektura notebooku HP 510 víceméně odpovídá uvedeným parametrům.


HP 510 RU960AAIkona Odkaz na databázi
Procesor Intel Celeron M 360J
Frekvence1,4 GHz - FSB 400 MHz
Čipová sadaMobile Intel Alviso-G i910GML
RAM 256 MB (DDR2-533 DDR2 SDRAM)
HarddiskHitachi Travelstar (40 GB, 4200 RPM, Ultra-ATA/100)
Úhlopříčka displeje 15.4" WXGA Glare
Rozlišení displeje 1280 x 800 pixelů
Grafická karta Intel GMA 900 (128 MB sdíleno)
Zvuková karta Conexant Cx20468 - Intel 82801FBM ICH6-M
Mechanika LG GCC-4244N (DVD-ROM/CD-RW)
Reproduktorymono
Výstup sluchátka/mikrof. sluchátka, mikrofon
Polohovací zařízení Touchpad
PS/2 ne
USB 2x USB 2.0
Výstup na externí monitor D-Sub
S-Video výstup ( TV out)ne
Express Card / PCMCIAne / ano
Firewire (IEEE 1394) ne
Čtečka karetne
Bluetoothne
Infra portne
WiFine
Modem AC97 Soft Data Fax Modem
LAN Intel PRO/100 VE Network Connection
Webcamne
Speciální výbavanic
Typ baterie 4 článková 32 Wh
Deklarovaná výdrž baterie cca 2,5 h
Délka x šířka x výška Š: 35,7 cm x H: 25,7 cm x V: 3,1 cm
Hmotnost 2,7 kg
Operační systém Win XP Home


SW a ostatní výbava

Dříve než si podrobněji popíšeme vlastní hardware, budeme se věnovat softwarové výbavě. HP běžně dodává ke svým notebooků velmi pestrou kolekci software. V případě modelu HP 510 se však i tato stránka podřídila nízké ceně. V základní sestavě notebook obsahuje především firemní utility jako HP Backup and Recovery Manager, který zajišťuje zálohování a obnovu systému. Důležitým aplikačním rozhraním, které se stará o konfiguraci a aktualizaci notebooku je HP Support Center.



HP Backup and Recovery Manager

Z multimediálních aplikací zmíníme předinstalovaný software Sonic Digital Media Plus (v7). Jedná se o soubor nástrojů pro tvorbu VCD/DVD disků, podobně jako u konkurenčního řešení Nero. Přehrávání DVD filmů umožňuje InterVideo WinDVD. Bezpečnost operačního systému Windows XP Home zajišťuje software Norton Internet Security (antivir, atd.). Nejlevnější model z řady HP 510 je dodáván s operačním systémem FreeDOS. Za speciální příplatek lze objednat službu HP Care Pack, která garantuje opravu přístroje u zákazníka během následujícího pracovního dne a rozšířenou záruku po dobu tří let.
reklama