reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP 510 – nejlevnější notebook?

20.3.2007, Josef Brož, recenze
HP 510 – nejlevnější notebook?
Výrobci hardware se předhánějí v uvádění nových modelů notebooků. Pokořují hranice výkonu, velikosti, trumfují se v luxusním zpracování. Společnost Hewlett Packard tentokráte vsadila na cenu a připravila nejlevnější notebook na trhu s cenou pod 12 000,- Kč.
Vzhled notebooků HP byl vždy velmi konzervativní. Za jistou uměřeností se však skrývá perfektní dílenské zpracování a velmi kvalitní materiály. V případě svého nejlevnějšího produktu však výrobce musel u v mnoha ohledech šetřit. Nízké výrobní náklady proto přinesly určité kompromisy i po stránce designu a zpracování.


HP 510

Notebook popisované cenové kategorie pochopitelně není vyroben z ušlechtilých kovů. Hlavním materiálem je tuhý plast, který základně notebooku zaručuje slušnou pevnost a ochranu před opotřebením. Šířka notebooku je přibližně 35,7 cm, jeho hloubka 25,7 cm, výška základny dosahuje 3,1 cm po celé délce přístroje. Notebook je vyveden ve speciálním odstínu černé barvy, která je charakteristická pro většinu HP notebooků.


HP 510

Trochu nedotažené je provedení LCD monitoru. Na první pohled panel působí velmi robustně; šířka jeho rámu dosahuje téměř sedmi milimetrů. Při bližším zkoumání však zjistíte, že kryt panelu lze i mírným tlakem snadno prohnout dovnitř. Plast použitý na vnější straně panelu barevně odpovídá základně. Poměrně vkusným designovým prvkem je kovové logo HP zapuštěné do těla displeje.


Speciální kloub

Zvláštní kapitolou je způsob, jakým je spojena základna notebooku s panelem. Tradiční konstrukce, kdy se LCD pohybuje v kloubech nad základnou notebooku, byla v případě HP 510 doslova převrácena. Pohyblivá část s kluzným „ložiskem“ je skryta v těle notebooku. Panel se závěsem kloubu svírá pravý úhel. S trochou nadsázky lze popisovanou konstrukci přirovnat k víku od plastové popelnice. O nevýhodě tohoto řešení jsem se již zmiňoval. Při otevření notebooku displej zakryje zadní část základny, kde za normálních okolností bývají připojeny konektory napájení a D-Sub.


Uložení displeje

Přestože návrháři museli pracovat s omezeným rozpočtem, vytvořili velmi vkusný a překvapivě funkční design. Zaujal mne především způsob otevírání notebooku. Místo pojistky je na čele přístroje vlys, který přechází ve sníženou plochu touchpadu. Stylové a přitom velmi ergonomické řešení, které bych u přístroje této kategorie nečekal.


20 Spoje a provedení HP 510

Mimo zadní strany displeje nemám vážnější výhrady k dílenskému zpracování. Spoje jednotlivých částí jsou hladké a pevné, plasty na sobě dokonale sedí. Lze proto předpokládat, že notebook bude velmi dobře odolávat mechanickému poškození.

Klávesnice a Touchpad

Základna notebooku byla vyvedena ve světle černé barvě. Klávesnice je zapuštěna pod povrch základny spolu se tmavě černou plastovou obrubou. Popisky kláves jsou bílé a jejich rozvržení tradiční. Tlačítko Fn a příslušné znaky (ikony) bývají u HP notebooků světle modré, v případě modelu HP 510 jsou zcela bílé.



Klávesnice

Snižování nákladů neunikla ani samostatná tlačítka pro spouštění aplikací nebo zesilování zvuku. Na jejich místě uprostřed horní části základny se nachází pouze zeleně podsvícené tlačítko napájení. Netradičním provedením zaujme vnořený touchpad se samostatnou rolovací plochou. Touchpad vyniká vysokou citlivostí a speciální povrchovou úpravou, která je nejen vkusná, ale i funkční. Stisk tlačítek touchpadu je snadný a umožňuje plynulé ovládání notebooku. Prostor po stranách touchpadu je dostatečný a poskytuje zápěstím dostatečnou oporu při psaní.



Touchpad
reklama