Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Color LaserJet CP2025: jde to i elegantně

1.4.2009, Zdeněk Eisenhammer, recenze
HP Color LaserJet CP2025: jde to i elegantně
Že i laserovka střední třídy může vypadat elegantně nám ukazuje HP svým modelem CP2025. Důležitější jsou ale vlastnosti jako rychlost, nízké provozní náklady a spolehlivost. Podívejme se tedy, zda i v těchto ohledech dnes recenzovaná tiskárna obstojí.
Kapitoly článku:
  1. HP Color LaserJet CP2025: jde to i elegantně
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
Zajímavě je u tiskárny HP Color Laserjet CP2025 řešen prostor pro tonerové kazety - ty jsou zde umístěny v jakési zásuvce, která se téměř celá vytáhne z útrob tiskárny. Výměna kazet je bezproblémová a kapacity všech kazet jsou stejné - verze dodávané s tiskárnou mají kapacitu jen 1200 stránek, s plnohodnotnými pak vytisknete 3500 stránek při 5% pokrytí v případě černého toneru a 2800 v případě toneru barevného.


Zásuvka, ve které jsou pěkně za sebou seřazeny všechny tonerové kazety

Kromě kazet se v tiskárně nenacházejí žádné zákazníkem zakoupitelné a vyměnitelné součásti, což teoreticky může navýšit tiskové náklady. Jak je tomu ve skutečnosti, nám však ukáže jejich výpočet, kterému je věnováno následujících pár odstavců.


Purpurová tonerová kazeta

Jak již bylo řečeno, standardní kapacita tonerových kazet je 3500 (černá) a 2800 (barevné) stran, velkokapacitní kazety k dispozici nejsou. Zajímavostí je však možnost zakoupení černých tonerových kazet v cenově o poznání výhodnějším dvojbalení. Podívejme se na ceny jednotlivých položek v přehledné tabulce:

Položka
Cena
Černá tonerová kazeta (3 500 stran)
2 700,- Kč
Černá tonerová kazeta - dvojbalení (7000 stran)
3 600,- Kč
Barevná tonerová kazeta (2 800 stran)
2 500,- Kč

Vzhledem k možnosti nákupu dvojbalení černého toneru bude dnes výsledků trochu více, nejprve se podíváme na černobílý tisk.

náklady na stránku = cena papíru + cena / kapacita černého toneru

Při nákupu černého toneru po jednotlivých kazetách vychází náklady na nepříliš zajímavých 0,94 Kč/strana. Nicméně, pokud kazety budete kupovat po dvou a využijete tak výhodnější nabídku, cena za výtisk je již mnohem příznivějších 0,68 Kč/strana. Ve srovnání s tiskárnou OKI sice HP stále o nějakých 16 haléřů zaostává, ale i tak se v konkurenci testovaných zařízení jedná o lepší průměr - tisk na modelu od společnosti HP je také mírně levnější než u tiskárny Xerox Phaser 6130.

Pojďme se podívat na barevný tisk, opět s použitím běžného i dvojitého balení černého toneru.

náklady na stránku = cena papíru + cena / kapacita černého toneru + (cena / kapacita barevného toneru) * 3

Výsledek je v prvním případě nadprůměrných 3,62 Kč/strana, ve druhém pak mírně příznivějších, ale stále mírně nadprůměrných 3,36 Kč/strana. Hlavně díky vyšším cenám barevných tonerů tedy tiskárna v nákladech zaostává za černobílým tiskem. Výsledné dojmy z výpočtu tiskových nákladů jsou zde tedy velmi rozporuplné - na jedné straně máme docela příznivé náklady na černobílý tisk, na straně druhé pak vyšší náklady na tisk barevný.

Zaměřme se nyní na měření rychlosti. Výrobce uvádí 20 výtisků za minutu jak v černobílém, tak i v barevném režimu, čímž tiskárna zaujímá třetí místo mezi čtyřmi testovanými zařízeními tohoto seriálu. Tiskárna při praktických testech tuto rychlost přesně dodržela. Odezva na tisk z pohotovostního režimu je průměrná. Při tisku z úsporného režimu jsem naměřil poněkud nedůvěryhodný čas (přestože jsem tiskárnu nechal dobré půl hodiny "spát"), takže jej berte s rezervou.

Hlučnost tiskárny lze hodnotit jako lepší průměr ve své kategorii, zřejmě také díky relativně nižší (ve srovnání s konkurencí) průběžné rychlosti tisku, V pohotovostním režimu tiskárna mírně hučí, asi jako průměrný neodhlučněný počítač.

Měřený parametr Hodnota
Zahřívání 1 minuta 20 s
Start z pohotovostního režimu 6,5 s
Start z úsporného režimu 7,5 s
Průběžná rychlost (čb/b. tisk) 20,0/20,0 str./min

Na řadě jsou testy kvality tisku. Vytiskl jsem jednu černobílou stránku v černobílém i barevném režimu a jednu barevnou stránku. Všechny výtisky byly provedeny v režimu "ImageREt 3600".

V testu čitelnosti malého písma se tiskárna předvedla v dobrém světle. Přes handicap v podobě fyzického rozlišení 600 dpi byl zřetelný text do velikost 1,5 bodu a ani jednobodové písmo nebylo zcela nerozluštitelné. V případě negativního zobrazení byl dobře čitelný text o velikosti 2,5 bodu a ještě při velikosti 1,5 bodu se po velkém zvětšení dala rozpoznat všechna písmenka, i když s trochou sebezapření.


Čitelnost textu malých velikostí - černobílý režim

Písmo velikosti 12 bodů bylo také vytištěno dobře, s plynulými a ostrými obrysy. To však dnes již není problém pro žádnou tiskárnu.


Standardní text - černobílý režim

Stejně tak i text vytištěný v odstínech šedi vypadal velmi pěkně, dokonce ještě lépe než u tiskárny OKI C5850. Všimněte si zejména plynulých křivek na obrysech písmene.


Šedý text - černobílý režim

Následující výřez velmi dobře demonstruje, jak má vypadat správný soutisk - ani jedna ze základních tiskových barev není vůči ostatním zjevně posunutá, rozdíly jsou skutečně téměř nepozorovatelné. K dosažení takového výsledku bylo nutné provést kalibraci, která je však zcela automatická a vyvolává se z ovládacího panelu tiskárny. Kalibraci je třeba provádět po každé manipulaci s tiskárnou (např. po výměně toneru nebo po přenesení). Samotné vykreslení znaků a barevných odstínů je rovněž dobře zvládnuté.


Barevný text - barevný režim

Při tisku čárové grafiky se neprojevil žádný u neduhů, které tento typ výstupu občas postihnou - nesouvislost některých linií, rozdíly v tloušťce čar pod určitými úhly nebo roztřepení. Výsledek je bezproblémový.


Čárová grafika - černobílý režim

Plynulý přechod mezi černou a bílou by dnes již také neměl představovat větší problém. V závislosti na tiskovém rozlišení může být více či méně rastr bodů, které utvářejí jednotlivé odstíny, ale to nelze považovat za vadu - jde zkrátka o vlastnost dané technologie. Zde je navíc dithering velmi dobře zvládnutý. Stejně dobře je potlačené také proužkování, což bývá u laserového tisku poměrně častý jev.

Všimněte si však černobílého přechodu vytištěného pomocí barevných tonerů - zde se výrobci vůbec nepovedlo vyladit vyvážení barev a výstup je silně nazelenalý, jako byste se na výtisk dívali přes lahvové sklo. Zde se tedy opakuje problém, kterým trpěla tiskárna OKI, tentokrát však v mírně posunutém barevném spektru. Horší však v tomto případě je, že čistě s pomocí ovladačů tento neduh neodstraníte - chybí zde nastavení intenzity jednotlivých barevných složek.


Černobílý přechod - černobílý režim



Černobílý přechod - barevný režim

U barevného přechodu se opět nepodařilo věrně vytisknout purpurový ani světle azurový odstín. Patrný je také trochu příliš široký prostor, který je věnován zeleným odstínům a také červená nastupuje o něco dříve, než by měla. Výsledek však každopádně nelze nazvat za neúspěšný, spíše je průměrný.


Barevný přechod - předloha



Barevný přechod - výstup

Tiskárnu musím pochválit za velmi kvalitní černobílý výstup při tisku fotografií černým tonerem - Výsledek působí na oko příjemně a téměř se zdá, jako by rozlišení tisku bylo mnohem vyšší než uváděných 600 dpi. Marketingových 3600 dpi to však samozřejmě také není. Každopádně byl černobílý výstup fotografií jeden z nejkvalitnějších, s jakými jsem se při testech barevných laserovek dosud setkal.

Při použití barevných tonerů vypadal výtisk vlastně stejně, až na zmíněný výrazně nazelenalý nádech. Fotografie jsou spíše zelenobílé nežli černobílé.


Černobílá fotografie - černobílý režim



Černobílá fotografie - barevný režim

U barevných fotografií se naštěstí zelený nádech téměř neprojevil a výstup je na dobré úrovni. Pleťové odstíny jsou dobře zvládnuty, jedinou výtku mám k barvě rtů, která je zde příliš přesycená, jakoby subjekt použil nějakou divokou rtěnku.


Barevná fotografie - barevný režim

Na výřezu výše uvedené fotografie je vidět jednak nízké rozlišení tisku, které však v tomto případě výrobce velmi dobře zamaskoval, a také skutečnost, že barevný výstup se od černobílého vlastně ani moc neliší. Pokud budete tisknout černobílé fotografie, lepších výsledků nejspíše dosáhnete, pokud barevné tonery vůbec nepoužijete.


Detail fotografie - černobílý režim



Detail fotografie - barevný režim



Detail barevné fotografie - barevný režim

Na poslední fotografii oceňuji sytě růžovou barvu okvětních lístků (na rtech to byl problém, zde je to výhoda), i když právě kvůli vysoké sytosti trochu splývají některé odstíny. Také větší zastoupení zelené barvy se na této fotografii projevilo spíše kladně. Povrch tisku měl pěkný hladký vzhled, odstíny působily celistvě a přechody plynule. A k fotografiím ještě jeden kladný bod - když jsem k tisku použil speciální lesklý papír HP Superior 160 glossy, Výstup vypadal opravdu nádherně, Kdybych před sebou měl jeden výtisk z této laserovky a např. stránku z nástěnného kalendáře, netroufl bych si hodnotit, který výstup je lepší. Pouze na některých snímcích byl stále patrný lehce nazelenalý nádech, což by však měla pomoci vyřešit kalibrace. Mimochodem, takové obrázky už bych se rozhodně nerozpakoval pověsit na zeď nebo vložit do fotoalba, jelikož se již velmi podobá skutečným fotografiím nebo termosublimačnímu tisku.



Závěr


Tiskárnu od společnosti HP lze hodnotit jako velmi vyrovnanou - takřka v žádném ohledu se příliš neodchýlila od průměru, a tak lze na ní jen stěží hledat nějaká významná pozitiva či negativa. Vyzdvihnout mohu slušné náklady na tisk při nákupu dvojbalení černého toneru, kvalitní výstup na speciální média a žádné problémy se soutiskem, kterými trpěla většina jejích konkurentek. Příznivé náklady na černobílý tisk pak jsou "vykompenzovány" ne tak příjemnými náklady na tisk barevný - zde se tiskárna ocitla na chvostu testovaných zařízení. Určitým plusem může být atraktivnější vzhled zařízení oproti konkurenci - například pokud se tiskárna bude nacházet v prostorách, kde se pohybují firemní klienti.

Z nedostatků mohu jmenovat zelený nádech při tisku černobílých předloh pomocí barevných tonerů a chybějící možnosti úprav barev v ovladačích. Na závěr ještě jednu aktuální pochvalu - v průběhu práce na recenzi byla výrazně snížena cena zařízení, které je nyní jedním z nejlevnějších modelů testovaných v tomto seriálu. Vzhledem k tomu, že tiskárna obsahuje i duplexní jednotku, je tato skutečnost opravdu zajímavá. Nebýt zlevnění, těžko by se mi hledaly pádnější důvody k doporučení této tiskárny, v novém světle však musím uznat, že své kupce si s velkou pravděpodobností najde. Přinejmenším do té doby, než na novou cenu zareaguje konkurence.


Příznivé náklady na černobílý tisk
Vyšší náklady na barevný tisk
Velmi pěkný tisk na speciální papír
Ve standardní dodávce jen startovací tonery
Přesný soutisk
Nedostatečné možnosti doladění barev v ovladačích
Ikona Odkaz na databázi
Zelený nádech při černobílém tisku barevnými tonery
Cena v době testování: 9 000 Kč s DPH


Za zapůjčení tiskárny děkujeme společnosti Hewlett-Packard.