reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq LA2206xc: 22" s bohatou výbavou

30.11.2011, Matěj Doležal, recenze
HP Compaq LA2206xc: 22" s bohatou výbavou
Společnost Hewlett Packard představuje 22" monitor s technologií panelu typu TN a vybavený webkamerou, mikrofony a reproduktory za cenu kolem 4 700 Kč. Dokáže monitor nabídnout i kvalitní obraz?

Odezva


Panel monitoru je typu TN a výrobce u něj udává odezvu 5 ms. Jelikož jde většinou o hodně nadsazené číslo, pojďme se podívat, jakou odezvu jsme naměřili. Monitor nenabízí funkce, které by ovlivňovaly odezvu (např. funkce Overdrive). Měřili jsme při nastavení, kdy měl monitor nejvyšší reálný kontrast.





Finální grafy pro odezvu nevyšly podle představ. Ideálně by se v grafu měl projevit lineární průběh. Na grafu odezvy rise je vidět tzv. „stěna“ tmavě modré barvy. Ta je způsobena především velmi vysokými hodnotami, které se objevily při velkých změnách (0-100-0, 0-150-0, 0-200-0…). Lineární průběh se začal objevovat až v druhé polovině tabulky.





Odezva fall už vypadá podstatně lépe. Celkově se držela nízkých hodnot, ale ke konci měření se začala zhoršovat, dosáhla až hodnoty 28 ms.








V měření se vyskytly hodnoty, které zhoršují celkový dojem z grafu. Především krajní hodnoty jsou nezvykle vysoké. Pokud si je odmyslíme, vznikne graf s poměrně dobrou odezvou. Následují sreenshoty z měření.



0-175-0

Zde je trochu problém s vyhodnocením odezvy díky přítomnosti dvou schodů.



50-200-50

Při odezvě 50-200-50 se bohužel objevily schody v odezvě jak u hodnoty Rise, tak následně i u Fall. Pokud tedy výrobce, jak bývá zvykem, uvádí hodnotu odezvy právě pro tuto změnu odstínů, tak se celkem výrazně rozchází s naměřenými výsledky.



25-255-25

Výrobci typicky uvádí hodnoty odezvy, které neodpovídají běžnému používání. Naměří si odezvu pro různé přechody barev a pro specifikace vyberou tu nejlepší. U monitoru HP LA2206xc jsem také během měření objevil takový průběh, který by odpovídal udávané odezvě ve specifikacích, jde tedy o učebnicový příklad tvrzení v předchozí větě.


Inputlag


V předchozí recenzi jsme měli monitor HP 2710m s inputlagem 30 ms. Model LA2206xc nabízí sice o 4 ms lepší výsledek (26 ms), ale pořád to není ideální. Pro kancelářský monitor je to však zcela dostačující.





Testovací video odezvy odhalilo problémy. U monitoru s TN panelem bych přitom už dnes neočekával viditelné zpoždění.



Sledování videa


Úhlopříčka o velikosti 22" nabídne zajímavý prožitek z filmů. Obraz je kvalitní a při sledování videa jsem nezpozoroval ani ghosting, který byl naopak vidět u testovacího videa. Na monitoru nejsou žádná lesklá místa, od kterých by se odrážela okolní zdroje světla, což zpříjemní sledování filmů.







Hraní her


Odezva monitoru velmi úzce souvisí především s hrami. U tohoto monitoru nedopadlo dobře měření a ani testovací video. Když jsem spouštěl první hru, měl jsem obavy, jaký bude obraz. Hru jsem přepnul na rozlišení 1920 x 1080 a detaily nastavil na maximum. Během tří testovaných her jsem však nezaznamenal jediné zpomalení nebo rozmazání obrazu.



reklama