reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq nx6110 - král levných notebooků

7.3.2006, Zdeněk Kabát, recenze
HP Compaq nx6110 - král levných notebooků
V cenové relaci mezi 20 a 30 tisíci Kč je jedním z nejžhavějších "neherních" notebooků HP Compaq nx6110, jehož více než 20 různých modelů zavání babylónským matením jazyků. My jsme otestovali PY501EA postavený na Centrinu s 512MB paměti a DVD vypalovačkou a předem musím říct, že se jedná o vysokého šlechtice této kategorie. Bude to král?

Závěr



Již v nadpisu jsem naznačil, že mě notebook HP Compaq nx6110 potěšil. Samozřejmě se ani zde nejedná o nějaký univerzálně směřovaný model, na kterém by se vyřádili hráči a přitom zachoval pohodlnou a tichou práci v kancelářském prostředí s vysokou výdrží. Z této dvojice vlastností vyniká HP spíše tou druhou. Ale pěkně od začátku.

Compaq nx6110 je vynikající v oblasti konstrukce a designu, protože strohý a hranatý černý vzhled je velmi odolný a notebook vypadá, že toho vydrží hodně. Celočerný design nemusí každému vyhovovat, ale rozhodně je účelový. Ani u ergonomie klávesnice a touchpadu nemám výtek, snad jen funkčních kláves by mohlo být více.



Dalším faktorem je samozřejmě hardwarová výbava, která je pro kancelářské použití velmi vyvážená. Pentium M zajistí výkon i nižší spotřebu, 512MB paměti slušný chod a DVD vypalovačka, Wi-Fi a Bluetooth jsou dalšími praktickými komponenty. Ovšem největším mínusem je zde pevný disk, jehož 4200 ot./min je prostě nedostačujících. Když k tomu přičteme paměti DDR333, máme tu v oblasti svižné práce i druhou brzdu. Nicméně brzda to není velká.

S tím samozřejmě souvisí výkon, ve kterém se Compaq nx6110 řadí k těm pomalým notebookům. Zatímco procesor stíhá, již zmiňované paměti a disk jsou slabší a grafický výkon ani nestojí za zmínku, protože od integrovaného grafického jádra nemůžete čekat zázraky. Nepředpokládám ale, že bude někdo kupovat tento laptop kvůli jeho výkonu.

Co je ovšem důležitější je výdrž na baterie. Ta přesahuje při kancelářské práci 3 hodiny, což je velmi dobré, při přehrávání filmu dosáhnete kolem jedná a tři čtvrtě hodiny a nakonec v hrách něco přes hodinu. K mínusům nx6110 bych ještě mohl zařadit pouze dva, navíc nešikovně umístěné USB porty a absenci TV-Out. Naopak za plusy můžeme považovat FireWire, možnost použití cestovní baterie či kvalitní zvuk.


Klady
Zápory
Strohý a účelný design
Pomalé paměti a disk
Pevná, kvalitní kontrukce
Celkově nižší výkon
Slušná kancelářská výdrž
Pro 3D grafiku špatně použitelný
Kvalita klávesnice a touchpadu
Jen dva USB porty!
Wi-Fi 802.11b/g a Bluetooth
Ikona Odkaz na databázi
Možnost použití cestovní baterie
Ikona Odkaz na databázi
Rychlá obnova OS a software
Ikona Odkaz na databázi
Ceny začínají velmi nízko
Ikona Odkaz na databázi

Suma sumárum, HP Compaq nx6110 patří k velmi slušným notebookům nižší kategorie, protože za cenu začínající od 15 tisíc Kč bez DPH za základní model a končící u 28 tisíc Kč bez DPH za slušnější verze, nabízí kvalitní volbu do kanceláře nebo pro studenty. Pokud oželíte nízký výkon a naopak oceníte konstrukci, ergonomii a výdrž, nákupem nx6110 nic neztratíte, ba spíše naopak.

Za zapůjčení notebooku Compaq nx6110 děkujeme společnosti Hewlett-Packard
reklama