Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq nx6325 – dvě jádra od AMD

16.11.2006, Josef Brož, recenze
HP Compaq nx6325 – dvě jádra od AMD
Notebooky HP Compaq jsou dobře známé především firemním zákazníkům. Nový HP Compaq nx6325 se snaží narušit dosavadní nadvládu platformy Intel Centrino. Jeho srdcem je proto výkonný dvoujádrový procesor AMD Turion 64 X2. Podaří se mu obstát proti Core Duo?
Společnost Hewlett-Packard není nutné podrobněji představovat. Nabídka společnosti pokrývá veškerý trh s informačními technologiemi. Nejčastěji je značka HP vnímána spolu s výkonnými servery, tiskárnami a vlastním unixovým řešením. HP však patří spolu s IBM, Dell a Fujitsu mezi největší výrobce notebooků. Notebooky HP Compaq jsou díky své kvalitě, výkonu a uživatelské podpoře oblíbené především mezi firemní klientelou.

Řada HP Compaq 6000 patří k základní nabídce, která je v podstatě low-endem v portfoliu HP. Přesto řada HP Compaq 6000 přináší mnoho vymožeností, které jsou vlastní dražším notebookům. Jedná se především o perfektní dílenské zpracování, bezpečnost a zajímavou výbavu. K zvláštnostem popisované řady patří, že jako jediná mezi produkty HP je postavena na procesorech AMD Turion a Sempron.


HP Compaq nx6325


Na počátku roku neměla společnost AMD v mobilním segmentu důstojného protihráče, který by mohl konkurovat dominantním procesorům Intel. Zvlášť patrný byl tento náskok v dvoujádrové architektuře Intel Core Duo. AMD proto v květnu tohoto roku uvedla novou řadu mobilních procesorů s názvem Turion 64 X2. Společnost AMD tak alespoň na chvíli předběhla Intel, který v popisovaném období neměl plně 64bitový dvoujádrový mobilní procesor. AMD se tak po delší době mohlo pochlubit určitým prvenstvím, minimálně do příchodu architektury Intel Core 2 Duo.

Osobně je mi velmi sympatické, že se konzervativní společnost formátu HP nebrání novým trendům. Ale vraťme se k notebooku HP Compaq nx6325. Řada s označením "nx" je dodávána s mobilními procesory AMD Sempron a Turion 64 X2. Testovaný typ, který nese označení nx6325 EY351EA, byl vybaven dvoujádrovým procesorem Turion 64 X2 TL-60. Ke standardnímu vybavení řady nx6325 patří 1024MB DDR2 paměti, 60-100 GB pevný disk, čtečka paměťových karet a překvapivě TPM čip a čtečka otisků prstů. S ohledem na cenu, která u nejlevnějšího zástupce modelu začíná na 14 000 Kč, jde o velmi slušnou výbavu.

HP Compaq nx6325Ikona Odkaz na databázi
Procesor AMD Turion 64 X2 Dual-Core Mobile Processor TL-60
Frekvence2,0 GHz (800 MHz HyperTransport)
ČipsetATI Xpress 1150
RAM 1024 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
HarddiskFUJITSU MHV2080BH 80 GB, 5400 RPM, SATA
Úhlopříčka displeje 15" SXGA
Rozlišení displeje 1400 x 1050 pixelů
Grafická karta ATI Radeon Xpress 1150 (Radeon X300) 128 MB
Zvuková karta Analog Devices AD1981HD - ATI SB45
Mechanika PIONEER DVDRW DVR-K16
Reproduktorystereo
Výstup sluchátka/microf. sluchátka/mikrofon
Polohovací zařízení Touchpad
PS/2 ne
USB 3x USB 2.0
Výstup na externí monitor D-Sub
S-Video výstup ( TV out)ano
Express Card / PCMCIAano 34 / 54
Firewire (IEEE 1394) ano
Čtečka karetSD, MS/Pro, MMC, SM, xD
Bluetoothano
Infra portne
WiFiBroadcom 4311AG 802.11a/b/g WLAN
Modem ano
LAN Broadcom NetLink Gigabit PCI Express
Webcamne
Speciální výbavabiometr. senzor, TPM čip
Typ baterie externí 95 Wh, interní 55Wh
Deklarovaná výdrž baterie jedna baterie až 4h 15 min, dvě baterie až 11h
Délka x šířka x výška Š: 32,9 cm x H: 26,7 cm x V: 3 cm
Hmotnost 2,6 kg
Operační systém Win XP Professional

SW a ostatní výbava

Konkurenční výrobci instalují do systému mnoho podpůrných programů. Softwarová výbava HP Compaq nx6325 je poměrně pestrá. Výrobce dodává v základní nabídce širokou paletu vlastních utilit a dalšího software. Důležitou aplikací je tzv. HP Backup and Recovery Manager, který se stará o zálohování a obnovu systému. Samozřejmostí jsou asistenční programy v podobě HP Support Center a HP Quick Launch Buttons nebo software pro nastavení bezdrátového připojení HP Wireless Assistant.



Bezpečnostní software

Pro práci s vypalovací DVD mechanikou je nainstalován speciální software. Místo oblíbeného Nera je však dodáván Sonic Digital Media Plus. Součástí předinstalovaných Windows XP Professional je software Norton Internet Security (antivir, atd.). Standardně je dodáván HP OpenView Radia Management Agent a především Microsoft Office 2003 Small Business.

Samostatnou kapitolou je integrované bezpečnostní řešení HP ProtectTools. Bezpečnostní prvky najdeme již na úrovni BIOSu. Jedná se především o ochranu pevného disku DriveeLock Pasword, dále autentizace pomocí karty (Smart Card Security) a v neposlední řadě TPM Embedded Security Chip. TPM čip umí při ukládání šifrovat data na disku, a tak zabránit jejich přečtení při zapojení do jiného počítače.


Security Manager

HP Compaq nx6325 obsahuje biometrický senzor, který zajišťuje ochranu dat a funguje jako hardwarová schránka pro ukládání hesel. Přihlašování se do systému pomocí snímače je velmi rychlé a především pohodlné. Integrovaný snímač otisků spolupracuje s aplikací Security Manager.



Síťové kabely

Nepoměrně skromnější je výbava po stránce „doplňkového“ hardware (žádná myš, brašna). Pomineme-li přídavnou baterii, za kterou si patřičně připlatíte. Ve výbavě mě naopak zaujalo množství napájecích kabelů s mnohdy cizokrajnými vidlicemi.