Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq nx9030 - obchodníkův stroj

18.10.2004, Igor Viduna, recenze
HP Compaq nx9030 - obchodníkův stroj
Dnes vám představíme notebook Hewlett-Packard, který jednoznačně míří do segmentu "managerských notebooků". Notebook Hewlett-Packard nx9030 se pak snaží být právě takovým notebookem, i když vyniká především designem...
Kapitoly článku:
Jen se koukněte...

Nyní vás asi zajímá, jak notebook vypadá. Proto vám nyní nabídneme fotky, které vám jej blíže ukáží. Sami si tak můžete udělat obrázek o vzhledu a rozmístění všech komponent. A jelikož se o výbavě a příslušenství a možnostech notebooku budeme blíže rozepisovat později, ponecháme je zatím bez komentáře.


Obr.05 - Ještě jednou pohled na otevřený notebook
Pro detail klikněte myší


Obr.06 - Zavřený notebook
Pro detail klikněte myší

Popis notebooku

Nyní si ukážeme notebook skoro ze všech stran (pouze vpředu nejsou žádné porty). Zde naleznete pouze dva USB 2.0 porty, mini-FireWire, RJ11, RJ45, externí VGA výstup spolu s S-Video TV-Outem, dva PCMCIA sloty. A vzhledem k počtu žalostných dvou USB portů jsme zde velmi postrádali alespoň PS2 i paralelní port, pro které by výrobce jistě místo našel, resp. jejichž místa nevyužil a zaslepil. O to méně pak chápeme, proč volné místo nevyužil pro USB porty. (Že by šetření na nepravém místě?!) Opět chybí disketová mechanika a opět je zde pouze zaslepeno místo, které je pro ni určeno.


Obr.07 - Notebook zezadu


Obr.08 - Notebook zleva

Dobré též jistě bude, zmínit se podrobněji o vypalovací mechanice. Tou je Teac ND-5100. Jde o "DVD vypalovačku", která podporuje formáty DVD+R/RW. DVD+R i DVD+RW pak zapíše maximálně rychlostí 4x, což je již rozumná rychlost. Klasická CD pak zvládá opět relativně slušně: CD-R 24x a CD-RW 16x. Optická mechanika je tak jednou z mála věcí, kterou bychom u takto drahého notebooku očekávali (resp. která jej kromě procesoru odlišuje od low-endu) a kterou můžeme pochválit.

Obr.09 - Notebook zprava

Pevný disk je opět low-endový. Jde o Toshibu MK4025GAS s průměrnou kapacitou 40GB a rychlostí pouhých 4200 ot./s (Ultra ATA100). Vyrovnávací paměť je taktéž nízká: 2 MB.


Obr.10 - Foto pevného disku

Velmi důležitou součástí notebooku je samozřejmě i 6-článková Li-On baterie o kapacitě 4400 mAh.


Obr.11 - Foto baterie

Příslušenství a software

Nijak bohatá není ani výbava. Nečekejte žádné optické myši či kufříky. Oboje si budete muset koupit sami... :-) A napájecí trafo? Délka přívodní šňůry činí cca 150 cm a pokračování z trafa do notebooku měří cca 180 cm. Samozřejmostí je pak i manuál či telefonní kabel. A spousta CD disků s ovladači apod.

Jako prvně se samozřejmě podíváme na operační systém - jde o Windows XP Professional SP2, které jsou ale bohužel anglická. Mezi další softwarovou výbavu patří zejména programy Adobe Acrobat Reader 6, Norton AntiVirus, Sonic RecordNow, WinDVD 4 a WinDVD Creator.


Obr.12 - Foto napájecího zdroje atd.