reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP DeskJet 5550 - špičková barevná tiskárna pro domácnost

7.5.2003, Štěpán Mrázek, recenze
HP DeskJet 5550 - špičková barevná tiskárna pro domácnost
Hewlett-Packard DeskJet 5550 je špičková inkoustová tiskárna pro domácí použití. V našem redakčním testu získala ocenění Trefa za výbavu a kvalitu tisku. Podívejme se podobně, co vše dokáže.
Kapitoly článku:

Dodávané příslušenství



Součástí dodávky je několik příruček v různých jazycích, a to včetně českého ! Dále pak napájecí kabel a AC adaptér pro napájení tiskárny. Fotografie uvádíme pouze zběžně. Jediné, co jsem v rámci příslušenství postrádal, je USB kabel...


Obr. 7 až 8 - Příslušenství k tiskárně
klikněte pro zvětšení

Pozn.: Jako velice příjemnou hodnotím možnost dokoupit si k tiskárně Bluetooth modul. Podotýkám však, že tato volba je určena spíše pro příznivce této technologie, nebo pro lidi, kteří mají u stolu extrémně málo místa a nechtějí používat dlouhý USB kabel. Já osobně řeším periferie tak, že doma mám pod stolem USB HUB, který pouze připojím k notebooku po té co přijdu z kanceláře.


Kvalita a rychlost tisku



V rámci testů kvality a rychlosti tisku jsme se zaměřili pouze na barevný tisk. První, co nás zajímalo, jak se projeví na tisku použití fotocartridge a fotopapíru. Výsledek vidíte na následujících dvou obrázcích. Podotýkám, že vlevo je samozřejmě fotopapír a vpravo běžný tisk na kancelářský papír. Po kliknutí se dostanete na neupravovaný obrázek (přesněji je upravovaný pouze výřezem):


Obr. 9 až 10 - Obrázek tištěný na fotopapír a kancelářský papír
klikněte pro zvětšení

Druhá věc, na kterou jsme se zaměřili, je rychlost tisku fotografií. Zde jsme použili dva nejkvalitnější režimy tisku. Na testovacím dokumentu byly umístěné dvě plnobarevné fotografie o rozměrech 10 x 15 cm. Rychlosti tisku jsou následující:

Pozn.: Ještě bych rád zdůraznil, že na první pohled nerozeznáte kvalitu tisku v obou režimech. Nepatrných rozdílů jsme si všimli až po velice pečlivém srovnávání.


Spotřební materiál



Velice zajímavá je také informace o spotřebním materiálu, přesněji o jeho ceně. Já sám jsem nedávno kupoval inkoustové cartridge do své domácí tiskárny a při spatření jejich cen jsem málem koupil celou novou tiskárnu. Ceny vidíte v následující tabulce, mimochodem tiskárny se prodává za 3590 Kč a obě cartridge (černou i barevnou) pořídíte za 1998 Kč. Už chápete proč jsou tiskárny tak levné ? Výrobci prostě vydělávají na spotřebním materiálu a díky tomu mohou prodávat tiskárny s minimálním ziskem, ne-li dotované.


Tab. 2 - Cena inkoustových cartridge

Pozn.: Všechny uváděné ceny jsou brány z http://www.hpmarket.cz.


Závěr



Tiskárnu Hewlett-Packard Deskjet 5550 považuji za dobrou investici. Pominu-li fakt, že v nabídce společnosti HP jsou minimálně tři levnější tiskárny (Deskjet 3325, Deskjet 3420 a Deskjet 3820 - pouze DeskJet 3420 však podporuje USB 2.0 a žádná z nich pak PhotoRet IV), pak model 5550 podporuje sběrnici USB 2.0 a v dnešní době bych již tiskárnu s USB 1.1 nekupoval.

Pozn.: Z běžných desktopových tiskáren řady DeskJet pouze model 5550 podporuje zároveň Photoret IV a USB 2.0.

Co se týká kvality tištěných textových dokumentů, uspokojí každého a není potřeba o ní dále hovořit. Při tisku fotografií (ponechme stranou zda je to ekonomicky výhodné, či je levnější odeslat fotografie do digitálního fotoalbu - zájemce o tuto problematiku odkáži na server Digimanie) máte v nejkvalitnějších režimech volbu optimalizované rozlišení 4800 x 1200 či PhotoRet. Výsledná kvalita je vynikající, leč rozdíly prakticky nejsou patrné. Doporučuji, tedy používat výrazně rychlejší volbu PhotoRet.

Tiskárna Hewlett-Packard Deskjet 5550 získává za kvalitu a výbavu ocenění Trefa:





Pozitivní stránky


  • USB 2.0
  • 8 MB vyrovnávací paměť
  • Rychlý tisk
  • Technologie Photoret IV
  • Port IEEE1294 (LPT)

Negativní stránky


  • Chybějící podpora bez okrajového tisku na fotopapír 10 x 15 cm

Cena: 3590 Kč doporučená koncová včetně DPH
Záruka: 24 měsíců



Za zapůjčení tiskárny HP DJ5550 k recenzi děkujeme společnosti: Hewlett-Packard s.r.o.
reklama