reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP DVD-840e aneb zakuklená LG GSA-4166B

4.4.2006, Martin Daniel, recenze
HP DVD-840e aneb zakuklená LG GSA-4166B
Pokud přemýšlíte nad koupí nějaké externí DVD vypalovačky s možností využití i v počítačové skříni, zkuste HP DVD-840e. Tuto mechaniku lze připojit pomocí USB rozhraní a položit si ji třeba vedle klávesnice, nebo ji využívat při práci s notebookem, a pokud budete chtít, jednoduše z ní uděláte klasickou interní mechaniku, nebo využijete USB redukci k připojení mechaniky úplně jiné.

Testy DVD-RAM


Čtení DVD-RAM
HP DVD-840e umí nejenom číst, ale i zapisovat formát DVD-RAM a to rychlostí až 5x metodou CLV.



DVD-RAM disk byl bez problémů naformátován pomocí utility DVD-Form, která je součástí ovladačů DVD-RAM.







Zápis na DVD-RAM při vypnuté kontrole
Mechanika umí zapisovat na 5x rychlostní média, ale ty bohužel momentálně nemám k dispozici. Všimněte si zvýšené činnosti bufferu při zápisu.



Zápis na DVD-RAM při zapnuté kontrole
Kontrolu zápisu je možno v CD/DVD Speed vypnout i zapnout. Pokud je kontrola zapnutá, tak probíhá současně během zápisu a rychlost se tak sníží na polovinu. Tady už buffer vykazuje vyrovnané hodnoty.




BookType


HP DVD-840e mění u pluskových formátů BookType automaticky na DVD-ROM, což je další změna oproti LG GSA-4166B s původním firmwarem, kde byla změna povolena alespoň u DVD+R a DVD+R DL disků.





Testy - LightScribe


Mechanika podporuje stejně jako LG GSA-4166B i kreslící technologii LightScribe a pokud máte patřičná média a nainstalovaný ovladač, nic vám nebrání si to vyzkoušet. Ovladače pro zápis LightScribe disků najdete např. na stránkách nero.com a nebo na přiloženém CD-ROMu. Po spuštění Nero StartSmart můžete v menu Extras spustit Print LightScribe Label (lze i z klasické obrazovky Nero, kde se vypaluje) a pomocí Cover Designeru umístit na předlohu disku jakýkoliv obrázek či text, který následně vypálíte na speciální vrstvu LightScribe média. Samozřejmě nesmíte zapomenout onen disk vložit do mechaniky obráceně, čili datovou vrstvou nahoru.



Na výběr máte ze tří druhů kvality zápisu, což má přímý vliv i na dobu vypalování. Pokud například zvolíte prostřední kvalitu, počkáte zhruba 20 minut a při nejlepší 30 minut. Ve skutečnosti je to ale ještě o něco déle, protože čas se během vypalování neustále přepočítává.


Pokud se vám výsledný obrázek zdá poněkud nevýrazný, není problém celou akci zopakovat. Obavy z toho, že se nepodaří navázat přesně na místa předchozího pálení nejsou na místě. Na druhou stranu ovšem nevidím na celé slavné LightScribe technologii nic extra a spíš bych dal přednost Printable médiím a inkoustové tiskárně.


reklama