reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP EliteBook 2560p: na cesty s výkonem

1.11.2011, Jan Vítek, recenze
HP EliteBook 2560p: na cesty s výkonem
Společnost Hewlett-Packard si pro letošní rok připravila nové modely přenosných počítačů EliteBook, z nichž si představíme 12,5palcový model 2560p vybavený procesorem Core i7, úložným zařízením SSD a také několika nadstandardními prvky.

Vnější design


Filutové v Hewlett-Packard uvádí, že EliteBook 2560p je tlustý pouze 27 mm, jenomže to pouze v tom nejužším místě. Jinak má ale většina tohoto stroje podstatně přes 30 mm, tedy až 34. Není to tedy žádný proutek, zvlášť když si k tomu přičteme ještě baterii, která však navyšuje jiný rozměr - hloubku. HP pro výrobu tohoto modelu využil především hliník a kovové slitiny, takže můžeme očekávat odolnost, zvlášť když je tělo takto mohutné. Ostatně uvádí, že tělo odpovídá vojenským standardům MIL-STD 810G, které vypovídají o odolnosti vůči vibracím, vlhkosti, vysokým teplotám, zvládnout má také práci ve vysoké nadmořské výšce a klávesnici můžeme bez úhony polít.




- klikněte pro zvětšení -


Víko notebooku je kovové, ale vepředu je jasně oddělený pruh, jenž je vyrobený z plastu, aby nestínil Wi-Fi anténě. Uprostřed otryskaného víka máme broušené logo firmy HP a pokud v jeho prostoru zkusíme stlačit, zjistíme, že materiál je slušně odolný a je třeba vyvinout slušnou sílu, aby se to na displeji z druhé strany projevilo. Celé víko je také naprosto ploché a nesvažuje se ani u svých ostrých hran, čemuž odpovídá i tvar zbylých částí notebooku, který má tak spíše konzervativní design, jak se na podnikový model sluší.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní strana tohoto EliteBooku je na rozdíl od zbytku povrchu černé a má na sobě jeden velký odnímatelný panel, který můžeme uvolnit pomocí jedné západky. Ta je hned vedle druhé západky, jež jako jediná drží na místě baterii a pak tu máme už jen vepředu přímo ve hraně malinký odnímatelný panýlek, několik průduchů a čtyři gumové nožky.





Pravá hrana notebooku obsahuje hned vepředu zaslepený slot pro 34mm karty ExpressCard a přímo pod ním je tentokrát už nezaslepený slot pro paměťové karty SD a MMC. Následuje jeden osamocený 3,5mm konektor pro headset, tedy spojení sluchátek a mikrofonu, který bych raději viděl někde jinde než zde, vklíněný mezi slot ExpressCard na jedné a DisplayPort na druhé straně. Dále už máme kombinovaný port pro USB 2.0 a eSATA, za ním výdech chlazení, jemuž celou čtvrtinu plochy ukradl podlouhlý dokovací konektor a nakonec tu je otvor pro zámky Kensington.





Na opačné hraně máme především mechaniku DVD-RAM, nad níž se nachází uzounký otvor integrované čtečky čipových karet jako jeden ze způsobů zabezpečení. Pro ostatní prvky zbylo již málo místa, a tak se vešel už jen Ethernet (RJ-45) a kulatý napájecí konektor. Vedle ethernetového konektoru je však ještě pozice pro RJ-11 klasického modemu, ovšem ta je v našem případě zaslepena, což značí jediné - analogový modem tu nehledejme.




- klikněte pro zvětšení -


Přední část notebooku nese pouze středové tlačítko, díky jehož přítomnosti je jasné, že se zde HP nechtělo spolehnout pouze na sílu pantů, jež by měly držet displej u základny, ale raději využilo staré dobré zámky (v počtu dvou), jež displej pevně zajistí. Pak už tu jsou pouze na levé straně čtyři miniaturní LED kontrolky s ne o moc většími vysvětlujícími piktogramy. Ovšem to, co kontrolky postrádají na rozměru, se snaží nahradit svou vysokou svítivostí.




- klikněte pro zvětšení -


Klouby jsou v tomto případě na úrovni displeje, což mimo jiné znamená, že v zadní hraně zbylo místo pro další porty. Většinu ovšem stejně zabere baterie, ale i tak se našel prostor nalevo pro klasický D-Sub a napravo zase pro zbylé dva porty USB. Zde bych osobně raději viděl třeba DisplayPort a napájecí konektor, aby byly USB porty lépe přístupné.


Vnitřní zpracování


Pro otevření víka tedy musíme nejdříve zmáčknout přední západku, která je uvolní a pak už můžeme notebook otevřít, přičemž maximální úhel přesahuje 180° (horní hrana víka se může dotknout stolu). Pochválit je třeba pevné klouby, které budou držet nastavenou polohu víka bez klepání při psaní. Při pohledu na otevřený notebook je také jasné, že už jsme udělali pápá lesklým materiálům, jejichž móda snad již spěje ke svému zaslouženému zániku. A ani zde není design překombinovaný.




- klikněte pro zvětšení -


Okraje displeje mě zase jednou nenadchly. Na několika místech se totiž odchlipují od displeje, takže již náš, mírně použitý, testovací kus měl mezi okraji a displejem zaneseny nečistoty. Nehledě tedy na to, že mezery nevypadají nijak vábně. Na vrchní části rámečku je zajímavé, že vedle obvyklé webkamery s její LED kontrolkou a dvěma mikrofony tu je také senzor okolního osvětlení pro automatické nastavení jasu displeje. Ten je uzavřen v tlačítku, po jehož stisku se vyklopí malý panýlek hned napravo a vysokosvítivá bílá LED ozáří střed klávesnice.




- klikněte pro zvětšení -


Základna tohoto notebooku je rovněž vyrobena střízlivě, a to z jednoho kusu broušeného kovu, který přesně sedí v okolním rámu tvořícím hrany notebooku. Na horní části máme jednak vlevo sedící podlouhlé tlačítko Power s malou bílou LED kontrolkou a vpravo pak tři kulatá a rovněž podsvícená tlačítka (oranžová barva u nich znamená vypnuto, bílá pak zapnuto). Ta se starají o bezdrátová rozhraní, zapnutí výchozího webového prohlížeče a kompletní ztišení zvuku. Další samostatná tlačítka pro nastavení hlasitosti tu nejsou, takže je třeba využít kombinace kláves (popř. jiný způsob).





Klávesnice typu Chiclet má černé klávesy s matným a drsným povrchem, které jsou malinko prohnuty směrem dovnitř. Osobně k ní nemám výhrady, protože klávesy jsou velké, psalo se na nich dobře a celá klávesnice měla velmi pevný podklad, který se pod tlakem nijak neprohýbal.





Nakonec nám ze základny zbyla spodní část, na níž je v pravé části umístěna čtečka otisků prstů a uprostřed přímo pod mezerníkem touchpad. Kromě něj tu je ale také trackpoint s vlastními tlačítky v klasické pozici. Ten fungoval dobře, ovšem touchpad je na můj vkus až příliš malý, i když prostor pro větší by tu rozhodně byl a také byl až příliš výrazně ohraničen tlačítky, popřípadě okolním materiálem, takže budete neustále prstem narážet do hran.





Zbývá nám ještě pohled pod spodní panel na hardwarové komponenty. Potěšitelné je, že máme dobrý přístup k chladicímu systému, který tak nebude velký problém vyčistit. Stejně tak nebude problém vyjmout SSD nebo operační paměti a případně je nahradit (v případě pamětí díky jednomu volnému slotu SO-DIMM i doplnit). Všimnout si můžete také rozmístění reproduktorů, z nichž jeden je přímo uprostřed poblíž západky displeje a druhý napravo od něj pod optickou mechanikou. To není zrovna ideální, ale aspoň mají oba pod sebou průduchy, takže ani jeden nebude utlumen spodním panelem.




- klikněte pro zvětšení - 
reklama