reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP EliteBook 2560p: na cesty s výkonem

1.11.2011, Jan Vítek, recenze
HP EliteBook 2560p: na cesty s výkonem
Společnost Hewlett-Packard si pro letošní rok připravila nové modely přenosných počítačů EliteBook, z nichž si představíme 12,5palcový model 2560p vybavený procesorem Core i7, úložným zařízením SSD a také několika nadstandardními prvky.

Použitý hardware


Procesor Intel Core i7-2620M byl vypuštěn na trh v prvním kvartálu tohoto roku, takže se jedná o generaci Sandy Bridge vyrobenou 32nm procesem. Navzdory svému označení se ale nejedná o čtyřjádrový model, ale o dvoujádrový, i když se u něj uplatňuje technologie Hyper-threading, takže počet logických jader je dvojnásobný. Ovšem tento procesor pracuje na výchozí frekvenci 2,7 GHz, kterou dokáže zvýšit pomocí Turbo Boost 2.0 až na 3,4 GHz.





Dále nám nabídne celkem 4 MB sdílené L3 cache, jeho spotřeba činí celkem obvyklých 35 W v maximu, do čehož ale započítáme také grafické jádro Intel HD Graphics. Co se týče taktů, pak své nejvyšší frekvence 3,4 GHz tento procesor skutečně umí dosáhnout, i když pochopitelně ne stabilně. Zajímavější je ale frekvence, na niž se umí pomocí snížení násobiče podtaktovat. Jde totiž až na pouhých 200 MHz, na nichž pracovala stařičká Pentia MMX. Je tedy jasné, čím HP hodlá snížit spotřebu až na úroveň kolem 6 W.





HP zde využilo jako čipovou sadu model Intel QM67 Express s podporou technologie Intel vPro, Anti-Theft Technology (Intel AT), pak nechybí ani Wireless Display (Intel Wi-Di) pro bezdrátový přenos obrazového signálu, atp. Všechny vlastnosti této čipové sady si můžete sami zhlédnout na produktových stránkách výrobce.





Dále tento procesor obsahuje i grafické jádro HD Graphics 3000 se 12 Pixel Pipeline. To pracuje na frekvenci 650 až 1300 MHz a samo o sobě dokáže poskytnout více než dostatečný výkon pro provoz UI Aero. Ovšem pro herní účely se hodit v žádném případě nebude a pokud byste si snad na notebooku chtěli zahrát také 3D hry v lepší kvalitě, poohlédněte se po nějakém modelu vybaveném samostatnou grafickou kartou. Neočekávejte ale, že její výkon bude ekvivalentní k desktopové kartě, která má podobné označení. Nicméně EliteBook 2560p je pracovním podnikovým notebookem a od něj nemůžeme očekávat zaměření na hry a pokud jde o grafický výkon pro vážné aplikace (3D modelování, apod.), pak ten nám také nezajistí.





Jako operační paměť se zde uplatní jeden jediný modul SO-DIMM typu DDR3-1333 MHz s kapacitou 4 GB. RAM tedy bude pracovat v jednokanálovém režimu, ale dobrou zprávou zase je, že druhý paměťový slot zůstal volný, takže si můžeme snadno navýšit celkovou kapacitu na 8 GB a přijde nás to ani ne na 500 korun s daní.

Namísto klasického pevného disku se dočkáme SSD, a to 128GB modelu Micron MTFDBAK128MAG-1G1. K němu však nejsou k dispozici žádné podrobnější informace, takže si počkejme na testy.


Instalovaný software


Připravte se, že počítač se po prvním spuštění bude asi půl hodiny připravovat a konfigurovat, aby nám nakonec přichystal použitelný systém Windows 7 Professional 64 bit s různými aplikacemi, jejichž celý přehled naleznete v úvodní kapitole. O bezpečnost se má postarat ne software třetí strany, ale rovnou HP ProtectTools, což osobně kvituju. Nabídka tohoto softwaru zahrnuje správce hesel, biometriku (čtečka otisků prstů), ochranu dat na disku pomocí šifrování, využít můžeme i vestavěný modul TPM verze 1.2 nebo funkci pro bezpečné smazání dat, apod. Dále tu je kancelářský balík Microsoft Office Professional ve zkušební časově omezené verzi.





HP k tomu přidává několik vlastních aplikací, které mají svou kvalitu. Především je to HP Power Assistant starající se o napájení počítače a jeho součástí a dávající nám hrubý přehled o okamžité spotřebě a stavu baterie. HP QuickWeb umí pár sekund po startu počítače nabídnout přístup na web, k uloženým multimédiím, komunikaci, apod...





Jako správce datových připojení zde poslouží aplikace HP Connection Manager, který se stará o všechna datová připojení, tedy včetně WiFi a známých přístupových bodů, HP 3D Driveguard ochraňuje pevný disk s využitím detekce volného pádu, HP GPS and Location umí zapnout GPS modul a zpřístupnit jej dalším aplikacím (podá také informace o tom, zda byly nalezeny satelity a poloha) a nakonec zmíníme HP Support Assistant má na starosti správu, údržbu a řešení problémů u celého počítače. S jeho pomocí lze také kontaktovat podporu HP.



reklama