reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP EliteBook 2560p: na cesty s výkonem

1.11.2011, Jan Vítek, recenze
HP EliteBook 2560p: na cesty s výkonem
Společnost Hewlett-Packard si pro letošní rok připravila nové modely přenosných počítačů EliteBook, z nichž si představíme 12,5palcový model 2560p vybavený procesorem Core i7, úložným zařízením SSD a také několika nadstandardními prvky.
Na testy nám dorazil malý zástupce notebookové řady HP EliteBook, a to model 2560p. Vybaven je výkonným dvoujádrovým procesorem Intel Core i7, jenž pracuje až na frekvenci 3,4 GHz, dále 4 GB operační paměti, integrovaným jádrem Intel HD Graphics 3000 a 128GB SSD s výbavou od firmy Micron. Jeho 12,5" displej nabídne dostatečné rozlišení 1366 x 768, i když někdo by asi ocenil jiný poměr stran, ale aspoň tu už máme antireflexní povrch.




- klikněte pro zvětšení -


K matným materiálům se ostatně HP vrátilo celkově, takže tu už nemáme ani kousek lesklého plastu, i když v tomto případě by šlo spíše o hliník či lehké kovové slitiny. Řada EliteBook totiž využívá kvalitní a pevné materiály, díky nimž má být odolná proti vibracím, prachu, vlhkosti či vysokým teplotám a také má klávesnici odolnou vůči polití. Zpracování vypadá skutečně velmi dobře, tedy až na často problematický rámeček kolem displeje. Ten totiž na řadě míst odstával a zrovna za něj bych výrobce nepochválil a už vůbec bych neřekl, že je toto místo odolné proti prachu.

Dalším jejím znakem je softwarová i hardwarová výbava, kterou ocení především firemní uživatelé a zde hraje hlavní roli zabezpečení samotného počítače i jeho dat. Využít budeme moci čtečku čipových karet, modul TPM 1.2, čtečku otisků prstů, GPS modul, webkameru, šifrování dat na disku, atp. Mezi další nadstandardní výbavu patří dokovací konektor a HSPA+ Mobile Broadband Module Network Adapter pro mobilní širokopásmové připojení. Na druhou stranu ale zcela chybí USB 3.0, což u EliteBooku z roku 2011 považuji za chybu. Alespoň že to můžeme zachránit pomocí rozhraní eSATA.

Samotný 12,5" displej nikoho nenadchne, protože jde o běžný typ TN, jehož pozorovací úhly nejsou nejširší a barvy nejsytější. Pro úpravu fotografií to tedy není. V případě zvukového systému je situace výrazně lepší. Řada business modelů na tuto stránku zapomíná, ale HP EliteBook rozhodně ne, neboť jeho zvuk je silný a vůbec ne plochý, takže s ním budeme spokojeni (opět - pokud nebudou přehnané nároky). Webkamera je dobře použitelná a co se týče ergonomie, zde je vidět, že HP má své zkušenosti. Displej lze rozevřít do úhlu přes 180° a porty by nám neměly vadit, i když osobně bych přeci jen některé přesunul (DisplayPort).

Výkon tohoto notebooku určuje především procesor Intel Core i7-2620M se svým integrovaným grafickým jádrem a 128GB SSD, jemuž se tradiční mobilní pevné disky nemohou rovnat. Tato spřáhnutá dvojice nám poskytne velmi slušnou sílu na pohon především kancelářských aplikací. V případě grafického výkonu to už taková sláva pochopitelně není, ale i tak Intel HD 3000 zvládne starší 3D hry. Spotřebu a výdrž na baterie můžeme hodnotit také kladně, i když spotřebu je třeba si hlídat, k čemuž nám ale HP poskytne potřebné nástroje.

HP EliteBook 2560p je dobrý stroj, jenž se bohužel nevyvaroval chyb. Na druhou stranu ale nabízí o to více kladných vlastností, jako je slib odolného těla, vysoký výkon, rozsáhlá výbava a mobilita.


Celkově dobré zpracování
Odstávající rámeček displeje
Vysoký výkon procesoru a SSD
Chybí USB 3.0
Rozsáhlá výbava
Pouze průměrný displej
Mobilita
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 33 500 Kč s DPH, záruka 2 roky

 
Za zapůjčení notebooku EliteBook 2560p děkujeme Hewlett Packard
reklama