reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Folio 13: elegantní ultrabook

6.6.2012, Jan Vítek, recenze
HP Folio 13: elegantní ultrabook
Společnost Hewlett-Packard, stejně jako ostatní, zareagovala na iniciativu Intelu, prosazující třídu počítačů Ultrabook, a připravila vlastní modely. Mezi ně patří i Folio 13, tenký stroj vybavený procesorem Core i5 a jednotkou SSD, na nějž se dnes podíváme.

Použitý hardware


Procesor Core i5-2467M od Intelu nabídne dvě fyzická jádra x86 a k tomu dvě virtuální díky podpoře technologie Hyperthreading. Jedná se o zástupce tzv. ultra-low power procesorů, které využívají nízké napájecí napětí a i díky tomu dosahují nízké spotřeby - zda maximálně 17 W i s grafickým jádrem.





Co se týče frekvence, pak ta základní je 1,6 GHz a pak už při zátěži nastupuje Turbo Core v konfiguraci 5/7. Maximálně tedy přidá 7x 100 MHz a zajistí frekvenci 2,3 GHz, či by tak alespoň měl učinit dle specifikací. Jenomže realita byla bohužel taková, že jsme se při zátěži procesoru jedním threadem dostali v průběhu nad 2 GHz pouze asi na dvě sekundy. Takže ano, na 2,3 GHz si procesor sáhl, ale rozhodně se nedalo říci, že by to byla obvyklá pracovní frekvence, právě naopak.

Tento procesor patří do generace Sandy Bridge, takže je vyráběn 32nm procesem a podporovat by mohl pokročilé technologie Intelu. To platí jen částečně, takže zatímco u něj platí podpora virtualizační Intel VT-x a akcelerace šifrování dat pomocí AES-NI, už zde nenajdeme zabezpečení pomocí Intel TXT (Trusted eXecution Technology) a lepší podporu virtualizace pomocí Intel VT-d. Podporovány jsou tedy instrukce a technologie MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, AVX, EIST, Intel 64, XD bit, Intel VT-x, Hyper-threading, Turbo Boost, AES-NI a Smart Cache. Jeho úplné specifikace jsou zde.





Součástí procesoru je tedy i grafické jádro Intel HD Graphics 3000 a to nabídne výkon svých 12 shaderů, které budou pracovat v širokém rozmezí 350 až 1150 MHz podle zátěže. Toto řešení bude stačit na starší 3D hry nebo nenáročné nové tituly, takže s ním moc parády nenaděláme, ale vysoký grafický výkon od takovéhoto počítače snad nikdo soudný ani nemůže čekat.





Informace o základní desce ukáží na použitou čipovou sadu Intel HM65 Express, na níž však v dnešní době moderních procesorů už tolik nezáleží.





Dle CPU-Z má tento počítač k dispozici pouze jeden slot SO-DIMM a do něj Hyundai Electronics dodal jeden 4GB modul DDR3-1333 MHz. Ten pracuje při napětí 1,5 V na časování 9-9-9-24-1T.





A nakonec tu máme jeden modul mSATA SSD v podobě modelu Samsung MZMPC128HBFU-000 s kapacitou 128 GB. To po zformátování nabídne kapacitu 119,24 GB a už dle zběžného otestování bylo jasné, že jde o rozhraní mSATA s propustností 6 Gbps, protože výkon přesáhl 500 MB/s. Více ale až v kapitole s testy.


Instalovaný software


Připravte se, že počítač se po prvním spuštění bude asi půl hodiny připravovat a konfigurovat, aby nám nakonec přichystal použitelný systém Windows 7 Professional 64 bit s různými aplikacemi, jejichž celý přehled naleznete v úvodní kapitole. O bezpečnost se má postarat ne software třetí strany, ale rovnou Microsoft Security Essentials, což osobně kvituju a využít můžeme i vestavěný modul TPM verze 1.2.




- HP Connection Manager - klikněte pro zvětšení -


Nakonec zmíníme HP Support Assistant má na starosti správu, údržbu a řešení problémů u celého počítače, s jehož pomocí lze také kontaktovat podporu HP. Výrobce se zde tedy evidentně nesnaží zahltit uživatele svým softwarovým výběrem a omezuje se defacto jen na nezbytné minimum v podobě ovladačů a aplikací pro obsluhu integrovaného hardwaru. Mezi ty patří i CyberLink YouCam pro webkameru.
reklama