reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Folio 13: elegantní ultrabook

6.6.2012, Jan Vítek, recenze
HP Folio 13: elegantní ultrabook
Společnost Hewlett-Packard, stejně jako ostatní, zareagovala na iniciativu Intelu, prosazující třídu počítačů Ultrabook, a připravila vlastní modely. Mezi ně patří i Folio 13, tenký stroj vybavený procesorem Core i5 a jednotkou SSD, na nějž se dnes podíváme.

LCD displej


HP Folio 13 nabídne naprostou klasiku v podobě 13,3" displeje s rozlišením 1366 x 768 a lesklým povrchem. Ten by mohl být klidně větší, protože je od samotných okrajů po stranách vzdálen 12 mm a nahoře a dole dokonce přes 2 centimetry. Celkem pohodlně by se sem tedy vešel 14" displej a zcela jistě by také mohl mít poměr stran 16:10 a ne 16:9. Jenomže dnes je bohužel standardem filmový poměr nehledě na to, zda jde o pracovní či multimediální notebook (výjimky samozřejmě existují).




- pohled zpříma -


Dostaneme tedy naprosto běžný TN displej, od nějž nemůžeme očekávat nic výjimečného a už vůbec ne co se týče pozorovacích úhlů. Jako obvykle se projeví silné změny v podání barev, a to zejména při změnách úhlu pohledu ve vertikálním směru. To už snad není třeba dále popisovat.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Podání bílé barvy je pěkné, jako ostatně i u jiných displejů s podsvícením pomocí LED a jas bude také stačit. Škoda jen, že je patrný hrubý rastr, což je důsledek nízkého rozlišení, ale to pochopitelně není tak strašné jako u 15,6" displejů se stejným rozlišením.




- pohled zespoda -


Na lepší displeje u notebooků a ultrabooků si tedy budem muset počkat. A výrobci by tyto stálé vody již měli začít čeřit, protože ve světě tabletů je celkem běžná technologie IPS či podobné "lepší" a s nástupem Apple iPad třetí generace se masivně rozšiřuje i vysoké rozlišení. Snad zapracuje také firma Intel, která již dříve oznámila, že bude lepší displeje prosazovat.


Webkamera


Pro základní obsluhu webkamery je připravena utilita CyberLink YouCam. Tento software nám nabídne kromě klasického snímání obrazu také zachytávání videí či statických obrázků a pak také několik funkcí navíc. Mezi ty patří známé přidávání různých efektů či malovaných blbůstek do obrazu, přičemž si můžete pomocí jednoduchého malování sami přikreslit třeba brýle, nebo zakrýt vysoké čelo. Zachycený obsah lze následně nejen uložit, ale také poslat e-mailem, nebo expedovat přímo na YouTube.





Obraz je dostatečně ostrý a dokonce není při nejvyšším rozlišení (1280 x 1024) není moc trhaný, což je problém řady integrovaných webkamer. Má také vyvážené a věrné barvy, přičemž webkamera je nastavena tak, aby při nízkém osvícení scény poskytla lepší obraz na úkor obnovovací frekvence.


Zvukový systém


O základní ozvučení se v případě Folio 13 postará dvojice reproduktorů umístěná mezi klouby displeje v samotné hraně základny. Je celkem jasné, že nemůžeme očekávat kvalitní zvuk, takže ani nelze tento stroj kritizovat za zkreslený zvuk bez náznaků basů. Jde spíše o to, zda jeho reproduktory poskytnou dostatečně silný zvuk na to, abychom mohli vůbec něco slyšet a to v tomto případě platí. Zvuk tedy sice není kvalitní, ale zato hlasitý, takže můžeme být spokojeni.


Ergonomie


Ultrabooky bezesporu patří mezi velmi mobilní počítače a jako takové by měly poskytnout jednak dlouhou výdrž na baterie, což by v případě Folia 13 mělo být v pořádku, stejně jako jeho hmotnost 1,5 kg, ale také dobrou ergonomii. Začneme s displejem, který bohužel není možné plně rozevřít (tím mám na mysli 180°). K tomu mu chybí nějakých 45°, ale i tak to stačí, abychom jej mohli vhodně nastavit i s počítačem na klíně.




- podsvícená klávesnice - klikněte pro zvětšení -


Klávesnice má klasické rozložení, směrové šipky u ní snadno nahmatáte i poslepu, stejně jako Enter a další důležité klávesy. To i díky ostrým hranám kláves a ve tmě se navíc dobře zorientujete díky jejich kvalitnímu podsvícení.

Na druhou stranu bych tak nechválil touchpad. Ten je sice velký, má dobrý povrch, ale mohl by být lépe hmatově ohraničen od okolního hliníku a především bych ocenil lépe zpracované tlačítko. To mají totiž značně tuhý stisk.

A co se týče rozložení portů, pak i díky tomu, že jich dohromady moc není a těch několik málo je odsunuto co nejvíce dozadu, nás při práci s myší nebudou rušit vykukující kabely. Trošku lépe na tom budou praváci, kteří mají na své straně pouze audio konektor a USB port.
reklama