reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ hx4700 - PDA vnímavé na dotek

20.10.2004, Petr Hájek, recenze
HP iPAQ hx4700 - PDA vnímavé na dotek
Místo na pomyslném technologickém trůnu nejvybavenějšího PDA dnes zaujímá tento model společnosti HP, protože v jeho standardní výbavě najdeme OS Windows Mobile 2003 SE, procesor Intel PXA270 běžící na 624 MHz, 4" VGA displej, 64 MB RAM, 128 MB flash ROM, BT, Wi-Fi, SDIO i CF II sloty a především, poprvé v historii tu máme handheld vybavený dotekovým touchpadem, jež jsou tak oblíbeny u notebooků.
S HP iPAQem hx4700 je dodáván následující soft dle kategorií:
  • Pro dektopové PC - Microsoft Outlook 2002, Microsoft ActiveSync 3.7.1, Microsoft Windows Media Player 9 Series, Adobe Acrobat Reader for the PC.
  • Software pro PDA - ClearVue Office Suite (full verze prohlížeče Office dokoumentů), ListPro (trial verze úkolovníku), Cadenza mNotes (trial verze synchronizačního programu Lotus Notes - PDA), Resco Explorer 2003 (trial verze souborového manažeru), XcelleNet's Afaria (trial verze).
Na instalačním CD dále nalezneme featured software links (setříděné odkazy HP na jiný zajímavý soft), a to na Microsoft Pocket PC Games, AvantGo, Altiris Client, Sprite Backup Premium Edition, IP blue VTGO!, Cisco CallManager a Avaya IP Softphone for Pocket PC.

Jak je u HP iPAQů dobrým zvykem, nechybí ani kupón na 4 registrační pointPAQy, bodíky, za které si na speciálním webu HP můžet vybrat libovolný zde uvedený soft.





Ihned po popatření na sestavu dodávaného příslušenství člověku neunikne jeden důležitý detail, nikde žádné pouzdro, které se již stalo běžnou součástí krabic i přístrojů výrazně lowendovějších. Firma HP otázku ochrany vyřešila tak, že handheld vybavila poloprůhledným bočním odklopným krytem, který chrání displej (a pouze ten) před poškrábáním v kapse. Řešení to není zase až tak špatné, protože dostat do kapsy PDA s pouzdrem není obvykle jen tak. Vizáže PDA dbalí uživatelé si již patrně s radostí všimli, že se společnost HP se svými posledními modely vrácí k designu řad h38xx a h39xx., i u hx4700 nalezneme stejné přísně působící vysoké linie, identicky tvarovaný plast v horní části a velmi podobně jsou uspořádána i aplikační tlačítka (resp. to co z nich zbylo).

S plastovým krytem PDA je spojen jeden zádrhel, v místě, kde se krytka zasunuje do PDA na levé straně, PDA příšerně vrže jako 100 let nemazaný padací most. Člověk se tak ani nemusí příliš snažit, aby vyloudil vteřinové vrznutí, které je sice omluvitelné u noname asijské produkce, k jednomu z nejdražších Pocket PC na trhu se ale příliš nehodí.





Horní strana obsahuje tradiční sestavu - 3,5 mm jack, šachtu na stylus, On/Off tlačítko, CF Type II a SDIO sloty a infraport. Mimochodem, jack, je to snad poprvé, kdy jej někdo zasadil podobným způsobem, je totiž mírně našikmo, takže sluchátkový kabel z něj netrčí kolmo, ale přibližně rovnoběžně s černou rýhou plastového okraje směrem ke sředu PDA. Není to samozřejmě nic strašného, je to každopádně odklon od tradice a ty působí vždy trochu nezvykle.

Co uhodí při pohledu na HP iPAQ hx4700 do očí absolutně každého, je absence ovládacího kříže i viditelných aplikačních tlačítek a přítomnost skutečného touchpadu. S tlačítky se má věc tak, že jsou skryta pod horní krycí vrstvou touchpadu a jejich místo poznáte pouze podle nakreslené významové ikonky a 4 malých výstupků (podobné máte určitě na své klávesnici u "F" a "J"). I když to na první pohled není zřejmé, tlačítka tam skutečně jsou a netisknou se vyloženě špatně, pouze tak nějak jinak. Co se týče vlastního touchpadu, tak ten může fungovat ve dvou módech, buď tak, jak jej známe z notebooků nebo jako směrový ovladač. Blíže se na změnu módů podíváme v další části recenze.

A jak se s takovým touchpadem PDA vlastně ovládá? Tak především, v módu ovládacího kurzoru klepnete prstem do některého ze směrů a OS to chápe jako cvaknutí ovladače tímtéž směrem. Na hry to moc není, ale například náruživí čtenáři jistě ocení, že si za pár měsíců zuřivého listování nepromáčknou tlačítko "Down." V módou navigačním se na displeji objeví šipka myši, vy šmejdíte prstem po malé plošce pod displejem a jen ukazujete na co chcete a klepnutím spustíte co chcete. Citlivost lze nastavit a při troše šikovnosti se lze naučit i označovat text a podobné věci. Osobně tento ovládací prvek hodnotím jednoznačně kladně, rychle si na něj zvyknete a navíc, mít k dispozici další způsob, jak ovládat svůj handheld, to není nikdy na škodu.

Pod touchpadem se vlevo nachází resetovací otvor, vpravo mikrofon a úplně dole zámek dvířek vyměnitelného akumulátoru.





Lem HP iPAQu hx4700 tvoří černý plast (opět stejný jako u série rx3715), který, jak již bylo zmíněno o několik odstavců výše, na levé straně (a naštěstí jen tam) značně vrže. Na levé straně se kromě otvoru na krytku nachází již pouze tlačítko záznamníku.
reklama