reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ rz1710 - Lowend s Windows Mobile 2003 Second Edition

12.8.2004, Petr Hájek, recenze
HP iPAQ rz1710 - Lowend s Windows Mobile 2003 Second Edition
Společnost HP koncipovala jednu ze svých posledních novinek jako ten nejlowendovější přístroj na trhu, čemuž odpovídá i většina jeho parametrů - 203MHz procesor Samsungu, něco přes 27 MB dostupné paměti a minimum softu. Na druhou stranu nabízí i některé věci u lowendu nepříliš obvyklé, jako třeba skvělý displej, podporu SDIO a když přijde na věc, tak i docela pěknou výdrž.
Kapitoly článku:
Ještě před tím než se zahloubáte do recenze, nahlédněte do technických specifikací handheldu.



Typická lowendová výbava se nevyhla ani HP iPAQu rz1710 - vlastní jednotka, synchronizační USB kabel, AC adaptér, instalační CD a něco přes 1 cm příruček a návodů. Žádný obal neřku-li pouzdro v krabici samozřejmě není, a to je škoda. V čem má uživatel přístroj nosit? V pytlíku se svačinou? Nebo snad za opaskem? Kolikpak zaměstnanců HP asi nosí PDA volně v kapse?

Na dodávaném CD nalezneme následující soft (případně odkazy na download) dle kategorií:
  • Desktop Software - Microsoft Outlook 2002, ActiveSync 3.7.1, Windows Media Player 9 Series for Windows, Adobe Acrobat Reader for PC
  • HP iPAQ Software - Conduits Technologies Inc.’s Pocket Slides (trialverze přehrávače prezentací podporující VGA výstup), Audible Player (trialverze nástroje na čtení textů), Illium Software ListPro (trialverze), Illium Software DockWare (trialverze alternativního kalendáře a hodin)
  • Featured Software Links - AvantGo, Sprite Backup Premium Edition (60 denní trialverze backup programu), Pocket PC Games
Sbírka softu je vcelku hubená a navíc jde až na produkty Microsoftu výhradně o testovací verze.




Jako vždy začneme od vzhledu PDA. Design kastle šetří liniemi kde jen může, přesto nepůsobí díky několika mírně vystoupeným hranám ploše. Stručně řečeno, designu obalu handheldu dominují ostré úhly a několik neextravagantních rozdělovacích čar. Bohužel, s tvarem kastle je spojen jeden drobný problém, v případě, že HP iPAQ rz1710 vytáhnete na slunečním světle a pokusíte se nastavit ideální pozorovací úhel, vždy Vás bude nejméně jedna z plošek oslňovat odraženým slunečním svitem a zkuste něco přečíst, když okolí displeje svítí jako svatozář.

Potěšil stylus identický s kusem z HP iPAQu H2210, který je oproti běžné východní produkci příjemně baculatý a i jeho délka by se dala zařadit do šuplíku s jmenovkou "Akorát". Akumulátor je samozřejmě nevyměnitelný, to ale u nejlevnější novinky HP asi nikoho nepřekvapí.





Horní strana zleva - šachta na stylus, On/Off tlačítko, infarport, SDIO slot, mikrofon a úplně vpravo jack díkybohu v 3,5 mm provedení. Tečka v levé části pravého obrázku je resetovací otvor.

Aplikační tlačítka jsou lesklá, malá a velmi nepatrně zahloubená pod úroveň okolního plastu, i přes svůj kosočtvercový tvar se netisknou špatně, lidé s většími prsty ale asi budou mít problémy. Ovládací kurzor je malý také a už možná až moc, autorovi recenze se jej podařilo zakrýt i špičkou svého malíčku. Směrové tlačítko registruje díky samostatně se pohybujícímu středu i potvrzovací stisk.





Jak z levé, tak i pravé strany je přístroj absolutně hladký, žádné tlačítko record, jog či něco podobného.
reklama