reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP L1740 - digitální 17" LCD za hubičku

19.4.2005, Zdeněk Kabát, recenze
HP L1740 - digitální 17" LCD za hubičku
Většina z Vás, kteří jste se začali poohlížet po novém monitoru, jste jistě zabrousili i do oblasti levnějších monitorů. Když pomineme Acery, tak k nejlevnějším 17" LCD monitorům s DVI vstupem patří HP L1740.

Závěr



Monitor HP L1740 sice nepatří k dokonalým, ale na druhou stranu mě docela potěšil. Jedná se o jeden z nejlevnějších 17" LCD monitorů s digitálním vstupem a jeho parametry jsou velmi dobré - papírově 13ms odezva, jas 300 nits, kontrast 500:1, horší jsou pak pozorovací úhly 150°/135° a spotřeba 60W. Reálné použití prozrazuje, že odezva a jas jsou vskutku velmi dobré, ovšem další parametry jsou již horší. Výborné jsou možnosti fyzického nastavení - regulovatelná výška a otočení podle tří os.

Asi nejvíce bych tento monitor vyzdvihl pro kancelářské využití, kde se ztratí nedostatky ve formě špatných pozorovacích úhlů a horší reprodukce barev. Možnost vertikálního nastavení naopak rozšiřuje pracovní plochu, což je velmi vhodné pro prohlížení internetových stránek nebo práci s dokumenty a tabulkami. Navíc je velmi příjemná cena.

Pro multimédia naopak HP doporučit nemohu. Zde se právě nevýhody úhlů pohledu a barevného rozptylu počítají, takže by případný majitel asi po nějaké době rád měnil. V této oblasti ale potěší vysoký jas monitoru. Na hry bych L1740 doporučil jen napůl - výhodou je skvělá odezva a jas, nevýhodou světlější černá. Podobně je na tom monitor i při využití na filmy, kde ale musíte vyloučit nějaké hromadné promítání.



Klikněte pro zvětšení

Pár poznámek na závěr - ergonomie ovládání je velmi slušná a jednoduchá, takže se do ní nezamotáte, navíc je menu poměrně bohaté. Trochu rušivé mi přišlo logo HP na horním okraji, které občas hází odlesky. Dodávaný software je jen základní, spoléhá se na ovladače grafické karty, které by měly být schopné otáčet obraz po 90° (v opačném případě by bylo nutné použít placený software PivotPro). A designově? Ať si každý vybere, mně přišel HP L1740 velmi sympatický.

Klady a zápory

Nízká cena!
Chybí DVI kabel
Vysoký jas a kontrast
Špatné pozorovací úhly
Solidní odezva 13ms
Místy horší podání barev
Fyzické možnosti (rotace apod.)
Černá by mohla být tmavší
Možnosti OSD menu
Chybí software pro otáčení
Dvouportový USB hub
Vyšší spotřeba
Digitální vstup DVI-D
Ikona Odkaz na databázi

Suma sumárum, HP L1740 bych doporučil těm, kteří chtějí ušetřit a oželí pár záporných vlastností - levný monitor samozřejmě nemůže být dokonalý (nicméně stále převažují klady nad zápory). Ve své kategorii patří HP určitě k těm lepším a asi bych ho upřednostnil před Acery, které jsou sice oblíbené, ale také mají své mouchy. Za nějakých 8 400 Kč vč. DPH na maloobchodě je to prostě výborné.

Cena: 8 913 Kč vč. DPH (doporučená)
Záruka: 3 roky

Za zapůjčení monitoru HP děkujeme společnosti Hewlett-Packard
reklama