reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP LP2065 - levný profesionál?

3.7.2006, Pavel Kovač, recenze
HP LP2065 - levný profesionál?
Hledáte klasický monitor s poměrem stran 4:3 pro poloprofesionální až profesionální úpravu fotek či videa? Možná právě pro Vás je zde dnes testovaný kousek od společnosti HP. Hlavním lákadlem je vyspělá technologie S-IPS a dobrá ergonomie.

Pozorovací úhly



Technologie S-IPS má pozorovací úhly nejlepší ze všech současných technologií. Barevný posun je minimální a také kontrast a jas klesá daleko méně, než u ostatních technologií. Díky matné obrazovce nevznikají odlesky na povrchu ani při extrémních úhlech.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu z levé strany pod úhlem 45° se s obrazem vůbec nic nestane. Oko nepostřehne ani úbytek jasu či kontrastu. Tato skutečnost je dobře vidět i na fotkách. Jen připomínám, že všechny fotky ohledně pozorovacích úhlů jsou foceny při stejné cloně a času. Tím je daleko lépe pozorovatelný úbytek jasu.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu z levé strany sice klesne jas i kontrast, ale barvy si zachovávají svojí podobu a to je to hlavní. Nemusíte se tedy bát, že návštěva koukající ve skupince na fotky z dovolené, uvidí něco jiného než Vy.



Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)



Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

K pohledu zespodu snad další komentář netřeba. S-IPS technologie má stejné pozorovací úhly stejné ze všech směrů.


Barevné podání



A je to tu. To, na co asi všichni čekáte, jsou barvy. Technologie S-IPS je totiž proslavena nejlepším barevným podáním. Jak si vede tento relativně levný monitor? Inu není to vůbec špatné. Jednoduchý bílo-černý přechod měl sice trochu viditelné proužkování, ale pozitivem bylo, že toto proužkování zůstávalo naprosto stejné i při ruční kalibraci barev. Prakticky u všech TN a nemalé části VA panelů nastává nepříjemná situace, kdy při kalibraci barev se proužkování zvýrazní. Na vině může být také elektronika, takže je vidět, že zpracování obrazu u HP LP2065 není vůbec špatné.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

Náročnější duhový přechod ukázal, jak jsou na tom samotné barvy. Obvykle nepříjemná fialová barva je zobrazenana na jedničku. Ani proužkování není prakticky pozorovatelné a to je co říci.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

Praktický test v podobě zobrazení fotografie ukázal, jak krásná může být růže, když jsou barvy dobře zobrazeny. Také žlutá barva je podána více než dobře.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).

V barevném podání ukázal monitor co umí, a tak drobné nedostatky v podobě pouze průměrné odezvy jsou jaksi smazány. Ale to předbíháme. Ještě jsme nedokončili všechny testy, a tak si monitor může stále výrazně polepšit či pohoršit.

Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Technologie S-IPS má obvykle problémy s rozlišení tmavých odstínů a tento monitor není výjimkou. Hodnota 3/0 patří k podrůměru, a tak se musíte spokojit s občasnou ztrátou detailů u tmavých scén ve filmech a hrách. Naopak rozlišení šedé na bílé je to nejlepší, co může vůbec být a to 254/255.


Podsvícení



Co se týče podsvícení, tak zde je bohužel již na první pohled celkem nepovedené. Na krajích je výrazně tmavší a celkově je flekaté. Je to škoda, že si monitor pokazil reputaci z barevného podání. Náročný grafik totiž potřebuje perfektní panel a takovéto nerovnoměrné podsvícení dokáže zkazit celkem dost. Plocha, kterou zabírá podsvícení s intenzitou 85 až 100%, je pouze 66,7%.






Podsvícení je navíc nejsvětlejší mimo střed obrazovky, což také není zrovna ideální.
reklama