reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Mini 5103: nejmenší z rodu

18.11.2010, Jakub Doležal, recenze
HP Mini 5103: nejmenší z rodu
Společnost HP patří k předním výrobcům v oblasti počítačů. Známé jsou její servery, notebooky, či desktopové stanice. My se dnes ale podíváme na jiný produkt, který je tím nejmenším v celé nabídce. Jedná se o HP Mini 5103 vybavené Atomem a dotykovým displejem.

Použitý hardware


HP Mini je poháněno procesorem Intel Atom N455 s malým výpočetním výkonem. Uvnitř pouzdra totiž nalezneme pouze jedno fyzické jádro, přičemž tedy zvládne zpracovat dvě vlákna najednou. Na pokročilé funkce typu Intel Turbo Boost (v 1vláknových aplikacích zvýší základní takt), rovnou zapomeňte.



Tento inovovaný procesor spadá do platformy Pineview a oproti starší generaci přináší zejména podporu DDR3 pamětí. Ostatní hodnoty zůstávají při starém, tedy výroba na dnes již lehce zastaralém 45nm postupu. Vyrovnávací paměť druhé úrovně (L2 cache) 512 kB a L3 cache zde zastoupena není. Základní frekvence procesoru je 1660 MHz, přičemž díky Enhanced Intel SpeedStep Technology se frekvence při nečinnosti sníží na nižší hodnoty.



Operační paměť nabízí kapacitu 2 GB a vzhledem k jedinému slotu bude její rozšíření o něco komplikovanější. Tentokrát program CPU-Z správně detekoval informace o čipech a zobrazil přítomnost DDR3 pamětí. Ten pracuje na frekvenci 1333 MHz při časování 5-5-5-12-54 a výrobcem je Samsung.



Až na několik výjimek je veškerý hardware pevnou součástí základní desky a veškerou komunikaci obstarává čipset Intel NM10. I v případě novějšího procesoru s podporou DDR3 pamětí bylo možné použít starší čipset, neboť paměťový řadič byl již natrvalo přesunout do pouzdra centrální výpočetní jednotky.



Oblast grafiky patří naší staré známé Intel GMA 3150 s velmi malým výkonem. Pro HD video, některé hry, či moderní internetový obsah se tento akcelerátor příliš nehodí a doufám, že v příští generaci se Intel polepší a přinese na trh výkonnější řešení s podporou současných technologií.

Pokud mluvíme o hardwarové výbavě, nesmíme také opomenout pevný disk. Dodavatelem je společnost Toshiba a dle specifikací se jedná o 250GB model s rychlostí 7200 RPM. Vyrovnávací paměť je 16 MB, což je oproti většině netbooků dvojnásobná hodnota. Jak si povede v praxi, se dozvíme v další kapitole.


Instalovaný software


V oblasti softwarové výbavy se nejprve zastavíme u operačního systému Windows 7 v edici Home Premium, který je doplněn o kancelářský balík Microsoft Office Starter, neboli bezplatný word a excel, avšak s lehce otravnými reklamami. Samotné Windows 7 jistě netřeba příliš představovat, neboť jsou s námi více jak rok.

Z trial verzí nalezme na tomto netbooku Corel Home Office a antivirovou ochranu od McAfee. Tím však výčet aplikací nekončí a dalším v pořadí je Skype, Roxio Express Labeler, či programy dodané od Hewlett Packard. V systému jich není obsaženo mnoho, avšak to spíše ku prospěchu věci.



Jako první narazíme na HP Security Manager, jenž nás skrze widget na ploše neustále vyzývá k zabezpečení pracovního prostředí. V nitru programu nalezneme správce hesel, File Sanitizer alias důslednější koš a nakonec položka Theft Recovery.



Dalším programem v nabídce je drive guard, který hlídá pevný disk a v případě pádu (prudkého zrychlení) zastaví plotnu a ochrání tak data před poškozením.



Pro jednodušší ovládání bezdrátových adaptérů je možné si přizvat na pomoc HP Wireless Assistant. V sadě programů se také nalézá několik miniaplikací (Quickweb, Quicklook, Daystarter) se kterými můžete snadněji přistupovat k mailům, či na internet. Názornější představu si uděláte z následujícího videa.


Nabídka aplikací Vám dovolí snadněji obsloužit většinu běžných činností. Pozitivně hodnotím, že se HP nepustilo do instalace příliš mnoha zbytečných programů a doufejme, že doby naprosto nepoužitelných počítačů z důvodu velké množství předinstalovaného softwaru, jsou už za námi.


reklama