reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Mini 5103: nejmenší z rodu

18.11.2010, Jakub Doležal, recenze
HP Mini 5103: nejmenší z rodu
Společnost HP patří k předním výrobcům v oblasti počítačů. Známé jsou její servery, notebooky, či desktopové stanice. My se dnes ale podíváme na jiný produkt, který je tím nejmenším v celé nabídce. Jedná se o HP Mini 5103 vybavené Atomem a dotykovým displejem.

LCD displej


Do šasi modelu Mini 5103 osazuje HP širokoúhlý displej s úhlopříčkou 10,1“ a rozlišením 1024 x 600 pixelů. Pro podsvícení panelu jsou použity úsporné LED diody, avšak pouze po okrajích. Tato skutečnost se negativně projevuje při nočním práci, či sledování filmu, kdy byla po okrajích obrazovka výrazně světlejší. V konfiguracích na internetu je navíc trochu neviditelně uvedena možnost dotykové, či bezdotykové vrstvy.



Při pohledu zpříma, tedy běžném pracovním nasazení je obraz dobrý, nicméně stále se nezapře TN technologie. Pokud však nebudete používat tento displej na prezentace ostatním, bude vám stačit.



U zaklopení obrazovky se již samozřejmě objeví nešvary TN panelů a z obrazovky se rázem stane nepříjemně vypadající pracovní plocha. Na stole k této situaci nejspíš nejde, ale práce v klíně již vyžaduje polohování panelu.



Podobné problémy s nekvalitním obrazem nastávají, i pokud displej přiklopíme směrem ke klávesnici. Naštěstí konstrukce pantů dovoluje větší zaklopení, a tak se vždy dá nálezt použitelná pozice.



Při pohledu z boku je obraz poměrně vybledlý, přitom se však barevné podání ještě drží na hranici použitelnosti. Nezbývá tedy než doufat, že OLED obrazovky nastoupí co nejdříve.


Webkamera


Nad displejem umístil výrobce webkameru s maximálním rozlišením 1600x1200 obrazových bodů. Nicméně toto rozlišení je vhodné pro statické snímky. Při natáčení videa, či chatu přes Skype je však nutné tuto hodnotu výrazně snížit. Dostatek světla zajistí poměrně ostrý a použitelný obraz. V tmavších místnostech je situace mnohem horší.




Zvukový systém


Reproduktory jsou umístěny v přední části a dle specifikací měly nabídnout stereo. Při testu jsem využíval MP3 skladby v bitrate od 160-320 Kbps a také youtube. A jaký je verdikt? Většina mnou testovaných notebooků nehrála nijak zázračně, spíše velmi špatně. Naproti tomu testovaný HP Mini 5103 dokázal vyprodukovat mnohem lepší zvuk, který již bylo možné dlouhodobě poslouchat.


Ergonomie


Při používání tohoto netbooku jsem ocenil poměrně dobré rozložení klávesnice. Klávesy mají možná trochu tužší stisk, avšak rychle se vracejí zpět do původní polohy. Nicméně tato uhlopříčka nedovolila příliš velké rozměry celé klávesnice a například psaní této recenze jsem vydržel jen do konce druhé kapitoly.

Touchpad pracuje v tomto případě na výbornou a použitý povrch dovoluje velmi plynulý pohyb kurzoru po obrazovce. Přítomnost dotykové obrazovky vypadá na první pohled jako krok v před, avšak není tomu tak. Windows 7 se zkrátka prsty ovládat příliš nedají a tento neduh je na malém LCD ještě více umocněn. Schválně jsem nechal několik lidí uzavřít okno prohlížeče a pod minimálně tři stisky „křížku“ se nedostal prakticky nikdo.


reklama