reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Mini 5103: nejmenší z rodu

18.11.2010, Jakub Doležal, recenze
HP Mini 5103: nejmenší z rodu
Společnost HP patří k předním výrobcům v oblasti počítačů. Známé jsou její servery, notebooky, či desktopové stanice. My se dnes ale podíváme na jiný produkt, který je tím nejmenším v celé nabídce. Jedná se o HP Mini 5103 vybavené Atomem a dotykovým displejem.
HP Mini 5103 na mne zprvu udělalo velmi pozitivní dojem a už jsem se radoval, že po dlouhé době naleznu konečně netbook, který by se dal využít i pro náročnější práci a nejenom jako přenosné „zobrazovadlo“ internetových stránek. Nicméně po delším testování jsem byl opět konfrontován se stejnými neduhy, které sdílí i ostatní netbooky.



Asi největším zklamáním byla velmi pomalá odezva systému již při prvním startu po vybalení z krabice. Při více otevřených aplikacích se systém občas na několik vteřin zasekl a nešlo s ním nic udělat. Tento neduh se však týká většiny současných mini počítačů s Atomem. Nepotěšilo mne ani chlazení, které při plném zatížení dokázalo vytvořit nemalou zvukovou kulisu.

Naopak milým překvapením bylo dílenské zpracování a celkem promyšlená ergonomie těla. Také výdrž systému při běhu na akumulátor dosahovala slušných hodnot a zde si HP zaslouží spíše pochválit. Nesmím také zapomenout na hudební aparaturu, o jejíž kvalitě si mohou nechat konkurenční netbooky jen zdát.

Tak trochu nezařaditelně na mne působí přítomnost dotykového displeje s dobrou reakcí a odezvou. Bohužel Windows 7 nejsou v základu nijak pohodlné pro ovládání prsty a není divu, že na trhu nalezeme těchto zařízení jen minimum. Nicméně za tento krok dávám HP malé bezvýznamné plus.

Koupit, či nekoupit? Na tuto otázku lze odpovědět tentokrát velmi jednoduše. Pokud budete mít HP Mini spíše pro radost, vyřízení mailů a přečtení článků na internetu, pak zde nevidím zásadní zádrhel. Avšak v případě, že hledáte pracovní nástroj a odmítáte čekat na systém než „vyřídí“ vámi zadanou práci, tak se raději podívejte zcela mimo segment Atomových strojů.


Kvalitní zpracování, tuhá konstrukce
Pomalé reakce systému
Dotykový displej (nikoliv systém)
Hlasitý ventilátor
Výdrž na baterie
Malá klávesnice
Cena v době testování: od 10 061 Kč s DPH, záruka 2 roky


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu HP Mini 5103 WK473EA poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení netbooku HP Mini 5103 děkujeme společnosti Hewlett-Packard.




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama