reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP ProBook 5320m: dostupný a přenosný

5.10.2010, Jan Vítek, recenze
HP ProBook 5320m: dostupný a přenosný
Dnes přichází řada na snadno přenosný notebook s označením ProBook 5320m, jenž disponuje 13,3" obrazovkou a platformou Intel Calpella s procesorem Core i3. Pokud tehdy hledáte malý, ale plnohodnotný notebook s hmotností pod 2 kg, zde je volba.

LCD displej


Displej označený výrobcem jako BrightView má úhlopříčku 13,3", podsvícení pomocí světelných diod a dnes široce používané rozlišení 1366 x 768 (WXGA). Být to normální 15,6" notebook, asi bychom na rozlišení chválu nepěli, ale u displeje s úhlopříčkou menší o více jak dva palce jde o adekvátní rozlišení, i když pracovní notebook by přeci jen mohl využívat méně "multimediální" poměr stran. Jenomže 16:9 se dnes využívá téměř všude, ať se nám to líbí, nebo ne.


- pohled zpříma -

Barvy jsou na tomto jinak jasném TN displeji znatelně vybledlé, což tolik neplatí pro červenou složku. Dále se dočkáme snížení jasu i kontrastu při pohledu z boku a v případě vertikálních úhlů jde ještě o klasické barevné deformace.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

To je patrné především při pohledu zespoda, kdy se z černé stane mdlá bílá, zmizí odstíny a projeví se pouze základní barevné složky RGB. Tyto změny se mírně projeví už při sebemenším vychýlení z ideálního úhlu pohledu.


- pohled zespoda -


Webkamera


O webkameru se zde stará software ArcSoft Camera Suite, jehož nabídka je široká, i když uživatelské prostředí možná až příliš přeplácané. Kamera nabízí více než dostatečné rozlišení 2 megapixely, ovšem už od 720p je obraz viditelně zpomalený. Pro nejlepší výsledky je třeba nastavit rozlišení 640 x 480.



Obraz kamery je ostrý, barvy odpovídají skutečnosti a problémy s vyvážením bílé zde neexistují. Kamera také celkem dobře dělá kompromis mezi kvalitou obrazu a obnovovací frekvencí, takže její výkon mužeme označit za dobrý.


Zvukový systém


Již bylo zmíněno, že reproduktory jsou umístěny v přední hraně, a to nalevo a ve středu. Napravo je totiž pevný disk, jenž instalaci reproduktoru znemožnil a to má bohužel ten následek, že zvuk slyšíte výrazně z levé strany a toto mně osobně přijde jako amatérismus výrobce.

Na druhou stranu je zvuk poskytovaný instalovanými reproduktory na malý notebook celkem slušný, má náznaky basů, není tak plochý a má i dostatečný výkon. Jediným prohřeškem tedy je poloha reproduktorů.


Ergonomie


Malý notebook s 13,3" obrazovkou by měl zajistit především pohodlné používání na cestách, k čemuž patří dostatečný úhel otevřeného displeje, který je zde bohužel pouze průměrný (cca 135°), kvalitní ovládací prvky a také vhodné rozmístění portů.

Klávesnice tohoto notebooku má jedinou chybičku v tom, že se pod tlakem mírně prohýbá, ale jinak bych ji označil za dobře použitelnou. Multidotykový touchpad s měkkými oddělenými tlačítky je sám o sobě také kvalitní, ovšem rozhodně by mohl být větší. No a co se týče rozvržení prvků na hranách, tedy především portů, pak na pravé straně je vše v pořádku, ovšem zleva hned vepředu narazíme na D-Sub, DisplayPort a ethernetový RJ-45, tedy vesměs rozhraní, která je nejlepší mít spíše vzadu, aby připojené kabely nevadily v pohybu.

Výsledný komfort při práci s HP ProBook 5320m ale samozřejmě závisí na individuálních požadavcích uživatele a také na tom, zda jde o leváka či praváka. Levák totiž asi bude na porty na pravé straně nadávat víc.


reklama