reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP w2408h: pěkná čtyřiadvacítka

14.4.2008, Pavel Kovač, recenze
HP w2408h: pěkná čtyřiadvacítka
V poslední době se hodně monitorů s úhlopříčkou 24" zhlédlo v technologii TN. Stejně tak udělala i firma HP a pro svůj nový model w2408h tedy vsadila na TN. Jak si povede tento lesklý monitor pod "očima" našich sond a náročných testů?

Pozorovací úhly


Na čtyřiadvacítku je tu nezvyklá technologie TN a s ní jsou spojené i slabší pozorovací úhly. Klasický pohled zespodu hodně tmavne a při pohledu ze stran obraz nezvykle červená. Většinou dochází ke žloutnutí, ale tento zkrátka červená. Navzdory tomu jsou však pozorovací úhly lehce nadprůměrné, samozřejmě vzhledem k technologii. Pohled zespodu je sice hodně tmavý, ale nezčerná úplně.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Kontrast se změnou jasu příliš nemění. Nejnižší hodnota 85 % z 780:1 není špatná. Je vidět, že jas je regulován pomocí podsvětlovacích trubic.




Průběh jasu


Veliké potěšení je průběh jasu, který klesá zcela lineárně. Je jen škoda, že nejnižší hodnota je 93 cd/m2. Pro práci v noci by bylo lepší mít tuto hodnotu trošku nižší. Naopak nejvyšší hodnota 319 cd/m2 není špatná a i při sledování za přímého slunečního svitu bude dobré. To už kazí pouze lesklá obrazovka ve které se u tmavých scén vidíte.




Stabilita jasu


Recenze se stále vylepšují a pokaždé se pokusím něco nového přinést. Dnes přináším měření stability jasu. Problém některých LCD monitorů je, že po zapnutí jas nedosahuje hodnoty, které by měl dosahovat. Zkrátka chvilku mu trvá, než se rozsvítí do maximálního jasu. Měřím jas ihned po zapnutí (teoreticky v 0 s) a až do 10 min po 30 s. Poté jsou zde dvě 5minutové pauzy mezi měřením. Tyto poslední dvě hodnoty jsou v grafu vizuálně odděleny. Původně jsem koketoval s myšlenkou použít logaritmické měřítko, ale asi by to bylo pro spoustu čtenářů zavádějící a toto grafické oddělení posledních dvou hodnot bude názornější. Návrhy na zlepšení pište do diskuze pod článek nebo na můj e-mail.


V grafu je jako nulová hodnota uvedeno ~0 s jen z toho důvodu, že nikdy nezměřím hodnotu přesně v 0 s, ale cca 2 s po zapnutí. I když je sonda připravena, osciloskop spuštěn, tak zkrátka lidské oko a mozek chvilku nějaké ty informace zpracovává, proto toto značení. Zkrátka berte to jako první možnou změřitelnou hodnotu.

A jak si vede HP w2408h? Zhruba po 2 min chodu se uvede do stavu, který si zachovává po zbytek provozu. V 7 minutách dojde ještě k lehkému zvednutí jasu způsobené nejspíš zahřátím na provozní teplotu, ale toho si v reálu asi jen těžko někdo všimne. Poté je již vše konstantní.


Podsvícení


Homogenita podsvícení patří k těm lepším pokud se podíváme na čísla. Pravá strana však výrazně tmavne, a proto musím udělit postih 15 %.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



V neposlední řadě tu máme tabulku s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazovky.




reklama