reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP ZR2440w: nebo raději HP ZR24W?

13.2.2012, Jakub Doležal, recenze
HP ZR2440w: nebo raději HP ZR24W?
Máte rozpočet na nový monitor kolem 10 tisíc korun a požadujete 24“ obrazovku, IPS panel či dobré možnosti polohování? V tom případě tu máme kandidáta od HP s označením ZR2440 W, nebo raději sáhnout po starším modelu ZR24W?
Musím říci, že jsem s oběma monitory strávil více jak dva týdny a po naprostou většinu času mi oba modely dělaly příjemné, ale hlavně funkční společníky.




Tak který tedy koupit? Vyhraje starší a zkušený, nebo nová krev?


Starší má přednost, a tak začnu resumé u modelu ZR24W, který pomalu dosluhuje a skladem jej seženete už jen v pár posledních obchodech. Ačkoliv se jedná o model s CCFL podsvícením, rozhodně má co nabídnout a místy dokonce překonává novější model z dílen HP. Rychlá odezva, špičková polohovatelnost či případně velmi slušné tovární podání barev, řadí tento monitor mezi horké kandidáty ke koupi.

Tedy tento fakt trochu ochlazuje skutečnost, že technologie pokročila a stařičké CCFL se musí sklonit před moderním LED podsvícením. Monitor ZR24W totiž konzumuje až dvojnásobné množství energie a s tím přichází i nadprodukce tepla. Nelíbí se mi ani rozsah jasu, který je i ve své minimální hodnotě stále dost vysoký. Poslední kaňkou je také špatná homogenita podsvícení.

Model ZR2440W je na tom v mnoha aspektech velmi podobně jako ZR24W a chválu pěji zejména na perfektní polohování, bleskovou odezvu, nízkou spotřebu či velmi malé zahřívání. HP se podařilo vytvořit vskutku velmi kvalitní monitor, který si mnohé klady přináší již z minulé generace.

Nicméně ani ZR2440 neodejde z dnešního testu bez několika mínusových bodů. Asi ze všeho nejvíce mne zaskočila tovární kalibrace, kde má HP co dohánět. Zamrzí i fakt, že si z minulé generace nepřinesl 8bit panel a sází na dopočítání FRC, které může některé uživatele rušit. V oblasti homogenity má tento model také značné nedostatky. Otazník visí nad inputlagem, který byl u mnou testovaného modelu nezvykle vysoký.

Pokud bychom vybírali z uvedené dvojice, asi bych i přes jisté nedostatky volil novější ZR2440W. V případě, že do souboje zatáhneme i konkurenci, začne přituhovat. Samsung s novým modelem S24A850DW (PLS panel) sbírá vavříny, kde jen může a nespí ani Dell, kterému se model U2412M taktéž povedl.


HP ZR24W (starší model s CCFL)





Design a zpracování
Vyšší spotřeba
Špičková polohovatelnost
Monitor "topí"
Nízká odezva
Vysoká min. hodnota jasu
Tovární kalibrace
Lehké prosvicování panelu
8bit IPS panel
Špatná homogenita podsvícení
Pozorovací úhly
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 8700 Kč s DPH



HP ZR2440W (nový model s LED)





Design a zpracování
Tovární kalibrace (zejména modrá)
Špičková polohovatelnost
6bit panel + FRC
Nízká odezva
Vysoký inputlag (vada modelu?)
Nízká spotřeba
Horší homogenita podsvícení
Rozsah jasu
Ikona Odkaz na databázi
Pozorovací úhly
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 9100 Kč s DPH

reklama