Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC P3600 – černý ďábel

21.3.2007, Pavel Bureš, recenze
HTC P3600 – černý ďábel
V dnešní recenzi jsme si vzali na mušku malý komunikátor společnosti HTC. Přístroj kromě přijatelných rozměrů nabídne bohatou paletu funkcí, elegantní design a kvalitní displej. Obstojí však v očích českého uživatele?
Kapitoly článku:
  1. HTC P3600 – černý ďábel
  2. Fotoaparát
  3. Závěr

Balení


Komunikátor do redakce dorazil v černé papírové krabici, která kromě přístroje samotného a sady veledůležitých příruček (tj. záruční podmínky, uživatelský manuál a útlý sešitek se základními informacemi) obsahuje CD s programem Activesync 4.2 a Outlookem 2002. V balení dále najdete rezervní stylus, síťový nabíječ (délka kabelu cca 170 cm), hands-free sadu a USB kabel (120 cm) pro nabíjení a synchronizaci se stolním počítačem.








K přístroji je dodáváno elegantní černé pouzdro, pravděpodobně vyrobené z kůže. Komunikátor je možno v pouzdře nabíjet a synchronizovat s počítačem, za tímto účelem najdeme na obou bocích pouzdra otvor dostatečně veliký pro připojení kabelu do USB mini konektoru. Je třeba zdůraznit, že otvory pro kabel najdeme na obou koncích pouzdra, čímž nás výrobce nelimituje v tom, jak budeme HTC v pouzdře nosit. Spodní část s konektorem tak může směřovat na obě strany. Komunikátor do pouzdra zapadne tak akorát, k zapnutí slouží magnetická patentka, jejíž samovolné rozpojení při transportu např. v batohu nehrozí. K uchycení na opasku slouží obvyklý kovový klip potažený kůží.







Design


Na dostupných fotografiích vypadá HTC P600 jako středně velké zařízení. Ve skutečnosti je však jen o málo větší než běžné mobilní telefony a řadí se tak mezi nejmenší komunikátory dneška. Kromě trojice tlačítek pod displejem a čočky fotoaparátu je celý přístroj vyveden v černé barvě a vypadá opravdu krásně. Přestože je použitý plast lesklý, otisky prstů zůstávají zejména na zadní straně vyrobené z jednolitého plastu. To je dobře, většinou ukazujeme jen přední část komunikátoru a na té nejsou otisky prstů téměř vidět.

Pro vložení akumulátoru je třeba odstranit celou zadní část přístroje. Ve srovnání s jinými zařízeními, kdy se krytka odsouvá směrem dolů, ke konektoru, je tomu u HTC P3600 přesně naopak. Potěšující je, že výrobce na nás nenachystal žádnou záludnost a stačí jen zatlačit ve spodní části na kryt. Kapacita dodávaného akumulátoru činí 1500 mAh. Slot pro SIM kartu se nachází pod baterií.




Většinu plochy na čelní straně zabírá displej o rozlišení 240 x 320 bodů schopný zobrazit 65 536 barev. Pod displejem se nachází 6 tlačítek a čtyřsměrový D-Pad se středovým potvrzovacím tlačítkem. V horní části je vidět sluchátko obsahující LED diodu. Ta signalizuje nabíjení, zapnutý Bluetooth přítomnost signálu atp. Pravý bok je ve srovnání s jinými přístroji na ovládací tlačítka docela bohatý. Zde se nacházejí 3 "čudlíky" – jedním spustíte aplikaci pro fotografování, druhé tlačítko slouží k hlasovému vytáčení a třetím zapínáte/vypínáte komunikátor. Přibližně uprostřed pravého boku se nachází slot na miniSD karty krytý plastovou záslepkou. Ta je pevně uchycena na gumě, utržení při běžné práci s přístrojem nehrozí. U velké části kapesních počítačů a komunikátorů se na vrchu přístroje nachází slot na paměťové karty nebo infraport, ale HTC P3600 je výjimkou, protože v této části zařízení nenajdeme žádný důležitý prvek.

Na levém boku komunikátoru se naskýtá pohled na ovládací kolečko. Tím lze samozřejmě otáčet, což supluje šipky nahoru/dolů. Kolečko je možné také stisknout, čímž potvrdíte vybranou volbu. Ovládací kolečko není v mobilních zařízeních žádná novina, již GSM telefony Sony byly tímto užitečným ovládacím prvkem vybaveny. Kolečku u HTC přijdete na chuť mj. při prohlížení webových stránek – otáčením nahoru a dolů se přesouváte mezi jednotlivými odkazy, stisknutí kolečka nahrazuje tapnutí stylem na odkaz. Je škoda, že kolečko není možno např. naklonit, čímž by bylo možné nahradit funkci Zpět ve webovém prohlížeči a uživatel by nemusel při surfování vůbec sundat prst z kolečka. Na levé straně je ještě tlačítko s nápisem OK sloužící pro potvrzování dialogů či zavírání aplikací. Při zobrazené Today obrazovce tímto tlačítkem vyvoláte nabídku Start.







Částí přístroje, kterou jsme dosud nechali bez povšimnutí, jsou "záda". Zde se nachází čočka dvoumegapixelového fotoaparátu, kterému se budeme věnovat v samostatné kapitole. Za malým výřezem vedle čočky je ukryt reproduktor. USB mini konektor pro připojení synchronizačního/nabíjecího USB kabelu se nachází na obvyklém místě, tj. ve spodní části přístroje. Jiný konektor nehledejme, dodávaná hands-free sada se nepřipojuje do jacku 3,5 mm, ale do již zmíněného USB mini konektoru. Z důvodu absence samostatného konektoru pro připojení sluchátek není možné současně nabíjet a používat hands-free sadu. Vpravo od konektoru USB mini se nachází ještě infračervený port a otvor pro reset přístroje.

Rozměry zařízení jsou 58 x 108 x 18 mm, váha 143 gramů. Pokud pracujete se stylusem, tak v druhé ruce držíte HTC; uživatelé – praváci mají k dispozici pod palcem levé ruky ovládací kolečko. Tlačítko pro zapnutí se nachází na pravém boku a je ho tak možno stisknout ukazováčkem. V případě, že ovládáte komunikátor tlačítky, pracuje se s přístrojem rovněž dobře. Ovládací tlačítka pod displejem jsou totiž umístěna cca 1 centimetr od spodní hrany, díky čemuž není třeba nepřirozeně ohýbat palec. K interakci s komunikátorem slouží pětisměrný D-Pad (4 kurzorové šipky + středové potvrzovací tlačítko), dvě funkční klávesy, červené a zelené sluchátko, OK a Start.

Funkce obou tlačítek se symbolem sluchátka je standardní – zelené přijímá hovory a pokud telefonujete, jeho stisk přidrží probíhající hovor. Z libovolného programu můžete zeleným sluchátkem spustit telefonní aplikaci a až napíšete číslo, zeleným sluchátkem ho vytočíte. Červený telefonek odmítá a ukončuje hovory. Při běžné práci s komunikátorem docílíte stiskem červeného sluchátka ukončení programu a ocitnete se na Today. Abychom byli přesni, červený telefonek ani tlačítko OK ve skutečnosti programy neukončí, ty stále běží na pozadí, jak si můžete všimnout v Start – Nastavení – Systém – Paměť – Spuštěné programy. Nejblíže displeji se nachází dvojice tlačítek, jejichž význam je proměnlivý, aktuální funkce je vždy zobrazena ve spodní části obrazovky. K D-Padu nemáme větších výhrad. Odpor při stisku směrových šipek i kurzorového tlačítka je sice o něco větší než u několika konkurenčních přístrojů, ale stále v normě. Díky dostatečné velikosti se tlačítka dobře tisknou i poslepu a rovněž tak nedochází k překlepům.




K přívětivému ovládání komunikátoru s Windows Mobile velkou měrou přispívají tlačítka Start a OK. Jak již název napoví, slouží tlačítko Start k vyvolání nabídky pro spuštění programů, vstupu do nastavení atp. OK neslouží, navzdory svému názvu, k potvrzování dialogů či nabídek, ale k zavírání oken spuštěných programů.


Displej


HTC P3600 je vybaven barevným displejem o rozlišení 240 x 320 bodů a schopností zobrazit 65 536 barev. Podsvícení lze regulovat v 10 krocích, není možno ho úplně vypnout. Barevné podání je dobré, výtku máme jen k velmi hrubé regulaci podsvícení. Pokud si např. večer čtete, je již druhý stupeň podsvícení dostatečně silný a časem vás z něj mohou začít bolet oči. Je škoda, že není možné nastavovat podsvícení plynule.