reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Qtek 8310 – malý pomocník nejen na cesty

12.1.2006, Pavel Bureš, recenze
HTC Qtek 8310 – malý pomocník nejen na cesty
Operační systémy společnosti Microsoft mají v kapesních počítačích dlouholetou tradici, ale v oblasti smartphonů je společnost spíše nováčkem. V současné době si můžete pořídit přístroje s Windows Mobile 5, který je na velmi vysoké úrovni. Funkčnost celého zařízení ale nezáleží pouze na OS, ale velmi důležitou roli hraje i hardware. Qtek 8310 je v mnoha směrech výjimečné zařízení – obsahuje všechny podstatné bezdrátové technologie a díky vysokému rozlišení displeje a menší úhlopříčce je zobrazení textu i grafiky pastvou pro oči.
Kapitoly článku:
  1. HTC Qtek 8310 – malý pomocník nejen na cesty
  2. Telefonování, zprávy
  3. Fotografování
  4. Aplikace
  5. Závěr
Před vlastní recenzí se podívejme na základní parametry tohoto špičkového zařízení:
  • procesor: TI OMAP 850, 200 MHz
  • paměť: 32MB SDRAM, 64MB Flash ROM
  • displej: TFT, 240 x 320 bodů, 65.000 barev
  • slot: mini-SD
  • operační systém: Microsoft Windows Mobile 5.0 Smartphone Edition
  • sítě: GSM 850 / GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900
  • polyfonní vyzvánění, MP3, možnost stahování a skládání vlastních vyzvánění
  • vibrace
  • GPRS Class 10, EDGE
  • SMS, MMS, Email, Instant Messaging
  • komunikace: IrDA, Bluetooth, WiFi 802.11b, USB port
  • fotoaparát: 1,3 Mpx, 1280 x 960 bodů, video (QCIF)
  • aplikace: Java MIDP 2.0, WAP 2.0, HTML browser (Pocket IE), MP3/AAC player, Video/audio album, T9, Organizér
  • baterie: Li-Pol, 1050 mAh (stand-by až 250 hodin, hovor až 5 hodin)
  • rozměry: 107 x 46 x 17 mm
  • hmotnost: 106 g


Balení


Qtek 8310 je dodáván v elegantní černé papírové krabici, která kromě smartphonu s baterií obsahuje handsfree sadu fungující také jako sluchátka, nezbytné CD s ActiveSync a ClearVue Suite (kancelářský balík), nabíječku a USB synchronizační/nabíjecí kabel. Pouzdro v balení nenajdete, ale Qtek se přesně vešel do koženého pouzdra na opasek (původně kupované pro Alcatel OT 501).



Ovládání


Zadní strana obsahuje kryt akumulátoru, karty SIM a miniSD. Kryt drží pevně, nevrže a k jeho odstranění postačí slabší zmáčknutí na vyznačeném místě, takže krytku odstraníte po chvíli cviku i jednou rukou. Vkládání SIM karty je vyřešeno na výbornou. Šuplíček je odklopitelný, takže je možné s kartou pohodlně manipulovat. Do držáku se vešla i moje naklonovaná karta, která je o trochu rozměrnější a její použití např. v Ericssonu T65 bylo velmi problematické.


Nevím jak vám, ale mě se design Qteku líbí. Decentní černá barva a žádné moderní výstřelky si stále najdou své zákazníky, o čemž si je výrobce vědom. Telefon je vyveden v černé a šedé barvě, nejvíce mne překvapilo, že na lesklých černých místech nejsou příliš vidět otisky prstů. Značnou část přední části telefonu zabírá kvalitní displej o rozlišení 240 x 320 pixelů, který se používá v mnoha PDA, ta ale mají větší úhlopříčku. Pravý bok obsahuje tlačítko pro spuštění aplikace Fotoaparát. Tlačítko se velmi obtížně tiskne ukazovákem pravé ruky, při použití palce je situace jednodušší, ale zmáčknout tlačítko stále vyžaduje značné úsilí. Proto jsem raději spouštěl foto aplikaci z menu, díky klávesovým zkratkám (viz. níže) to bylo rychlejší i pohodlnější.

Levý bok obsahuje tři tlačítka; spodní dvě slouží ke změně hlasitosti a horní vyvolá zobrazení Comm Manageru, v němž lze zapínat/vypínat Bluetooth, Wi-Fi, měnit nastavení bezdrátových sítí, přepínat z profilu Normální na Schůzka (pouze vibrace) a spouštět ActiveSync.


Vrchní strana telefonu skýtá pohled na zapínací/vypínací tlačítko (dlouhý stisk), po krátkém stisku se zobrazí tzv. Rychlý seznam, v němž můžete měnit profily, zamknout klávesnici či přístroj atp. Vlevo od zmíněného tlačítka najdete sklíčko infraportu. V porovnání s obyčejnými mobily se Qtek zapíná dlouho – od stisknutí tlačítka do zobrazení výzvy na zadání PINu je třeba počkat 30 vteřin, po zadání kódu se telefon přibližně za 10 sekund přihlásí do sítě a dalších cca 8 vteřin trvá načítání data a položek z kalendáře.


Qtek 8310 je vybaven 1,3 megapixelovým fotoaparátem, jehož kvalitami se budeme zabývat v samostatné části recenze. Čočka fotoaparátu je spolu se zrcátkem a konektorem pro externí anténu v zadní části přístroje nad krytem akumulátoru.

Základním ovládacím prvkem je pětisměrový joystick doplněný o 4 funkční klávesy pod displejem. Osobně si mě toto řešení získalo, používání joysticku i tlačítek se jeví intuitivní i uživatelům, kteří doposud žádný MS Smartphone nevlastnili. Pod displejem na krajích najdeme dvě tlačítka, jejichž význam se řídí nápisem na displeji; v Today obrazovce slouží levé funkční tlačítko pro vstup do nabídky Start. První úroveň je tvořena maticí 3x3 ikon, mezi kterými se můžete pohybovat (a následně i potvrzovat) použitím joysticku, ale i číselnými zkratkami. Každá ikonka má totiž přiřazeno jedno z devíti čísel, rozložení odpovídá klasickému číselníku. V první úrovni menu však číslice nejsou vidět, v dalších úrovních (textových) je číslo již uvedeno, takže ho nemusíte odvozovat.


Vzhledem k multitaskingovému systému může být pro vás v první chvíli nezvyklé, že aplikace zůstanou tak, jak jste je zanechali. Při práci s více aplikacemi využijete tlačítko se symbolem domečku, díky němuž se vrátíte na Today obrazovku a můžete spustit jinou aplikaci. WM Smartphone Edition obsahuje jednoduchého správce běžících úloh (v nastavení byste ho hledali marně, je přímo ve Start nabídce, na 3. obrazovce ikon), takže pokud by se vám náhodou nedostávalo paměti (i při 7 běžících aplikacích jsem měl stále více jak 10 MB), můžete nepotřebné programy ukončit. Stejně jako v oblasti PDA, ani na Smartphonech nenajdete již v systému použitelný nástroj pro jednoduché a rychlé přepínání aplikací, cesta před domeček na Today obrazovku moc pohodlná není. Prostor se tak naskytl vývojářům, zmíním např. zajímavý program xBar, který se podobá task managerům na PocketPC.

Funkční tlačítka se tisknou pohodlně, oproti číselným trochu vystupují. Horší je situace s joystickem, který ve mne zpočátku vyvolával vlny vzteku a v jednu chvíli jsem měl sto chutí s milým Qtekem praštit o zem... Joystick je zkrátka citlivý a pokud nesměřuje hlavička joysticku kolmo, s největší pravděpodobností přístroj provede něco jiného, než zamýšlíte. Po několika hodinách práce s telefonem jsem si na nový způsob ovládání zvykl a joystick mi začal pomalu přirůstat k srdci. Zatím však nehodlám příliš jásat, pamatuji si ještě Alcately OT 501, u kterých občas začal joystick po několika měsících vypovídat službu a některé směry šly velmi ztuha. Sám jsem zvědav, jak se budou moje postoje k joysticku měnit, neboť v současné chvíli musím na vysokou citlivost myslet, jinak místo potvrzení se např. posunu o jeden řádek v menu.

Důležitá je také klávesa se symbolem šipky, díky ní se mj. vracíte o úroveň výše v menu či aplikaci. Doposud jsem se nezmínil ještě o 4 tlačítkách, je čas to napravit. Krom tlačítek pro spuštění dvou programů (zpráv a kalendáře) uvidíte pod displejem ještě zelené a červené sluchátko (dlouhý stisk uzamkne klávesnici). Zeleným potvrzujete zadané číslo, přijímáte hovor (což lze udělat i levou funkční klávesou) a vstupujete do seznamu naposledy použitých čísel, druh (odchozí, příchozí, zmeškané) poznáte dle ikonky.


A nyní pár slov k číselné klávesnice. Ta se skládá z hranatých tlačítek s velmi malými mezerami. Spodní řada tlačítek je od hrany telefonu vzdálena jen několik milimetrů a proto se tato tři tlačítka nepříliš dobře tisknou, je třeba značně ohnout palec. Práce s ostatními tlačítky je průměrná, lehce se tisknou a vydávají slyšitelné cvaknutí. Číselné klávesy jsou uspořádány kaskádovitě, podobné systém (ale mnohem znatelnější) využívá např. Siemens S55. V porovnání s jinými moderními telefony si klávesnice Qteku 8310 nevede špatně, ale pro uživatele s většími prsty zůstanou nejspíše nepřekonané starší telefony např. od Ericssonu.


Displej


Jak jsem již napsal v úvodu, displej smartphonu je velmi povedený. Jemný displej sice nemusí každému vyhovovat (např. ve webovém prohlížeči je text i při největší velikosti textu docela malý), ale oproti starším modelům s rozlišením 176 x 220 je změna znatelná. Co se barevného podání týče, nemám výhrad. Pokud bych chtěl šťourat, tak bílá není čistá bílá, ale je doplněna o ždibec žluté, což ale při běžné práci a bez detailního zkoumání vůbec nepoznáte. Podsvícení displeje bylo vyřešeno poněkud neobvykle, jas totiž není možné regulovat, lze ale využít služeb světelného senzoru, který by měl podsvícení nastavovat automaticky, čehož jsem si ale během používání nevšiml.

reklama