reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Sensation XE: přestrojený muzikant

16.2.2012, Jakub Doležal, recenze
HTC Sensation XE: přestrojený muzikant
Na první pohled připomíná klasický model Sensation přebarvený do jiných odstínu, dokonce i rozměry jsou na chlup stejné. V čem se tedy model Sensation XE liší a vyplatí se připlatit si za mobil s přívlastkem „hudební“?

Design


Současně prodávané telefony mají často velmi podobný design, a tak prakticky denně čteme aktuality ohledně soudních sporů. HTC v tomto směru předvedlo vlastní tvořivost a daří se mu těmto problémům celkem dobře vyhýbat.

Model
Rozměry
Váha
Apple iPhone 4S
115,2 x 58,6 x 9,3 mm
140 g
Dell Venue Pro
122 x 63,5 x 15,2 mm
192,8 g
HTC Sensation
126,1 x 65,4 x 11,3 mm
148 g
HTC Sensation XE
126,1 x 65,4 x 11,3 mm
151 g
HTC Sensation XL
132,5 x 70,7 x 9,9 mm
162,5 g
HTC Titan
131,5 x 70,7 x 9,9 mm
160 g
LG Optimus 2X (P990)
123,9 x 63,2 x 10,9 mm
139 g
Nokia Lumia 710
119 x 62,4 x 12,5 mm
125,5 g
Nokia Lumia 800
116,5 x 61,2 x 12,1 mm
142 g
Nokia Lumia 900
127,8 x 68,5 x 11,5 mm
160 g
Nokia N9
116,5 x 61,2 x 12,1 mm
135 g
Samsung Galaxy S II
125,3 x 66,1 x 8,5 mm
116 g
Samsung Galaxy Nexus
123,9 x 63 x 10,8 mm
135 g
Samsung Omnia W 
115,6 x 58,8 x 10,9 mm
115,3 g

Nicméně oproti základnímu modelu Sensation si verze XE přinesla pouze jiné barevné odstíny na těle přístroje. Po hmatu tedy nemáte šanci tyto telefony z jedné stáje jakkoliv rozeznat. V oblasti barev došlo k celkovému ztmavení všech dílů a některé z ploch jsou nabarveny na červeno, což je typická barva pro společnost Monster. Jak to vypadá v praxi, se můžete podívat níže.


Vstupy a výstupy


Přesuňme se na pracovní plochu telefonu. Zde dominuje dotykový displej, který je v horní části doplněn reproduktorem s červenou mřížkou, videokamerou a senzorem okolního osvětlení. Ten také slouží pro vypnutí displeje při hovoru, pokud voláte s telefonem přiloženým na uchu.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní část čítá klasickou paletu „Androidích“ kláves, které jsou stejně jako mřížka zabarveny do ruda. Samozřejmě zůstává dotykové provedení, ale i tak se ovládají celkem rozumně. Na druhou stranu je dobré říci, že přemíra tlačítek na spodním panelu byla občas na škodu a minimálně z počátku počítejte s přehmaty. To platí zejména, pokud přecházíte z jiného telefonu s Androidem a s jiným rozložením kláves.




- klikněte pro zvětšení -


Levá strana přístroje je ve své horní části vybavena celkem dlouhým tlačítkem, které slouží jako oboustranná regulace hlasitosti. Svému účelu slouží poměrně dobře, avšak její jednolitý povrch nenabízí intuitivní ovládání a párkrát jsem se zkrátka netrefil na požadovanou stranu. Je škoda, že ani u modelu XE nezkusilo HTC toto tlačítko rozdělit. Na opačném konci této strany umístil výrobce Micro-USB konektor. Právě tato lokace však může být problém u neoriginálních dokovacích stanic či držácích do auta.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá strana není vybavená ani klávesou nebo nějakým portem a je plně vyhrazena pro pohodlný úchop telefonu. To rozhodně není k zahození zejména v případě, že držíte telefon výhradně v pravé ruce.




- klikněte pro zvětšení -


Horní okraj modelu Sensation disponuje tlačítkem pro zapínání telefonu či displeje. Právě při úchopu pravou rukou je celkem na dosah napnutému palci. Nicméně je tak trochu schované ve zbytku těla a zpočátku budete spíše lovit onu oblast, než zapínat displej telefonu. O něco více nalevo je umístěn konektor pro sluchátka, ten se alespoň dle diskuzí nijak neliší od klasického modelu Sensation, což se doufejme, nepotvrdí.




- klikněte pro zvětšení -


Otočme telefonem na stole o 180° a prohlédněme si poslední hranu přístroje. Zde dominuje červené logo Beats a stejně je zabarven i obvod kamery. Tlačítko pro rozpojení přístroje na dvě části zůstalo zachováno a příliš dobře se tedy nemačkalo. Nedaleko se také nachází mikrofon, jenž poslouží při hovorech či hlasovém ovládání.




- klikněte pro zvětšení -


Díky konstrukci, kterou HTC zvolilo u svých nejnovějších komunikátorů, se také můžeme podívat na „vnitřnosti“ přístroje. Z fotografie je patrné, že baterie zabírá tak zhruba polovinu zadní části přístroje a svým způsobem tu je prostor pro zlepšení. Přítomen je slot pro SIM a také na MicroSD kartu, jak jsem již poznamenal v úvodu, měli byste v balení nalézt 16GB modul.




- klikněte pro zvětšení -


Po zpětném nasazení krytu se objeví fotoaparát s rozlišením 8 MPx a duálními diodami pro podsvícení. Měl jsem tu možnost vyzkoušet kvality blesku v tmavé místnosti, kde nebylo takřka vidět a HTC si vedlo více než dobře. Hned vedle umístil výrobce také reproduktor, který prý hraje stejně nehezky, jako většina ostatních telefonů. Zde tedy inženýři HTC zřejmě znovu nepustili ke slovu návrháře od Beats.


Operační systém


I model XE sází na operační systém Android, přičemž v době recenze byla k dispozici verze 2.3.4 s grafickou nadstavbou Sense. Oproti mnou testovanému modelu Sensation se pro oko uživatele nezměnilo prakticky nic a důležité změny se odehrály především uvnitř systému. Je trochu škoda, že HTC nepřevléklo celý systém do „hudebního“ tématu.




- klikněte pro zvětšení -


O Sense jsem již mluvil v minulé recenzi HTC, nicméně znovu stručně připomenu, že se jedná o velmi povedenou grafickou nadstavbu, která se s výrobcem táhne již od dob telefonů s Windows Mobile. V prostředí moderního systému Android si pak HTC dovolilo bohaté grafické animace, přičemž jednoznačně vede animované počasí.





Praktičtější vychytávky je však potřeba hledat jinde a za zmínku jistě stojí například celoobrazovkový widget FriendStream, který stahuje poslední události z vašich účtů na sociálních sítích. Další povedenou změnou oproti čistému Androidu je rychlý přístup k volání či focení ze zamčeného stavu.




Možná podoba prostředí Sense v Android 4.0 (androidcommunity.com)


Se současným Androidem je Sensation XE velmi dobře použitelný, avšak majitelé tohoto modelu jistě upínají svou pozornost k březnu tohoto roku, kdy by měla vyjít aktualizace, jenž povýší Android na verzi 4.0 a mnou testovaný model bude prý mezi prvními, kdo Ice Cream Sandwich dostane.
reklama