reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Sensation XE: přestrojený muzikant

16.2.2012, Jakub Doležal, recenze
HTC Sensation XE: přestrojený muzikant
Na první pohled připomíná klasický model Sensation přebarvený do jiných odstínu, dokonce i rozměry jsou na chlup stejné. V čem se tedy model Sensation XE liší a vyplatí se připlatit si za mobil s přívlastkem „hudební“?

Surfujeme, mailujeme, voláme


Sensation XE si jistě koupíte především kvůli hudbě, ale bylo by škoda nevyužít i ostatních funkcí. S takto výkonným telefonem si totiž můžete nosit svou kancelář neustále s sebou. Podmínkou je samozřejmě aktivovaný tarif na internet, v opačném případě se totiž z tohoto modelu stane jen poměrně drahý MP3 přehrávač.




Porovnání prohlížečů (klikněte pro zvětšení)


V základu je samozřejmě od HTC připravený prohlížeč a k němu jako vždy dohrávám Operu, kterou používám i na desktopu. Vybrat si mezi jedním z nich rozhodně nebude jednoduché, neboť integrovaný prohlížeč načte většinu webů v pořádku, ale postrádá intuitivnost Opery. Ta má zase naopak problém zobrazit některé stránky. Do hry však před pár dny vstoupil Google se svým Chromem, avšak prozatím jej můžete nahrát jen na Android 4.0 (ICS).





Sensation XE disponuje jen softwarovou klávesnicí, což může označit značnou část uživatelů, avšak doporučuji si ji před odsouzením vyzkoušet. Nechal jsem na klávesnici od HTC psát několik lidí a prakticky od všech byla slyšet především chvála. Já jsem byl také poměrně spokojený, nicméně už jsem totálně propadl Swype od Samsungu, která na HTC mobilech zatím není.





Pokud již mluvíme o displeji a práci s ním, je dobré zmínit, že Sensation XE disponuje tím samým displejem jako jeho předchůdce. Znovu se tedy setkáváme se SLCD technologií, která nabízí jedny z nejpřirozenějších barev, avšak povrchová úprava způsobuje velké odlesky a při silnějším oslnění se displej čte velmi špatně až vůbec. Z minulé recenze si vypůjčím fotografie, kde máte SLCD porovnané s AMOLEDem od Samsungu.


Fotíme, natáčíme


Model XE si toho od předchozího modelu vzal opravdu hodně a ani v oblasti fotoaparátu tomu nebude jinak. Uvnitř tedy znovu nalezneme čip s rozlišením 8 MPx a dvojici LED, které poslouží jako blesk a svítilna. Z minula však zůstal také nešvar, kdy Sensation XE fotí v poměru 16:9, takže si nezapomeňte přepnout na 4:3, jinak budete jako já fotit „nudlovité“ snímky.




- klikněte pro zvětšení -


Krátká procházka s mobilem v režimu fotoaparátu začíná detailnější fotografií automobilu Subaru. Ten je jako jediný z celého snímku správně zaostřený a zbytek je velmi viditelně rozmazaný. Nevím, jestli to není funkce na „cool“ rozmazání okolí objektu, ale spíš bych tipoval omezené schopnosti fotoaparátu.




- klikněte pro zvětšení -


Větší problémy má však Sensation XE se světlem a podobné to bylo i v případě recenze předchozího modelu Sensation. Například v této lipové aleji bylo výrazně více světla, než kolik dokázal zachytit fotoaparátu uvnitř modelu XE. Je tedy vidět, že více megapixelů zkrátka nezachrání omezené schopnosti optiky.




- klikněte pro zvětšení -


Fotografie se sluncem v zádech dopadla jako vždy dobře, zde nicméně není příliš mnoho prostoru pro zkažení snímku. Snad jen obloha mi mohla být více prokreslená, i když jistý náznak tu přeci jen je.


Na závěr přichází test videosekvence a zároveň také další chyták od HTC, neboť v továrním nastavení zaznamenává telefon video pouze v rozlišení 540x960, což je mimochodem nativní rozlišení displeje. Přepínám tedy na FullHD a vyrážím k silnici.
reklama