reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IdeaPad U300s: ultrabook od Lenova

21.3.2012, Jan Vítek, recenze
IdeaPad U300s: ultrabook od Lenova
Od společnosti Lenovo jsme dostali na otestování notebook IdeaPad U300s, jenž se řadí do třídy Ultrabook. Očekávejme tedy velmi tenký počítač založený na platformě Intel, jenž by neměl výrazně zaostávat ve výkonu ani ve výdrži na baterie.

Použitý hardware


Notebook IdeaPad U300s se dodává s ULV procesorem Intel Core i5-2467M nebo v případě dražší verze to je Core i7-2677M (a k tomu 256GB SSD), ale na to si připravte o cca 13000 Kč navíc. Náš tedy přišel s dvoujádrovým Core i5, jehož základní frekvence je 1,6 GHz a s konfigurací Turba 5/7 se dokáže zvýšit až o 7x 100MHz, tedy na maximálních 2,3 GHz. To je na procesor s hodnotou TDP pouze 17 W, a to včetně grafického jádra, skutečně výborný parametr a my můžeme očekávat, že nám takové řešení poskytne více než dobrý výkon pro běžné využití. Tím mám na mysli Internet, multimédia, kancelářské aplikace a v případě her bude stejně záviset především na výkonu grafiky.





Tento procesor dále nabídne dvakrát 256 kB L2 cache, k tomu 3 MB sdílené L3 cache a mezi jeho podporované instrukce a technologie patří MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, AVX, EIST, XD bit, Intel VT-x, Hyper-threading, Turbo Boost a AES-NI. Nenajdeme zde tedy pokročilou virtualizaci Intel VT-d ani TXT - Trusted Execution Technology. Vyšší modely ze stejné skupiny procesorů (Core i5-2537M a Core i5-2557M) tyto vymoženosti ale již nabídnou.

V našem případě dobře fungovaly i technologie EIST a Turbo Boost, takže v klidu se procesor uměl podtaktovat na 800 MHz při sníženém napětí a v zátěži se dostal až na proklamovaných 2300 MHz při cca 1V napětí.





Integrované GPU Intel HD Graphics 3000 nabídne výkon svých 12 shaderů, které budou pracovat v širokém rozmezí 350 až 1150 MHz podle zátěže. Toto řešení bude stačit na starší 3D hry nebo nenáročné nové tituly, takže s ním moc parády nenaděláme, ale vysoký grafický výkon od takovéhoto počítače snad nikdo soudný ani nemůže čekat.





Sekce aplikace GPU-Z s informacemi o základní desce nám neukáže použitou čipovou sadu, ale jde o Intel QS67 Express.

Operační paměť je tu, jak je v této době velmi obvyklé, přítomna v jednom jediném modulu SO-DIMM s kapacitou 4 GB (něco z toho si alokuje grafický čip), přičemž konkrétně jde o modul DDR3-1333 MHz.

Pevný disk by se dovnitř teoreticky vešel, ale i u nižšího typu mobilního 2,5" HDD by to bylo jen tak tak. Nicméně Lenovo použilo 128GB SSD s označením JMicron 616 SSD. To je v podstatě označení kontroleru, který využívá například i SSD A-Data S596 a my můžeme díky tomu očekávat maximální rychlosti sekvenčního čtení a zápisu někde mezi 300 a 200 MB/s. Za zmínku také stojí, že Lenovo toto SSD rozdělilo na celkem čtyři logické jednotky - systémovou (C:), datovou (D:) a pak tu je ještě oddíl hibernace a oddíl OEM, takže dostupný prostor o velikosti 120 GB je značně roztříštěn.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit doplňuje rozumné množství doprovodného software, přičemž samozřejmě nesmí chybět propagační a časově omezená verze kancelářského balíku Microsoft Office 2010. Kromě ovladačů to je internetový prohlížeč Google Chrome, dále InterVideo WinDVD 8,





Lenovo přidalo svůj software OneKey Recovery pro řešení softwarových potíží ( zálohování ) a také YouCam, což je ve skutečnosti software od CyberLink učený k obsluze webkamery. Další snůška software už nestojí za řeč.
reklama