Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iGo – vyzyvatel TomToma

28.8.2006, Jaroslav Salcer, recenze
iGo – vyzyvatel TomToma
iGo rozhodně není druhořadý navigační program, jedná se o první software, který dle mého zasadí tvrdou ránu konkurenci. Dosud jsem byl zapřísáhlý zastánce TomToma, ale po nainstalování iGo jsem změnil názor. Konečně někdo udělal příjemné uživatelské prostředí, které kromě toho, že je opravdu hezké, je navíc navrženo tak, abyste nikdy nemuseli hledat uživatelskou příručku. Vše má svou logiku a během několika minut se proklikáte nastavením, u kterého není ani na okamžik potřeba váhat, co chtěl básník vlastně říci. Dost už bylo chvály a vzhůru do recenze.
Kapitoly článku:
  1. iGo – vyzyvatel TomToma
  2. Mapa a plánování trasy
  3. Závěr
Jsem zvyklý cestovat podle PDA navigace téměř každý týden. Do Prahy stále trefím i bez ní, ale rozhodně je cesta příjemnější, když na vás svítí displej PDA a vy se můžete více věnovat situaci na silnici a jet z velké části jen podle hlasové navigace.

Program jsem testoval na PDA HP iPAQ 2210 a kolega porovnával na HP iPAQ hx4700 s BT GPS Adapt N500. Výhody VGA displeje jsou jednoznačné, o tom není třeba diskutovat a iGo podporuje obě rozlišení. V recenzi budu výhody a nevýhody popisovat ihned, aby si čtenář mohl udělat obrázek o každé části okamžitě a nemusel se pročítat až k celkovému hodnocení.


Balení


V jednoduchosti je krása. Obdržíte pouze blistr s paměťovou kartou SD mini a redukcí na SD běžné velikosti. Obal je zataven tak, že bez "švýcaráku" není šance kartu vyloupnout, takže pro nedočkavce to rozhodně není, ani zuby nepomohou. Poté již nezbývá nic jiného než vložit kartu s iGo do PDA a začít.


Instalace


Je sice pravdou, že výrobce uvádí, že postačí pouze vložit kartu a navigovat, ale není to až zas tak pravda. Program iGo jako takový, se nainstaluje do Program Files, aniž by vám dal na výběr jiné umístění a to mi docela vadilo. V případě iGo nepomůže ani utilita CAB Install. Nemám rád, pokud se aplikace instaluje do Main Memory a zabere 2MB, což sice novým přístrojů příliš nevadí, protože mají již paměti více než 64MB, ale přesto je to věc, kterou určitě firma dotáhne k dokonalosti a vyřeší. V případě ztráty karty vznikne také problém, protože iGo nelze jednoduše překopírovat na jinou SD kartu.





To všechno jsem ochoten akceptovat, ale co mě osobně vadí nejvíce, je nemožnost přesunout obsah celé SD karty jinam, třeba na CF kartu, jelikož mnoho z nás má CF slot volný, pouze se záslepkou. Nebo na vlastní SD kartu, kde již mám spousty programů a nechce se mi už vůbec karty přehazovat. iGo zkrátka nespustíte odjinud než z dodávané paměťové karty.

Po zobrazení uvítací obrazovky již jen čekáte, až se program nainstaluje a spustí. Nic jiného není nutno dělat, ani potvrzovat. To je naopak velmi pohodlné. Nedá se nic pokazit. Automaticky budete mít iGo i na obrazovce Today. Můžete ho však vypnout stejně jako jiné Today plug-iny.





Ovládání


Úvodní obrazovka iGo je rozčleněna do 5 základních sekcí. Popisky jsou výstižné.





Doporučuji proklikat se nastavením a přizpůsobit si program k obrazu svému. Výrobce naštěstí výchozí nastavení upravil tak, aby vyhovovalo velké části uživatelů, takže ani začátečníci by neměli mít větší problémy.

















Z obrázků vidíte, že nebude třeba hledat návod k obsluze a velice rychle si zvyknete na způsob ovládání celého programu. Nikde jsem nezaznamenal žádné zmatené uspořádání a nelogičnost. Možnosti nastavení a uživatelské rozhraní hodnotím velmi kladně. Grafika celého programu je jemná, vystínovaná, provedením a kvalitou se minimálně vyrovná konkurenčním aplikacím.

Z obrázků vidíte, že nebude třeba hledat návod k obsluze a velice rychle si zvyknete na způsob ovládání celého programu. Nikde jsem nezaznamenal žádné zmatené uspořádání a nelogičnost. Možnosti nastavení a uživatelské rozhraní hodnotím velmi kladně. Grafika celého programu je jemná, vystínovaná, provedením a kvalitou se minimálně vyrovná konkurenčním aplikacím.