reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2380HS: ideál za danou cenu

14.5.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2380HS: ideál za danou cenu
Sháníte levný IPS monitor? Tak zbystřete! Je tu iiyama XB2380HS. Tento na první pohled obyčejný monitor dokázal předvést i bez velkých marketingových řečí opravdu pěkné výsledky. Inu, směle do něj.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


V monitoru je použit e-IPS panel. A naše detailní fotografie to dokazuje. Struktura pixelů je pěkně obdélníková a je vidět snaha o co největší využití plochy.


Teplota bílého bodu


Docela slušně na tom je monitor v podání barev při změně jasu. 127 K je pro oko jen stěží rozeznatelné. Vycvičené oko to sice pozná, ale majitel takového oka si jistě nebude kupovat levný monitor.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Také rozložení barev po ploše monitoru je slušné. Rozdíl pouhých 311 K je i pro některé grafické monitory téměř zahanbující.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Výrobce slibuje gamut sRGB. To by bylo jistě chválihodné, ale je to skutečně pravda? Při pohledu na diagramy bude jistě všem jasné, že monitor sRGB zcela nepokryl. Naštěstí největší chyba se vyskytuje pouze v modré barvě. Ta je zkrátka trošku méně výrazná. Na jednu stranu to není až tak dobré, ale na druhou stranu mají levné monitory s gamutem pokrývajícím přesně či více než sRGB problém s tím, že "táhnou do modra". To se u tohoto modelu zkrátka neděje.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Co se týče barevné odchylky, tak ta jen potvrzuje kvality monitoru a nepřesnost gamutu sRGB. Většina barev je téměř přesná a na takto levný monitor až nečekaně dobrá. Modrá je však takříkajíc "přes čáru".


 - dE profil

Profil Native


V nativním režimu je odchylka ΔE2000=3,35, což je odchylka na první pohled sice jen průměrná, ale pokud si uvědomíme, že nejhůř je na tom právě modrá barva, která kazí ostatní barvy, tak to tak špatné není.


 - dE profil

Profil sRGB

Pokud v OSD menu aktivujete profil sRGB, tak získáte průměrnou odchylku ΔE2000=2,41. A to už je výsledek hodný téměř grafického monitoru. Ale stále není všem dnům konec a čekají na nás další profily, které mohou ukázat další kvality.


 - dE profil

Profil Warm


Nejprve režim Warm. Ten poskytuje prakticky stejné výsledky jako sRGB. Jeho průměrná odchylka ΔE2000=2,41, opět patří mezi ty lepší.


 - dE profil

Profil Normal


Režim Normal si lehce pohoršil, ale stále to není nic tragického. ΔE2000=2,67.


 - dE profil

Profil Cool


Profil Cool se hodně podobá nativnímu režimu, a také tomu odpovídá i ΔE2000=3,55.
Pak následují režimy i-Style Color, které však mění i gama křivku, jas, kontrast a celkové pojetí barev. Testujte jen na vlastní nebezpečí. Jak už to tak bývá, tak režim Game výrazně snižuje gamu aby byl obraz celkově světlejší a vy jste měli pocit, že vidíte i do tmavých koutů atd. Zkrátka pro barvy nic příjemného. A právě proto je ani neměříme. Obvykle totiž dosahují zcela závratných hodnot a hodí se pouze v případě, že si je oblíbíte.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=97
G=96
B=99
Kontrast: 50
Jas: 33

Pokud si trošku pohrajeme v OSD menu a nastavíme barvy dle předchozích hodnot, tak získáme ΔE2000=2,07. Což už je opravdu pěkný výsledek.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Poté již nastoupí kalibrace pomocí ICC profilu. Díky němu se barvy výrazně zlepší. Samozřejmě nesmíme zapomenout, že gamut se tím nerozšíří a bude stále v modré nedostatečný. Pokud tedy zavedete tento profil, tak sice získáte dobré barvy, ale stále některou modrou neuvidíte. Je jen otázka, zda to pro vás je, či není problém.
ΔE2000=0,45


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


A ještě se podíváme na změnu v samotných barvách.


 - barvná změna


 - LUT křivka


V celkovém součtu jsou barvy více než dobré. A to ihned po vybalení z krabice. Právě tento fakt shledávám jako nejlepší a ve výsledku by takto měly pracovat všechny monitory. Koupit, vybalit, připojit a dál neřešit. Ano, je to konzumní přístup, ale jde o běžný konzumní produkt.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

reklama