reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2485WSU: povedená čtyřiadvacítka s 16:10

21.11.2012, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2485WSU: povedená čtyřiadvacítka s 16:10
Pokud si začnete vybírat monitor, tak často narazíte na dominanci monitorů s poměrem stran 16:9. Firma iiyama si však připravila IPS monitor s úhlopříčkou 24" a pro práci příznivým poměrem stran 16:10. Jaký je? To se dočtete v naší recenzi.

Odezva


V OSD menu lze regulovat položku OverDrive. Je zde možnost Off, nebo rozsah -2 až +2. Onen rozsah je potřeba chápat jako klasickou stupnici. Tedy -2 nejméně a +2 největší OverDrive. Hodnota nula by měla být tedy dle iiyamy optimální. To však při měření nebylo potvrzeno. Nejlepších výsledků dosáhnete pokud nastavíte OverDrive pouze na -2. Vyšší hodnoty znamenají výrazné zvýšení překmitu.

V následující tabulce můžete vidět konkrétní hodnoty odezvy pro nastavení OverDrive na -2. Pro ostatní hodnoty jsme měření neprováděli. Jen jsme sledovali změny překmitů v několika vybraných místech.


 - odezva tabulka





Všimněte si, že odezva má překmit hlavně u světlejších tónů. Ne, že by překmit nebyl ani v ostatních, ale obvykle byl velmi malý či zcela zanedbatelný. Dokonce v některých případech OverDrive skončil přesně v místě, kde měl.


 - odezva graf

Nyní se podíváme na konkrétní odezvu 0-175-0. Tedy z černé do světle šedé a zpět. Zde je průběh téměř ideální


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Trošku hůř je na tom odezva 50-200-50, zde se již překmit znatelně projevuje. Pokud bychom OverDrive zcela vypnuli, tak sice nebudou v obraze duchy, ale odezva se zkrátka hodně prodlouží, a to jistě nechceme.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


31,6ms. To je čas který potřebuje iiyama ProLite XB2485WSU na zpracování obrazu. Takto dlouhý inputlag je na dnešní dobu docela nepříjemný a pro profesionální hraní her téměř nepřijatelný.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Nejprve se zaměříme na videa z pohledu odezvy a barevného podání. V odezvě je panel pro filmy téměř ideální, resp. je naprosto dostatečný. Pokud se však zaměříme na barvy, tak narazíme na drobný problém. Tento problém je hlavně v zelené barvě, která je zkrátka trošku přepálená. Ale rozhodně nejde o žádnou tragédii, kterou by nešlo vyřešit v OSD menu.

V celkovém pojetí jde o docela průměrný monitor na sledování filmů, a pokud tedy hledáte vysloveně filmový monitor, poohlédněte se jinde.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


A protože jde o e-IPS panel, tak je asi všem jasné, že podání černé barvy nebude tak kvalitní jako u VA panelu. S tím asi všichni počítají, ale s průsvitem na okrajích počítá málokdo, resp. vždy doufá, že tam žádný nebude. To bohužel nebyl tento případ. V pravém i levém dolním rohu docházelo k výraznému úniku světla, a tak se i jas výrazně zvýšil. Téměř na 3 násobek. To je bohužel u levnějších monitorů častý problém.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her





Pokud si pustíte hru, tak zjistíte, že monitor má docela velký inputlag, který je pro profesionální hráče docela nepříjemný. Na druhou stranu má monitor velmi slušnou odezvu. Při hraní si nevšimnete téměř žádného stínu za objekty nebo rozmazaného obrazu. Je vidět, že dnešní IPS panely jsou velmi dobré a TN jsou jimi vytlačeny zcela právem. e-IPS panel je zkrátka takový univerzální nástroj pro skládání monitorů. Samozřejmě pro profi nasazení se stále nehodí, tam vládnou jejich dražší varianty.

Celkově jde o rychlý monitor, ale s inputlagem. Pokud tedy patříte mezi občasné hráče, tak postačí zcela dobře a mohu iiyamu XB2485WSU doporučit.

reklama