reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2485WSU: povedená čtyřiadvacítka s 16:10

21.11.2012, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2485WSU: povedená čtyřiadvacítka s 16:10
Pokud si začnete vybírat monitor, tak často narazíte na dominanci monitorů s poměrem stran 16:9. Firma iiyama si však připravila IPS monitor s úhlopříčkou 24" a pro práci příznivým poměrem stran 16:10. Jaký je? To se dočtete v naší recenzi.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Již delší dobu jsme tu neměli klasický e-IPS monitor s jeho prapůvodní strukturou. V nových monitorech se objevuje daleko jemnější struktura, která sice opticky vypadá sofistikovaněji, ale ve výsledku v ní moc velký rozdíl není.


Teplota bílého bodu


Každý to zná. Regulovat jas je asi nejběžnější činnost, kterou u monitoru provádíte. Dost často to má za následek změnu barevného podání. Zde je změna o celých 200 K, což pro grafiky může být problém, ale pro běžného smrtelníka nikoli. Přesto doporučuji ladit monitor při jasu, který používáte nejčastěji.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Daleko větším problémem může být změna barevné teploty po ploše monitoru. Zde je změna daleko větší. Celých 420 K je už daleko závažnější problém. Grafické monitory to kompenzují a je to jedna z nejlepších funkcí, kterou nabízejí.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut



 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Monitor iiyama docela slušně pokrývá prostor sRGB. Bohužel to má jedno ale. Tím je drobné zaškobrtnutí v modré barvě, která je u monitoru zkrátka trošku "omezenější". Jinak je vše téměř v pořádku.


 - dE profil

Profil sRGB


Gamut máme za sebou, a tak se můžeme podívat na barevnou odchylku. První, na co se podíváme, je odchylka při simulaci sRGB. Ta bohužel dosáhla až na pdE(2000)=4,08. To není moc hezká hodnota. Je vidět, že se tovární kalibrace i u levných monitorů docela vyplatí. Ale nepředbíhejme.


 - dE profil

Profil Native a 6500 K (jsou shodné)

Ještě se podíváme na nativní barvy. Tedy na takové, které jsou ihned po zapnutí monitoru. Zde je dE(2000)=4,12, tedy jen o kousek horší než sRGB. Stejně se chová monitor i při nastavení 6500 K. K žádné změně nedojde.


 - dE profil

Profil Text


Přistoupil jsem tedy k dalším režimům, které nejsou obvykle žádnou spásou. Ale nikoli tak u iiyamy. Režim Text hodně překvapil svou průměrnou odchylkou dE(2000)=1,88.


 - dE profil

Profil Scenery


Následoval profil Scenery. Zde se barevná odchylka trošku posunula opět k horšímu. Průměrná dE(2000)=2,32.


 - dE profil

Profil Game


Profil Game ukázal podobný výstup jako Text. Jen se jas zvýšil na maximum. dE(2000)=2,06.


 - dE profil

Profil Cinema


Poslední je režim Cinema. U něj se aktivuje dynamický kontrast a jas se zvýší na maximum. Barvy jsou však pouze průměrné. dE(2000)=2,80.


Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=97
B=94
Kontrast: 50
Jas: 7

Po zkalibrování v OSD menu jsem dosáhl hodnoty dE(2000)=1,70. To pokládám za velmi slušný výsledek a myslím, že většina uživatelů bude více než spokojena. Nejde přece o grafický monitor. Pozor však na rozdílnou teplotu barev po ploše. Ta může způsobit při upravování fotek nejeden problém.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Následovala kalibrace přes ICC profil. Ta zaručila již velmi dobré barvy s průměrnou odchylkou dE(2000)=0,57.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Podívejme se, co provedl profil s barvami. Docela příjemný je fakt, že nedocházelo k výraznému jasovému posunu a tedy k regulaci gama křivky. Barevný posun je však často znát.


 - barvná změna


 - LUT křivka


LUT křivka je jen mírně zvlněná a kanály RGB téměř splývají. Je vidět, že monitor tolik kalibraci nepotřebuje a vadí mu hlavně nepřesný sRGB prostor.

Pokud by výrobce dokázal nasimulovat sRGB prostor s lepší přesností, tak by posunul barvy do zcela jiných rozměrů. Je to docela škoda, protože takto zkrátka grafik musí řešit profil. Běžný uživatel však aktivuje režim Text, popř. nastaví monitor dle našich hodnot a dosáhne velmi slušných výsledků.

reklama