reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2779QS: stylový a barevně věrný

4.12.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2779QS: stylový a barevně věrný
Stále hledáte 27" QHD monitor a žádný vás doposud neoslovil? Tak možná právě pro vás je tu dnešní iiyama s AS-IPS panelem, pekelně rychlou odezvou a hlavně neotřelým designem. Má vůbec nějaký háček?

Odezva


Velké, ale opravdu velké překvapení se odehrálo na půdě odezvy. Očekával jsem odezvu kolem 10 ms, ale často se ukázal monitor jako extrémní rychlík. Navíc v OSD menu lze nastavit položku OverDrive na několik stupňů. Od -2 po +2 a vypnuto. V našem případě jsme dosáhli nejlepších výsledků při nastavení -1, všechny následující hodnoty jsou tedy vztaženy právě na toto nastavení. Průměrná hodnota rise je 5,3 ms a fall 7,0 ms. Tedy vysoko nadprůměrné hodnoty pro IPS.


odezva graf


Měření odezvy je lehce znepříjemňováno blikáním podsvícení. To ovšem nic nemění na faktu, že odezva je opravdu rychlá.


odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Odezva ukázala přednosti monitoru. Bohužel trošku ji zkazil inputlag, který dosahuje hodnoty 20 ms.


inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Vzhledem k lesklému panelu a vysokému kontrastu (o něm později) jsou filmy podány na jedničku. Navíc monitor přidává také vysoký jas, který tak trochu eliminuje lesklou obrazovku. iiyama tak dokázala skloubit lesklý a přesto použitelný monitor. Monitor také netrpí žádným výrazným průsvitem a odezva je na filmy dostatečná. Tak co víc si přát? Aha, barvy! Na ty bych málem zapomněl. Při prvním zapnutí monitoru jsem si řekl, že jej někdo měl již přede mnou a monitor je kalibrovaný v OSD. Sonda také ukázala přesně hodnotu 6 500 K. Jaké však bylo překvapení, když jsem provedl reset monitoru a barvy se nezměnily. Samozřejmě šlo také trošku o náhodu, kdy jsem změřil přesně 6 500 K, protože na kraji je hodnota klidně o 200 K jiná, ale i to se počítá. Barvy jsou tedy u filmů podány na jedničku a těžko si představit něco lepšího, tedy alespoň v dané cenové relaci.





průsvity podsvícení

Fotografie podsvícení


Co se týče podání černé, tak ta je oproti běžným IPS monitorů o něco lepší. Avšak bohužel monitor má jednu nepříjemnou vlastnost. Nelze nastavit jas na nižší hodnotu než cca 160 cd/m2. U filmů to nevadí, ale pro ostatní použití může být vysoký jas až nepříjemný.


jas černé barvy při 120cd/m2





Hraní her


Při hraní her si všimnete hlavně vysokého inputlagu, který hraní docela znepříjemňuje. Naopak díky vysokému kontrastu a hluboké černé je většina her daleko živějších a vypadají o poznání přirozeněji. Škoda, že výrobce neskloubil jak nízký inputlag, tak dobrý obraz. Mohlo jít o perfektní monitor na multimediální použití, ale k tomu se dostaneme později.

Příjemná je možnost regulovat si odezvu v několika stupních. Kdo má raději agresivnější OverDrive, tak není problém. Pro většinu lidí však bude bohatě dostačovat naše nastavení, které značí prakticky nulový překmit.




reklama