reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2779QS: stylový a barevně věrný

4.12.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2779QS: stylový a barevně věrný
Stále hledáte 27" QHD monitor a žádný vás doposud neoslovil? Tak možná právě pro vás je tu dnešní iiyama s AS-IPS panelem, pekelně rychlou odezvou a hlavně neotřelým designem. Má vůbec nějaký háček?

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacích úhlů je odvozena prakticky pouze od dvou vlastností. První a nejdůležitější, je použitá technologie. Druhá a v tomto případě neméně důležitá, je povrchová úprava. Technologie je IPS a tudíž to nejlepší na dnešním trhu. Povrchová úprava je lesklá, a to značí problémy. Odrazy jsou na denním pořádku a jsou viditelnější se zvětšujícím se úhlem pohledu.


pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Velmi příjemné překvapení. Kontrast! Ten dosahuje v některých místech obrazu i přes 1200:1, a tak se řadí monitor k těm nejlepším v dané kategorii. Bohužel u těchto monitorů bývá také zvykem, že je kontrast nerovnoměrný po ploše. iiyama XB2779QS není výjimka a jsou místa, kde kontrast spadne i na polovinu.


kontrast při jasu 120cd/m2


Samotná stabilita kontrastu, tedy to jak se chová kontrast při různých jasech, je bez jediné výtky. Tedy na jedničku a možná i s hvězdičkou, ale to už bývá dnes docela zvykem.


stabilita kontrastu


Průběh jasu


Asi největší kámen úrazu dnešního monitoru je menší, no spíše pekelně malý, rozsah jasu. Maximální dosahuje až na 411 cd/m2, což je pro filmy a multimédia obecně dobré. Bohužel minimální je 160 cd/m2. Grafici a lidé pracující v noci nyní asi dost pláčou a monitor rovnou zavrhnou. Já osobně se ptám, proč nešlo alespoň zajistit jas cca 120 cd/m2, který je pokládán za takové optimum pro práci ve dne?


průběh jasu


Podsvícení


Kvalita podsvícení patří k těm lepším. Sice je ve spodní části obrazu lehce vidět drobný průsvit, ale to až tolik nevadí. Je totiž opravdu jen malý a vidíte ho opravdu pouze u nočních scén. Příjemný je i malý propad jasu na krajích, který v této cenové kategorii až tak obvyklý není.


podsvícení 3D graf


podsvícení 2D graf


rozložení jasu při 120cd/m2


rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Pro lepší představu jsou zde i grafy s převedenými hodnotami do gamy 2,2, tak aby odpovídaly lidskému zraku.


podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama