Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2779QS: stylový a barevně věrný

4.12.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2779QS: stylový a barevně věrný
Stále hledáte 27" QHD monitor a žádný vás doposud neoslovil? Tak možná právě pro vás je tu dnešní iiyama s AS-IPS panelem, pekelně rychlou odezvou a hlavně neotřelým designem. Má vůbec nějaký háček?

iiyama XB2779QS: celkové hodnocení


Perfektní iiyama. Přesně to bych napsal, pokud by nezkazila dvě věci. První je lesklý povrch obrazovky. Ten sice je trošku otázka vkusu, ale rozhodně by mu více slušel polomatný povrch. Druhý neduh je vysoký minimální jas (160 cd/m2). Pokud iiyama vyrobí monitor, který tyto dva problémy/nepříjemnosti odstraní, tak ihned udělím ocenění TREFA. Bohužel vzhledem k nim, jde o "pouze" další 27" monitor s dobrými barvami.

Ale abych nebyl jen negativní. Jsou zde hodně výrazná pozitiva. Prvním je bezesporu použití AS-IPS panelu a s tím spojené téměř perfektní barevné podání již z továrny. Druhým je extrémně vysoký kontrast a relativně dobré podsvícení. Vzhledem k těmto vlastnostem se hodí monitor především na multimédia, střih videa a hraní. Hraní ovšem pouze v rámci vyššího inputlagu, který může znepříjemňovat život profesionálním hráčům.





V celkovém hodnocení dopadl monitor více než dobře. V tom ovšem nikdy nezohledníme lesklý či matný panel a minimální jas. Jsou to totiž vlastnosti, co vyhovují každému trošku jinak, a tak by to nebylo fér. Ten, kdo si však recenzi pročte alespoň zběžně, bude vědět, kde jsou silné a kde slabé stránky.


hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Multimédia
2) Střih videa

Pokud si odmyslíte lesklý panel a vyšší jas, tak si klidně připište i všeobecné použití. Bohužel tyto dvě hodnoty jej prostě srážejí.


Plusy


+ Skvělé barevné podání
+ Rychlá odezva
+ Gamut téměř přesný k sRGB
+ Dobrá konstrukce
 
 

Minusy


- Delší inputlag
- Minimální jas hodně vysoký
- Lesklý panel
 
 
Cena v době testování: cca 13.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru iiyama XB2779QS děkujeme iiyama.