reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

InFocus X2: levný projektor do kanceláře

13.1.2005, Štěpán Mrázek, recenze
InFocus X2: levný projektor do kanceláře
Dnes pro vás po dlouhé době opět máme recenzi jednoho zajímavého projektoru. Je jím InFocus X2, který zaujme především cenou a zajímavou kombinací cena a životnost lampy.
Ovládací menu

Ovládací menu jsem se nyní rozhodl namísto dlouhého popisování tentokráte nafotit (a to až do druhé úrovně). Ostatně věnujte pozornost následují tabulce:


Main Menu
Main Menu >> Picture
Main Menu >> Picture >> Aspect Ratio
Main Menu >> Picture >> Presets
Main Menu >> Picture >> Advanced
Main Menu >> Settings
Main Menu >> Settings >> Audio
Main Menu >> Settings >> Sources
Main Menu >> Settings >> System
Main Menu >> Settings >> Startup Logo
Main Menu >> Settings >> Blank Screen
Main Menu >> Settings >> Effect Key
Main Menu >> Settings >> Language
Main Menu >> Settings >> Service
Main Menu >> About
Obr. 10 – 24 – Ovládací menu
klikněte pro zvětšení

Pozn.: Osobně jsme měl s ovládacím menu trošku problém a chvíli mi trvalo, než jsem si na něj zvyknul. Jde ale o čistě subjektivní dojem, který nepočítám do finálního hodnocení.

Práce s projektorem

Pokud pomineme technické parametry, dodávané příslušenství a implementované funkce, pak je pro práci s projektorem klíčové ovládání a rychlost náběhu. Co se týká toho prvního, pak vás odkáži na předchozí část, která velice podrobně rozebírá menu a stručně shrnuje můj subjektivní dojem z něj.

Doba náběhu od zapnutí až po započetí promítání činí 20 až 50 sekund (podle situace a času od předchozího použití) což osobně považuji za velice slušné. Dálkové ovládání funguje ze všech možných i nemožných úhlů a dalo mi hodně práce najít v místnosti 6 x 6 metrů místo, ze kterého odmítalo fungovat.

Životnost lampy

Cena projektoru je obvykle hlavní překážkou pro jeho pořízení. O čem se ale už moc nemluví a nepíše je životnost lampy a její cena. V případě projektoru X2 stojí lampa cca 8000 Kč bez DPH (9500 Kč v. DPH) a její životnost je 3000 hodin. Na některých jazykových mutacích webu InFocus se můžete také setkat s údajem 4000 hodin. Pokud budeme uvažovat se 3000 hodinami, pak cena jedné hodiny vychází přibližně na 3,2 Kč.

Pozn.: Výše uvedená finanční rozvaha nezohledňuje cenu elektrické energie.

Závěrečné hodnocení

Projektor vzhledem ke své ceně patří do třídy entry-level, neboli jde vstupní model. Jako takový rozhodně nemůže imponovat rozsáhlou nabídkou funkcí či špičkovými parametry. Zejména podání tmavých tónů ve středně osvětlené místnosti je u něj špatné a rozeznání tmavě modré od černé je již (při běžným podmínkách) prakticky nemožné. Z tohoto důvodu bych osobně projektor nedoporučil pro promítání filmů či domácí kino obecně. Na druhou stranu je tento projektor vhodný pro prezentace, kde předchozí nevýhoda nehraje až zase takovou roli. Souhrnně řečeno jde o projektor, jehož hlavní výhodou je přijatelná cena a nízké provozní náklady (viz část věnovaná ceně jedné hodiny provozu).

Pozn.: Problém zobrazení tmavých barev se dá ošetřit zvýšením kontrastu (naše testování probíhalo při nastavení jasu a kontrastu na 50 v rozmezí 1 až 100). V takovémto případě, ale počítejte s rychlejším opotřebením lampy a vyššími náklady na hodinu provozu!

Pozitivní stránky
  • Rozsáhlá nabídka vstupů signálu
  • Přijatelná cena
  • Nízký hluk při provozu

Negativní stránky
  • Špatné podání tmavých tonů (např. černá vs. tmavě modrá)

Závěrečný verdikt: Vhodný projektor pro prezentace či do kanceláře, nedoporučujeme pro domácí kino.

Cena: 32 600 Kč doporučená koncová vč. DPH
Záruka: 24 měsíců



Za zapůjčení projektoru k recenzi děkujeme společnosti: Abacus Computer
reklama