reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel 848P v luxusním balení od Asusu

30.12.2003, Igor Viduna, recenze
Intel 848P v luxusním balení od Asusu
Deska Asus P4800S-E Deluxe je osazena čipovou sadou Intel 848P, která nepodporuje Dual-DDR. Velmi nás tedy zajímalo, jak se během testu tato deska - evidentně směřována do mainstreamu - "vybarví" po stránce výkonu, taktovacích schopností, výbavy apod.
První, co vám ukážeme, bude samozřejmě opět čelní panel desky s konektory. Kromě klasických PS/2 portů, zde nalezneme po jednom od sériového a paralelního; dále čtyři porty USB 2.0, síťový konektor RJ45, výstupy a vstupy zvukové karty. A netradičně (tedy v globále, u Asusu jde již o standard) taky SPDIF-Out (koaxiální) a FireWire port.


Obr.06 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší


O celém čipsetu jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku North Bridge. Chladič je klasicky pasivní a mohutný. Samozřejmostí je i přítomnost teplovodivé pasty. O podpoře FSB 200 MHz (resp. 800 QDR), DDR400 (chybí podpora Dual-Channel) či AGP 8x není také třeba dlouze povídat. Také vysvětlíme poněkud složitější situaci ohledně pamětí. Paměti DDR400 fungují pouze s procesorem na frekvenci 800MHz. Zde pak paměti DDR333 běží na frekvenci 320MHz. A pokud zvolíte starší procesor s FSB 533MHz, musíte se spokojit maximálně DDR333 (a tedy i s o poznání nižším výkonem), pokud desku osadíte Celeronem nebo starším Pentiem 4 na 100 MHz FSB (resp. 400 QDR), musíte se spokojit pouze s DDR266). Na North Bridge je pak možno připojit až dva gigabitové ethernetové řadiče (tzv. Communication Streaming Architecture - CSA) - zde jsme si vystačili s jedním.


Obr.07 - Chladič North Bridge


Obr.08 – Foto oddělaného chladiče...
Pro zvětšení klikněte myší


Teď vám ukážeme přímo South Bridge ICH5. Na fotce je spolu se dvěma Serial ATA porty. Dále podporuje dva porty Ultra ATA/100, či 6-kanálové audio. Tento čip je ochuzenou verzí ICH5R, která oproti němu navíc podporuje RAID 0 (Stripping), což mohou někteří uživatelé považovat za nedostatek.


Obr.09 – South Bridge
Pro zvětšení klikněte myší

Také jsme se již zmínili o tom, že se "náš" Asus pyšní dvěma síťovými řešeními, z nichž je tím "primitivnějším" (samozřejmě záleží na úhlu pohledu :-) gigabitový Ethernet, i když jde stále o "technologii zítřka" - o fyzickou vrstvu se stará čip Intel 82547EI Gigabit Ethernet Controller.


Obr.10 - Síťový čip Intel 82547EI

Tou druhou vymožeností pak nemůže být nic jiného, než WiFi (tedy bezdrátová síť). Ta sice podporuje pouze přenosovou rychlost 11 Mb/s (tedy asi 1,5 MB/s). Přesto má ale pro mnohé, v současnosti nesporné, výhody (a zdá se být i využitelnější než gigabitová "drátovaná" síť). Podrobnou specifikaci včetně popisu dodávaného softwaru naleznete zde. My pouze zmírníme, že karta užívá protokol IEEE 802.11b, podporuje frekvenci 2,4 - 2,5 GHz a její dosah činí až 300 m (v otevřeném prostoru).

Samotný hardware se pak skládá ze speciálního slotu a karty (ke které připojíte anténu). Tomu, že je na to Asus patřičně pyšný nasvědčuje je krom vlastních stránek věnovaných pouze WiFi i to, že si zde můžete stáhnout screensaver.


Obr.11 - Síťivá karta s anténou
Pro zvětšení klikněte myší



Obr.12 - Foto WiFi portu
Pro zvětšení klikněte myší


FireWire sice již v současnosti není takový hit, jako tomu bylo za dob čipové sady SiS 745, ale rozhodně patří k dobrému standardu, který by v mainstreamu rozhodně neměl chybět, protože se stává čím dál tím užitečnějším. O provoz se stará čip VIA VT6307. K dispozici máte celkem dva porty, což je dostatečný počet. Při této příležitosti hned rovnou zmíníme i USB 2.0, kde máte k "v základu" k dispozici šest portů, přičemž deska samotná vám jich k vyžití nabízí až osm.


Obr.12 - čip VIA VT6306



Obr.13 - Brackety s FireWire a USB porty

Zvukový systém desky je řešen kodekem AD1985, který krom 6-kanálového surround zvuku podporuje i SPDIF - jeden (koaxiální) je přímo na desce, jinak je možné "pomoci si" také speciálním bracketem, který není součástí standardní výbavy této desky...
Ikona Odkaz na databázi


Obr.14 – Zvukový čip

Přibalen je i dostatek různých kabelů - dva Ultra ATA a Serial ATA, jeden ATA 33 a jeden pro disketovou mechaniku. Samozřejmostí je napájecí redukce pro Serial ATA disk.


Obr.15 - Všechno pohromadě...
Pro detail klikněte myší

Nyní se tedy blíže zmíníme o taktovacích možnostech desky, které jsou na velmi vysoké úrovni a to i díky "poloautomatickému přetaktování" - tzv. AI Overclocking:
  • frekvence CPU: 100 - 400 MHz (1 MHz)
  • napětí CPU: 1,55V – 1,95V (po 0,0125V)
  • násobič: 8 x - 28 x
  • možnost fixního nastavení frekvence AGP i PCI: 66/33 MHz, 73/36 MHz , 80/40 MHz
  • napětí AGP: 1,5 – 1,8V (0,1V)
  • AI Overclocking: 5%, 10%, 20% nebo 30 %, popř. DDR500 s FSB 250 MHz, DDR533 s FSB 266 MHz, DDR550 s 220 nebo 275MHz

Zvláštní funkcí desky je tzv. Instant Music Lite. Jde o funkci BIOSu, která dovoluje přehrávat na PC hudební CD pouze s použitím klávesnice, i když je systém uspaný (tzn. že nemůže být úplně vypnutý, resp. před nabootováním systému). Zde jsou pevně dané klávesy, které jsou k tomuto účelu výrobcem pevně určeny. Užitečným pomocníkem může být i funkce Crash Free BIOS 2, která vám umožní nabootovat a automaticky "flashnout" BIOS novým souborem z diskety.








Obr.16 - Omluvte nižší kvalitu obrazu
Pro detail klikněte myší
reklama