reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core 2 Duo E8500 - nejrychlejší Wolfdale v akci

14.3.2008, Lukáš Petříček, recenze
Intel Core 2 Duo E8500 - nejrychlejší Wolfdale v akci
V dnešním testu se podíváme na zoubek aktuálně nejrychlejšímu přírůstku u Intelu, dvoujádrovému Core 2 Duo E8500. Procesor je vyroben 45nm procesem a je postaven na jádru Penryn. Pojďme se na podívat na to, čím nás překvapí...

Výkonnostní testy


Veškeré benchmarky a testy výkonu jsou na standardních taktech, 1333 MHz FSB s pamětí na 800 MHz a časováním 4-4-4-12 2T.

Uvidíme, jak si nejvýkonnější Wolfdale povede v praxi. Na výkon se podíváme skrze řadu multithreaded benchmarků, softwaru a her. Do testů jsem zařadil klasiku v podobě Quake 4, F.E.A.R. a nově také hru Crysis. Z benchmarků se tradičně podíváme na PCMark 2005, 3DMarku 2001 SE a 3D Marku 2006, který umí slušně zaměstnat i více jader. Dále se podíváme například na test WinRARu, Cinebench R10 od Maxonu a POV Ray, encoding videa, multithreaded verzi oblíbeného Lame mp3 encoderu a na šachový benchmark Fritz.





Quake 4 v1.3 jako jedna z mála her poměrně výrazně teží z více procesorů. S aktivním SMP a dvoujádrovým procesorem tak lze získat desítky procent výkonu navíc. Dvoujádro je zde ideální volbou a 3,16 GHz Intel Penryn bez problémů vítězí, což vzhledem k změnám v jádře a větší cache není žádné překvapení.





Naprosto totožná situace je i u hry F.E.A.R., nicméně v případě použití běžného rozlišení a vyšších datailů se rozdíly poměrně smazávají (v případě použití výkonnejší karty by se samozřejmě použité rozlišení mohlo dále zvýšit), ale zde je limitováno výkonem grafické karty.



Crysis vykazuje i na minimální detaily poměrně nízké rozdíly. Na vině je zřejmě také poměrně slabá grafická karta. Bohužel, na vysoké detaily tato hra pošle "do kolen" jakoukoliv grafickou kartu dneška.



3D Mark 2001 SE patří stále mezi velice oblíbené benchmarky, protože výkon a výsledné skóre ovlivňuje prakticky celý "hrubý" výkon systému. Výrazně se zde projevuje rychlá paměť a velká cache, IPC a architektura procesoru a samozřejmě také výkon grafické karty.





3DMark06 představuje zástupce nejnovějších a budoucích her. Podporuje více vláken a podle toho také vypadají výsledky. Nejvyšších rozdílů je opět dosaženo, pokud zde není žádná závislost na výkonu grafické karty - jak ukazuje druhý graf, kde je testován pouze procesor. Engine pro vícejádrové procesory výborně optimalizován. I zde má Wolfdale přiměřený náskok.





PCMark05 představuje soubor testů, které výrazně těží z vícejádrových procesorů. Encoding, šifrování, komprimace souborů a rendering - to jsou oblasti, kde dokážou vícejádrové procesory poměrně snadno dominovat. Ani zde se situace neliší, pořadí zůstává neměnné.





K typickému nasazení víceprocesorových systémů (nebo vícejádrových procesorů) patří právě "render" programy, které zde zastupují benchmarky POV-Ray a Cinebench R10 od Maxonu. Optimalizace je zde výborná, zejména v nové verzi Cinebenche, kde není problém dosáhnout až 1,9 násobku výkonu oproti jednojádru se stejnou frekvencí.



WME 9 slouží ke snadnému encodingu videí a i zde vítězí nejvýše taktovaný Intel Core 2 Duo E 8500.



Lame Multi Threaded 3.97 slouží k encodingu wavu do formátu mp3 a jak již název napovídá, umí pracovat s více vlákny.



Fritz Chess Benchmark je oblíbený engine pro výpočet tahů v šachu. Jedná se o jednu z nejlépe využitelných oblastí pro vícejádrové procesory. Díky povaze úlohy zde může docházet k téměř lineárnímu škálování s počtem jader.



Jako poslední se mrkneme na WinRAR 3.71, který je stále klasikou pro komprimaci souborů. Obsahuje také velice slušnou podporu vícejádrových procesorů a vyžaduje také odpovídající propustnosti na pamětech. Pojďme se teď podívat na reálnou spotřebu...
reklama