reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core 2 Duo E8500 - nejrychlejší Wolfdale v akci

14.3.2008, Lukáš Petříček, recenze
Intel Core 2 Duo E8500 - nejrychlejší Wolfdale v akci
V dnešním testu se podíváme na zoubek aktuálně nejrychlejšímu přírůstku u Intelu, dvoujádrovému Core 2 Duo E8500. Procesor je vyroben 45nm procesem a je postaven na jádru Penryn. Pojďme se na podívat na to, čím nás překvapí...
Kapitoly článku:

Přehled spotřeby platforem


Výkonnostní testy jsou tedy za námi a teď se podíváme, jak je na tom nejrychlejší Intel Wolfdale se spotřebou. I přes poměrně vysoký takt testovaného modelu se 45nm výrobní technologie (společně s technologií HKMG) a nízké napájecí napětí podepsali na výborných vlastnostech a vysoké efektivitě procesoru. Spotřeba byla změřena v několika vybraných modelových situacích. Zelený a modrý sloupec vyjadřuje výkon (nebo index výkonu z předešlých testů), ale nyní i v souvislosti se spotřebou, která je vyjádřena černým sloupcem. Snadno si tak můžeme udělat představu o výkonu vzhledem ke spotřebě - ta je zde měřena jako celkový odběr sestavy, včetně ztrát na zdroji. Grafy mluví samy za sebe.














Možnosti přetaktování


Spotřeba jde ruku v ruce s výsledným taktem a napájecím napětím. Díky vysokým frekvencím a špičkovému výkonu vzrostla efektivita, s ohledem na spotřebu procesoru, o pěkných pár desítek procent. Penryn se prostě povedl a i díky možnostem přetaktování, společně s nízkou spotřebou, je skutečně hodně zajímavou volbou.



Testovaný kousek neměl problém se zvýšeným napětím na 1,3 V pracovat na frekvenci přes 4,0 GHz. Starší Conroe obvykle tak vysoké takty nezvládne, případně je již třeba poměrně vysoké napájecí napětí. I v případě přetaktování je zde nicméně spotřeba na přijatelné úrovni. S Intel TAT by bylo možné se dostat o nějaký ten watt výše, ale vzhledem k aktuální spotřebě na 4 GHz v burnu s utilitou Orthos by se jednalo o stále výborný výsledek.


Zhodnocení a závěr


Výkonnostní testy i testy spotřeby jsou tedy za námi a je tedy na čase vyřknout onen pomyslný "ortel". Výkon nejrychlejšího dvoujádra je na špičkové úrovni a stejně tak je tomu v případě přetaktování. Celkově Wolfdale příjemně překvapil nízkou spotřebou a přetaktování o téměř 1 GHz byl doslova "piece of cake" - nad 4 GHz se není problém dostat i se standardním chladičem a bez výrazného zvyšování napětí. Spotřeba i na taktu okolo 4 GHz je stále na velice solidní úrovni, a jak je jasně vidět, Intel ušel směrem k 45nm velký kus cesty. Doba Netburst architektur je snad již nenávratnou minulostí.

Jedinou možnou připomínkou je dnes zřejmě cena, která je v případě procesorů Intel Core 2 Duo s jádrem Wolfdale stále vyšší, než bychom si zřejmě přáli. Na druhou stranu, díky čtyřjádrům, a s tím také high-endu, se cena dvoujader pohybuje na přijatelné úrovni. V případě novinky je cena vždy vyšší, a proto jsou reálné ceny 45nm procesorů pochopitelně vyšší než předcházející generace postavené na jádře Conroe a 65 nm. Jestli se Vám však vyplatí koupit nejrychlejší model, nebo se spokojíte s nějakým pomalejším modelem (a třeba jej přetaktujete), je pouze otázka vkusu a Vaší peněženky. Pokud si vystačíte s dvoujádrem a požadujete špičkový výkon a nízkou spotřebu a nebo se prostě chystáte ke koupi nového a výkonného počítače, s Wolfdale nemůžete šlápnout vedle...

Za zapůjčení procesorů Core 2 Duo E8500 děkujeme společnosti Intel


Za zapůjčení procesoru AMD Athlon 64 X2 6400+ Black Edition děkujeme firmě Czech Computer

reklama