reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i7-2600K: nejlepší procesor pro herní mašinu?

14.2.2011, Petr Štefek, aktualita
Intel Core i7-2600K: nejlepší procesor pro herní mašinu?
Intel Core i7-2600K je pro hráče zajímavý hned z několika hledisek. Je založen na architektuře Sandy Bridge, je celkem levný a jde zatraceně dobře taktovat. Jak si stojí proti staršímu etalonu v podobě Core i7-920?
Sandy Bridge alias Intel Core i7-2600k je nejen skvěle přetaktovatelný procesor díky otevřenému násobiči, ale i na své základní frekvenci 3.4 GHz je stejně výkonný jako starší Bloomfield na 3.6 GHz, kdy je přetaktován procesor, sběrnice i paměti. Starší platforma LGA1366 bude mít v některých aplikacích stále náskok díky velmi vysoké propustnosti paměťového subsystému, ale pro herní nasazení se vyplatí jistě sáhnout po Intel Core i5-2500k nebo Intel Core i7-2600K, které jdou skvěle přetaktovat.



Zvýšená frekvence procesoru na 4.6 GHz se odrazila v některých hrách průměrně 10% nárůstem FPS, což v nejvyšších rozlišeních občas znamenalo tenkou hranici mezi ještě hratelnou a nehratelnou hrou. Pro výkonné grafické karty typu GeForce GTX 580 je vysoká frekvence procesoru jednoznačným přínosem i v případech, kdy jsou zdánlivě limitovány svými vlastními možnostmi. Ve více než polovině testovaných her se potvrdil jednoznačný nárůst výkonu.



Pro šetřílky respektive ekonomicky uvažující hráče je alternativou levnější Core i5-2500K, které také lehce přetaktujete na 4.5 GHz bez zásadního zvýšení napětí (někde okolo 1.25 V), kdy jde procesor poměrně snadno chladit a nezrajcuje se významným způsobem jeho životnost. V našem případě jsme stabilní frekvence 4.6 GHz dosáhli s voltáží 1.28 V. Po internetu ale kolují testy procesorů Sandy Bridge na frekvenci 5 GHz a více, kdy již samotné napětí bývá velmi vysoké (1.5 V a více) a pro dlouhodobý provoz jej příliš nedoporučuji. Pro naše testy grafických karet budeme Intel Sandy Bridge rovněž dále využívat.


Za zapůjčení základní desky GA-P67A-UD7 děkujeme firmě Gigabyte


reklama