reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i7 - Nehalem v testu

23.12.2008, Lukáš Petříček, recenze
Intel Core i7 - Nehalem v testu
Dnes se podíváme na nejnovější přírůstek mezi procesory firmy Intel, Core i7. Procesory s architekturou Nehalem přináší řadu novinek na úrovni platformy i samotného procesoru. Jak si Nehalem povede proti procesorům Intel Core 2 Quad a AMD Phenom v praxi?

Zhodnocení testovaných procesorů


Testy výkonu, spotřeby a efektivity platforem (z hlediska spotřeby elektrické energie) stále postrádají jeden poslední ukazatel, jímž je cena testovaných procesorů. Každý samotný ukazatel, včetně například ceny procesoru, samozřejmě sám o sobě nemá zcela vypovídající hodnotu a každý navíc máme trochu jiné preference. V poslední části hodnocení se proto podíváme na to, jak si vedou procesory vzhledem ke své ceně.

Situace se poměrně výrazně obrací ve prospěch AMD a procesoru AMD Phenom X4 9950, na druhou stranu tyto procesory jsou cenově pozicované do zcela jiné kategorie. Velice dobře si vede i levnější Intel Core i7 920, který díky poměrně nízké ceně a vysokému výkonu v závěsu konkuruje i "levnému" Phenomu, ačkoliv poskytuje vyšší "hrubý" výkon. Grafy s výkonem vztaženým k ceně na 1000 Kč včetně DPH myslím potěší hlavně uživatele, co chtějí za málo peněz hodně muziky...











Pokud odhlédneme od osobních preferencí ohledně značky, z testu vyplývá poměrně jednoznačný závěr. Nová generace procesorů Intel Core i7 přináší příjemné zvýšení výkonu, ale výkon je víceméně vždy závislý na provozovaných aplikacích. Pokud více zohledníme cenu, v případě levnějších procesorů Intel Core i7, se bude jednat o velice dobré řešení pro uživatele používající multithreaded aplikace (a případně těžké "multitaskery").

V případě nejvýkonnějších procesorů můžeme jen zvolat ono pověstné: Král je mrtvej, ať žije král. Intel Core i7 965 nad dosud nejrychlejším procesorem Intel Core 2 Extreme QX9770 nevítězí jen s ohledem na absolutní výkon, ale díky nižší ceně jej ještě výrazněji překonává také v poměru výkon/cena.


Závěr a doporučení


Co říci závěrem? Intel Core i7 je tu. Na Bloomfield lze pohlížet z několika úhlů. Ačkoliv se z hlediska výkonu a spotřeby nejedná o žádnou revoluci, z hlediska platformy i čipu jsou zde velice výrazné změny, které se ovšem nejvíce dotknou serverového trhu - zde Nehalem představuje skutečnou revoluci. V případě desktopů, osobních počítačů a notebooků se ale jedná spíše o přirozený vývoj a můj odhad je zde poměrně střízlivější - majitelé současných čtyřjader mohou ve většině případů v klidu vyčkat, minimálně na Westmere.

Nejnáročnější uživatelé si zřejmě novinku nenechají utéct, případně majitelé pomalejších počítačů nemusí váhat s koupí nového modelu. Ceny nových procesorů jsou pozicovány proti procesorům Intel Core 2 Quad a Intel Core 2 Extreme myslím velice rozumně, ale je třeba počítat s potřebou nové základní desky a trojkanálového kitu pamětí. Pokud nepatříte mezi nejnáročnější uživatele, vhodnější volbou, zejména díky ceně, budou zřejmě procesory založené na Nehalemu pro socket LGA 1156.

Věřím, že dnešní test poskytl dostatečný pohled na výkon nových procesorů Intel Core i7. Uvidíme, co přinese platforma LGA 1156 a také jak zamíchá s trhem procesorů připravovaný AMD Deneb. Co na Nehalem říkáte Vy? Orientační přehled cen testovaných procesorů:


Procesor
Cena s DPH
AMD Phenom X4 9950 Black Edition
4 150 Kč
Intel Core 2 Quad Q9400
6 500 Kč
Intel Core 2 Quad Q9450
7 700 Kč
Intel Core 2 Extreme QX9770
34 050 Kč
Intel Core i7 920
7 000 Kč
Intel Core i7 965 Extreme
24 100 Kč


Za zapůjčení procesorů AMD Phenom X4 9950 Black Edition, Intel Core 2 Quad Q9400, Intel Core 2 Quad Q9450 děkujeme firmě Czech Computer


Za zapůjčení procesorů Intel Core i7 920 a i7 965 Extreme děkujeme firmě Intel
reklama