reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Desktop Board D925XCV: LGA 775 podruhé

28.7.2004, Igor Viduna, recenze
Intel Desktop Board D925XCV: LGA 775 podruhé
Dnes vám nabízíme test referenční desky od Intelu určené pro procesory s paticí LGA 775. Osazena je high-endovým čipsetem, který se stává novou "vlajkovou lodí" Intelu v tomto segmentu - tj. čipovou sadou Intel 925X, která s sebou přináší nové technologie jako PCI-Express, DDR2 apod.
Deska přináší několik novinek, z nichž se jedna velmi výrazně projevila i na vzhledu IO panelu s konektory - 7.1 kanálové audio s sebou přineslo nutnost více audio konektorů než-li pouze tři, chceme-li si vystačit s pouhou základní deskou. Dobrá je i přítomnost SPDIF-Out (optického i koaxiálniho), který nahradil jeden sériový port. Zde nás upřímně překvapuje, že se Intel nerozhodl již definitivně se rozloučit s paralelním a sériovým portem, které zabírají zbytečně místo např. dalším USB portům apod. Dále jsou zde dva PS2 porty, čtyři USB porty, jeden FireWire a samozřejmě síťový konektor RJ45.


Obr.05 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší

O samotné čipové sadě jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku čipu North Bridge i South Bridge. Oba jsou chlazeny pasivně, což je pro "jižana" novinka. Jinak zde oceňujeme zejména vysoký počet Serial ATA konektorů, byť na úkor klasického Ultra ATA, který zde nalezneme pouze jeden. Dále zůstala zachována podpora osmi USB portům a FireWire. U tohoto modelu je pak zvolen South Bridge bez podpory WiFi, tj. "pouze" s RAIDem (ICH6R).


Obr.06 - North Bridge a South Bridge


Obr.07 - Pohled na otevřenou patici
Pro zvětšení klikněte myší

Již samozřejmostí se stala přítomnost gigabitového ethernetového řadiče. Fyzicky je zde použit čip: Marwell Yukon 88E8050 PCI Express Gigabit Ethernet Controller.


Obr.08 - Síťový čip

Pozorný čtenář si pak jistě pamatuje, že byla řeč i o FireWire - řadič je Agere FW323-06. Podporovány jsou celkem tři porty - jeden je přímo integrován na desce, na další dva budete potřebovat přídavný bracket.


Obr.09 - Čip Agere

Pro integrovanou zvukovou kartu zvolil výrobce čip Realtek ALC880. Tento kodek pak podporuje standard 7.1 Surround, což je opět vzhledem ke standardním 5.1kodekům opět krok dopředu, byť jej jistě nevyužije každý. Užitečné pak jistě může být i SPDIF-Out.
Ikona Odkaz na databázi


Obr.10 – Zvukový čip

O taktovacích možnostech nemůže být u "intelovské" desky řeč, a proto jsou možnosti nastavení minimální, byť pro normálního uživatele dostatečné. Podrobné rozepisování nastavení BIOSu však ale nemá smysl, protože deska všechny parametry CPU, pamětí apod. detekuje a nastavuje automaticky.
reklama