reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Haswell: souboj generací

6.6.2013, Jan Vítek, recenze
Intel Haswell: souboj generací
Hodiny firmy Intel udělaly další "tock" a nastoupila nová procesorová architektura u procesorů Haswell vyráběných již odladěným 22nm procesem. Podívejme se, co dokáže nový nejlepší desktopový Core i7 v porovnání s předchozími generacemi.

Benchmarky - praktické


V praktických testech se setkáme také se starým známým testem renderování v Cinebench R10 pomocí 1 a více procesorových jader. Ten však bude doplněn i o novější verzi Cinebench R11.5, která lépe škáluje s vyšším počtem jader a ukazuje již pouze výkon s použitím více jader. Pak to bude šachový test Fritz Chess Mark, jenž však dokáže využít maximálně 8 threadů, což v našem případě nevadí. A posledními dvěma testy budou WinRAR a jeho nejlepší komprese do RARu na čas a encoding videa x264.









S výsledky testu Cinebench můžeme být jen spokojeni, neboť v případě zapojení jednoho procesorového jádra, ale i všech jader najednou, jsme zaznamenali výrazný nárůst výkonu. Jednotlivé generace Core i7 tak postupně navyšují svůj výkon a takový rozdíl cca 6500 bodů u Cinebench R10 mezi Sandy Bridge a Haswell je již velmi slušný.







Něco podobného také vykázal Fritz Chess Mark, kterému Haswell vyhovoval především s jedním zapojeným jádrem.





V testu komprese ve WinRARu pak máme jen mírné navýšení výkonu, ovšem zde už mohlo být úzké hrdlo také částečně v pevném disku, jenž musel přechroustat 600MB soubor za 20 sekund.







V testu encodingu videa se ale už podobně jako v případě Cinebench vracíme k výrazným, výkonnostním skokům, jež však bohužel nejsou tak výrazné mezi Ivy Bridge a Haswell. Nyní se už můžeme vrhnout na herní testy, kde jsme zkoušeli starší i nové tituly.
reklama