reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Haswell: souboj generací

6.6.2013, Jan Vítek, recenze
Intel Haswell: souboj generací
Hodiny firmy Intel udělaly další "tock" a nastoupila nová procesorová architektura u procesorů Haswell vyráběných již odladěným 22nm procesem. Podívejme se, co dokáže nový nejlepší desktopový Core i7 v porovnání s předchozími generacemi.

Herní testy s GeForce GTX 680 Super Overclock


Nyní se zaměříme čistě na herní testy, kde budou figurovat testy 3DMark včetně nejnovější verze 11 a dále nějaké hry. Výběr dopadl na starší i zbrusu nové tituly, a tak se zde setkáme s Company of Heroes, Just Cause 2, Starcraft 2 či TES: Skyrim, ale také s Crysis 3, Far Cry 3 a Metro 2033. V případě, že daný titul nedisponoval vlastním benchmarkem, pak byla jako obvykle využita utilita FRAPS, přičemž v té jsme několikrát zaznamenali stejný úsek hry a ze zaznamenaných průměrných hodnot FPS vytvořili také průměr.











Nejdříve přichází na řadu starší a staré tituly, jež mají jedno společné. Výkonnostní rozdíly mezi nimi jsou velmi výrazné, a to především u nejstarší hry Company of Heroes a také u Starcraftu 2, jenž je na výkon procesoru velmi citlivý. Je to logické, protože je jasné, že starší hry nedokáží kartu s výkonem přetaktované GeForce GTX 680 plně využít, tudíž je zde limitem především výkon procesoru. A co novější hry?









Zde je situace již jiná. Hry byly nastaveny samozřejmě na vysoké detaily, neboť u takové sestavy se nepředpokládá, že by se někdo spokojil s něčím jiným. Jistým ústupkem však je vypnutí antialiasingu, ovšem i tak byly mezi jednotlivými procesory nicotné rozdíly.

Předchozí sada testů tedy mluví ve prospěch Haswellu či Ivy Bridge v porovnání se Sandy Bridge, ovšem u nich je celkem jedno, zda získáme 300 nebo 200 FPS, obojí nám samozřejmě bude stačit. V případě novějších her se pak rozdíly smazávají, protože zde už zase nestačí GPU. Vypadá to tedy, že nám je ve hrách Haswell k ničemu, což je částečně pravda, ovšem výkonnostní potenciál tu je a nám zbývá jej pouze využít, k čemuž bychom potřebovali nejlépe více velmi výkonných grafických karet. Core i7-4770K je zkrátka hi-end procesor pro hi-end sestavy.
reklama