reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Haswell: souboj generací

6.6.2013, Jan Vítek, recenze
Intel Haswell: souboj generací
Hodiny firmy Intel udělaly další "tock" a nastoupila nová procesorová architektura u procesorů Haswell vyráběných již odladěným 22nm procesem. Podívejme se, co dokáže nový nejlepší desktopový Core i7 v porovnání s předchozími generacemi.
Tato kapitola se bude věnovat spotřebě i poměru výkonu a spotřeby a zde nám posloužil měřák Voltcraft Energy Check 3000. Pochopitelně není možné s tímto vybavením přístrojově měřit pouze spotřebu procesorů, a tak se musíme spokojit pouze se spotřebou celých sestav, což znamená všech komponentů plus ztrát napájecího zdroje. Aspoň monitor zůstává stranou.


Spotřeba


Nejdříve se tedy zaměříme čistě na spotřebu jednotlivých sestav, přičemž tu jsme měřili u nového Core i7-4770K dvakrát - jednou s grafickou kartou GeForce GTX 680 a jednou bez ní, aby se ukázala spotřeba čisté neherní sestavy. To má velký smysl, neboť u procesoru takového výkonu vybaveného vlastním integrovaným grafickým jádrem lze předpokládat, že jej každý nebude využívat společně se samostatnou grafickou kartou. Na výkon integrovaného HD Graphics 4600 jsme se mimochodem zaměřili už dříve v testu AMD Richland.









První tři testy ukáží v podstatě vše. Ukázalo se , že maximální spotřeba při zátěži všech jader se o něco zvýšila, i když zde se mohou lišit i jednotlivé kusy procesorů mezi sebou, takže spíše můžeme tvrdit, že spotřeba zůstala v podstatě stejná jako u Ivy Bridge. A není divu, když je nový Haswell vyráběn stejným 22nm procesem. Co se týče grafické karty, pak ta v klidu navýší spotřebu o cca 25 - 30 W, tudíž spotřeba holé sestavy bez grafické karty a s jedním pevným diskem může být velmi nízká.







Spotřeba při renderování je pak jako obvykle o něco nižší než při maximální zátěži pomocí Prime 95 a nakonec tu máme jako bonbónek spotřebu sestav se spuštěnou 3D hrou, která jen ukáže, jak obrovský rozdíl je mezi sestavami s grafikou a bez.






Výkon/spotřeba


Známe tedy výkon v jednotlivých úlohách a známe také spotřebu, jakou jednotlivé sestavy při jejich vykonávání vykazují. Určit poměr výkonu a spotřeby je tedy hračka a výsledkem je číslo ukazující na to, jak dobře dokáží procesory nakládat s dodanou energií. Větší číslo tedy znamená lepší výsledek.









Jak je z grafů jasně vidět, kromě vyššího výkonu nám procesor Haswell nabídne také lepší poměr výkonu a spotřeby, takže za stejnou energii udělá více práce. To bylo ostatně zcela jasné už z předchozích grafů, z nichž je vidět, že spotřeba všech tří procesorů je velmi podobná.
reklama